Bij AB Werkt hebben we veiligheid met stip op nummer één staan. Op deze pagina lees je een aantal blogs die wij gemaakt hebben over het veilig werken in de zomermaanden. Daarnaast vind je ook terug wat de Arbowet zegt over werken in de warmte.
Werken in de zon Werken tijdens een hittegolf
Omgaan met flinke onweersbuien Smeerinstructie
De Arbowet over werken in de warmte
Als het echt warm is, is het buiten soms niet uit te houden. Mag een medewerker dan werk weigeren? Hieronder lees je wat de Arbowet hierover zegt.
In de Arbo-wet (artikel 6.1 fysische factoren – temperatuur) staat geen maximale temperatuur waarbij buiten gewerkt mag worden. Dat komt omdat ook factoren als de luchtvochtigheid en de wind een rol spelen bij hoe warm het buiten aanvoelt. Wel moet een werkgever er voor zorgen dat werknemers geen gezondheidsschade oplopen. Zoals hitte uitputting of zonneallergie, door te hoge temperaturen op de werkplek. Dit is vastgelegd in het Arbobesluit. Indien het klimaat toch gevaar oplevert voor werkzaamheden, moet de werkgever zorgen voor ‘persoonlijke beschermingsmiddelen’.
Daarnaast levert aanhoudende hitte veiligheidsrisico’s op door concentratieverlies, wat vooral voor chauffeurs, machinisten en beveiligingsfunctionarissen gevaarlijke situaties kan opleveren. Ook onder de 40 graden Celsius kan hitte nog steeds gevaarlijk zijn, vooral bij arbeid in de volle zon. Zonder bescherming of schaduwplekken.
Pas vanaf temperaturen hoger dan 40 graden Celsius is er écht sprake van een verhoogd risico voor de gezondheid. Hitte-uitslag, hittekrampen of een hitteberoerte kunnen zich dan voordoen. Temperaturen van 40 plus, komen door de klimaatopwarming steeds vaker voor. Ook in Nederland.
Wat kan je als werkgever doen?
Als werkgever kun je het werk van je medewerkers comfortabeler maken door gekoelde drankjes aan te bieden, of door gratis zonbescherming beschikbaar te stellen. Toon daarnaast je betrokkenheid bij de gezondheid van je mensen. Ook zou je een tropenrooster in kunnen stellen waarbij je de werkdag bijvoorbeeld tijdelijk verschuift om de ‘warme uren’ rust te hebben. Bijvoorbeeld van 6 uur in de ochtend, tot 2 uur ’s middags. Als het werk en de productie dat mogelijk maakt. Ook is het fijn om medewerkers de mogelijkheid te bieden om zich op te frissen, te douchen of meermaals om te kleden.