Een vaste baan via een uitzendbureau, kan dat?

blog

Veel mensen zijn op zoek naar een vaste baan. Daar zijn veel redenen voor. Zo heb je met een vast werk meer grip op je inkomen, omdat je weet wat er elke maand binnenkomt. Je hebt meer zekerheid en dat is op een bepaald moment in je leven heel prettig. Maar wat is vast werk eigenlijk? En kun je ook via een uitzendbureau aan een vaste baan komen? Daar vertellen we je in deze blog meer over.

Een vaste baan, wat betekent dat?

Wat houdt een vast contract nu eigenlijk in? Daar denken mensen heel verschillend over. Wat betekent dit voor jou? En waarom is dat belangrijk voor je? Het kan zijn dat een vast contract voor jou betekent dat je weet dat je gedurende een langere periode bij een bedrijf kunt werken. Een heel jaar bijvoorbeeld. Het kan ook zijn dat een vast contract voor jou betekent dat je een aanstelling voor onbepaalde tijd hebt. Ofwel: je weet dat je in principe tot aan je pensioen het werk kunt doen bij het bedrijf waar je werkt.

Vast werk. Wat zijn je mogelijkheden.

Wil je ergens voor langere tijd werken, dan kan dat op verschillende manieren. Veel organisaties werken met zogenaamde tijdelijke contracten. Dat kan een halfjaar contract zijn of een jaarcontract. Je kunt maximaal drie van dergelijke contracten in twee jaar krijgen. Daarna moet de werkgever je laten gaan óf je een contract voor onbepaalde tijd aanbieden.

Bij een jaarcontract verplicht je je om een jaar voor het betreffende bedrijf te werken. Wil je tussentijds stoppen, dan heb je te maken met een opzegtermijn. Vaak is deze een maand. Een werkgever moet minimaal een maand voor het einde van het contract schriftelijk aangeven als het contract wordt beëindigd. Zo heb je niet alleen duidelijkheid maar ook de tijd om naar een andere baan uit te kijken als je contract niet wordt verlengd.

Een werkgever kan er voor kiezen om je zelf een contract aan te bieden. Maar een contract kan ook via een uitzend- of detacheringsbureau zoals AB Werkt. Je hebt in dat geval grotendeels dezelfde rechten. Je salaris is hetzelfde als de collega’s van het bedrijf zelf. Ook heb je bijvoorbeeld dezelfde toeslagen en onkostenvergoedingen. Alleen kun je via een bureau langer flexibele contracten krijgen. Wil je daar meer over weten? Kijk dan op onze blog over het fasensysteem bij een uitzendbureau.

Een contract voor onbepaalde tijd

Zoek je een contract voor onbepaalde tijd, dan zoek je eigenlijk een vaste baan waarbij je gegarandeerd werk hebt. De vraag is alleen hoeveel waarde dat werkelijk heeft. Heb je een contract voor onbepaalde tijd, dan kan het bedrijf dat nog steeds verbreken. Doordat het bedrijf failliet gaat bijvoorbeeld. Of omdat het werk waar je voor aangenomen wordt, niet meer bestaat.

Dat gaat natuurlijk niet zomaar. Een werkgever moet aan kunnen tonen dat ze er alles aan hebben gedaan om je aan het werk te houden. Daarnaast krijg je een vergoeding voor de periode dat je er gewerkt hebt, de zogenaamde transitievergoeding.

Vroeger wisten mensen dat ze tot hun pensioen bij een bedrijf konden werken. Dat is tegenwoordig niet meer. Vaak willen mensen dat zelf ook niet. Die vinden de gedachte dat ze hun hele leven precies hetzelfde werk moeten doen, maar saai.

Ga bij je zelf eens na wat dit voor jou betekent. Hoe belangrijk vind je een vast contract?

Werken via een uitzendbureau

Ga je via een uitzendbureau werken, dan heb je heel veel mogelijkheden om lange tijd ergens te werken. Sterker nog, heel veel vacatures bij uitzendbureaus zijn banen voor langere tijd of met een vast dienstverband. Dan werk je eerst een tijd via het uitzendbureau. Als het jou én het bedrijf bevalt, ga je na verloop van tijd in dienst bij het bedrijf zelf. Of krijg je via het uitzend- en detacheringsbureaus een contract voor onbepaalde tijd. Je werkt dan bij een opdrachtgever, maar staat op de loonlijst van het bureau.

Werken voor een bureau heeft nog meer voordelen. Houdt het werk bij je werkgever op, dan gaat het bureau voor jou op zoek naar nieuw werk. Ook denken ze met je mee als je zélf toe bent aan een nieuwe uitdaging. Je bekijkt samen wat je wensen zijn en waar je talenten liggen. Heb je bijvoorbeeld een aanvullende opleiding of training nodig, dan kunnen zij je helpen om jezelf bij te scholen.

Als ik een huis wil kopen, heb ik een vast contract nodig

Als je een huis wilt kopen, dan heb je voor het krijgen van een hypotheek bewijs nodig dat je over een vast inkomen beschikt. Daar zijn tegenwoordig meerdere mogelijkheden voor. Werk je al langere tijd voor een uitzendbureau, dan kun je in aanmerking komen voor een hypotheek. Het bureau geeft dan een zogenaamde perspectiefverklaring af. Dit is voor de bank voldoende om jou een lening te verstrekken zodat jij je droomhuis kunt kopen. Meer informatie over de perspectiefverklaring vind je hier.

Overigens bieden niet alle uitzendbureaus deze mogelijkheid. Informeer je hier vooraf goed in.

Vast werk zoeken

Zoek je dus een vaste baan, dan kan een uitzendbureau je daar prima bij helpen. Het is goed om te bedenken wat jij wilt. Wat betekent een vaste baan voor je? En waarom wil je dat? Je contactpersoon bij het uitzendbureau kan je helpen bij het beantwoorden van die vragen.

AB Werkt heeft veel mogelijkheden voor werk voor langere tijd en vaste contracten. Dat blijkt niet altijd direct uit de vacatureteksten. Daarom raden we je aan om een persoonlijke afspraak te maken om je mogelijkheden en wensen in kaart te brengen. Dat doen we graag voor je.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden