Hoe werkt het fasensysteem bij het uitzendbureau

blog

Als een uitzendkracht voor AB Werkt aan de slag gaat, dan valt hij of zij onder het fasensysteem van de cao voor uitzendkrachten (ABU). In het fasensysteem is de rechtspositie van de uitzendkracht vastgelegd. Het bestaat uit drie fasen: A, B en C. Hoe langer de uitzendkracht werkt, hoe meer rechten en plichten er worden opgebouwd. Datzelfde geldt ook voor de opdrachtgever en AB Werkt. De fase waarin de uitzendkracht zit, is afhankelijk van het aantal weken dat hij of zij voor het uitzendbureau werkt. Hoe werkt het fasensysteem bij het uitzendbureau, dat leggen we je in dit artikel uit. 

Het fasensysteem uitgelegd

Uitleg faseindeling in beeld gebracht (bekijk de pdf)

Fase A

Deze fase biedt de meeste flexibiliteit aan opdrachtgever en werknemer. Namelijk: in de eerste 52 weken die de uitzendkracht voor ons werkt, mag het contract op elk moment opgezegd worden door de uitzendkracht, de opdrachtgever of AB Werkt. AB Werkt hoeft geen vervangend werk te zoeken als het werk bij de opdrachtgever stopt. Dat betekent natuurlijk niet dat we geen moeite zullen doen om vervangend werk voor onze medewerkers te vinden; daarin kunnen we nog steeds veel betekenen.

Fase B

Na Fase A komt de uitzendkracht terecht in een fase met tijdelijke contracten, Fase B. Deze fase laat zich het beste vergelijken met de regeling voor contracten voor bepaalde tijd, zoals die voor reguliere werknemers geldt. AB Werkt geeft dan maximaal zes tijdelijke contracten in een periode van vier jaar. De duur van het contract wordt in overleg met de opdrachtgever bepaald en er geldt ook een opzegtermijn. Stopt het werk bij de opdrachtgever, dan zoekt AB Werkt vervangend werk. En als we dat niet kunnen vinden, betalen we een deel van het loon door. Werkt de uitzendkracht minder dan 13 weken niet via AB Werkt, dan mogen we die weken optellen bij de vier jaar. De medewerker blijft dan in Fase B. Heeft hij of zij 26 weken of langer niet voor ons gewerkt, dan gaat hij of zij terug naar Fase A.

Fase C

In Fase C krijgt de uitzendkracht een contract voor onbepaalde tijd bij AB Werkt. De arbeidsovereenkomst kan dan niet zomaar worden opgezegd. We zijn dan verplicht passend werk voor de medewerker te vinden als de opdracht afloopt. Daar doen we hard ons best voor. Lukt het toch niet om werk te vinden, dan betalen we 90 procent van het loon van de laatste opdracht door.

Bij meer rechten horen ook meer plichten

Het is natuurlijk prettig om als uitzendkracht meer rechten te hebben. Maar bij die rechten horen ook plichten. Een voorbeeld is de opzegtermijn. In Fase A kan de opdracht worden gestopt wanneer de medewerker of de opdrachtgever dat wil. In Fase B en Fase C geldt er een opzegtermijn van minimaal één maand. Ook goed om te weten: AB Werkt heeft dezelfde opzegtermijn, maar we mogen het contract pas beëindigen met toestemming van het UWV Werkbedrijf.

Een groot voordeel van Fase B en Fase C is dat we ander werk voor de medewerker zoeken als de opdracht stopt. We moeten passende arbeid vinden: werk van ongeveer hetzelfde niveau als het werk waarvoor de medewerker is aangenomen. Ons aanbod mag niet meer dan twee functiegroepen lager zijn dan de eerste opdracht voor ons. Doen we een aanbod voor minder uren dan op papier staat? Dan betalen we de rest van de uren 90 procent van het loon van de laatste opdracht door. Om de opgebouwde rechten niet kwijt te raken, moet de uitzendkracht ons aanbod voor passende arbeid natuurlijk wel aannemen. Afslaan mag, maar dan word hij of zij teruggezet naar Fase A.

We hebben hierboven antwoord gegeven op de vraag ‘Hoe werkt het fasensysteem bij het uitzendbureau?’ Meer weten over het fasensysteem en welke voordelen het heeft voor jou als opdrachtgever of als medewerker?

Neem contact met ons op voor meer informatie

 

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden