Van de palmbomen naar de polder: zo houd je je vakantiegevoel vast

blog

Je herkent het vast wel: je vakantie is voorbij en na twee dagen werken heb je het gevoel alsof je nooit bent weggeweest. Waarom is het toch zo moeilijk om in ieder geval een beetje van die relaxte vakantiesfeer vast te houden? Deze tips helpen je om wél langer te genieten van je vakantievibes. 

Zo houd je je vakantiegevoel vast. Vier tips.

1 Begin makkelijk

Wat doe je vaak het eerste als je terugkomt van vakantie? Je e-mail lezen. Zo ben je snel weer bij, denk je. Maar het zorgt er ook voor dat je direct wordt meegezogen in de waan van alledag. En dat terwijl je e-mail vaak niet het allerbelangrijkste is van je werk. Plan daarom dingen in op je eerste werkdag waar je energie van krijgt. En ook de dagen erna. Dat geeft ook de meeste bevrediging en dus plezier. Zet daarvoor je aanwezigheidsassistent iets langer aan. Dat geeft jou de ruimte om je prioriteiten te bepalen.

2 Zorg voor nieuwe routines

Wij mensen zijn gewoontedieren. We leven op routines. Dat is heel goed, want daardoor kosten veel simpele dingen ons weinig moeite. Maar diezelfde routines zorgen er ook voor dat we snel weer in het oude en vertrouwde patroon te terugvallen. Een vakantie is de aangewezen tijd om nieuwe routines te maken. Zet de wekker bijvoorbeeld een half uur eerder voor een lekkere work-out of een lange wandeling. Dat gaat zeker na de zomervakantie makkelijker omdat het dan vaak nog lekker weer is. Houd je dit 6 weken vol, dan is een nieuwe routine geboren. Eentje waar je je veel beter bij voelt.

3 Plan leuke dingen als je terug bent

Hoe komt het toch dat op vakantie leuke dingen doen met familie en vrienden, maar daar thuis geen tijd meer voor hebben? Natuurlijk, de plicht roept van werk, huishouden, gezin en wat nog meer. Toch kun je ook dan prima dingen blijven ondernemen. Dagtripjes naar de zee, het bos of de stad bijvoorbeeld. Plan die uitstapjes meteen als je terug bent van vakantie. Blok het in je agenda en maak concrete plannen wat je gaat doen en met wie. Je hebt dan iets om naar uit te kijken. En de voorpret is vaak al het halve werk, blijkt ook uit studie.

4 Houd de herinneringen van je vakantie levend

Dat wijntje voor de tent, die geur van de bloemen, dat muziekje. Op vakantie worden al onze zintuigen geprikkeld. Geen gek idee om dat ook thuis te doen. Zet die mooie schaal op tafel die je aan Italië doet denken. Maak een Spotify playlist van al je favoriete Spaanse flamenco’s. Geniet van de lavendelgeurzakjes uit de Provence. Print je mooiste vakantiefoto’s en geef ze een prominente plek zodat je er elke dag aan wordt herinnerd. Zo ga je regelmatig terug in de tijd en komen die vakantievibes weer boven. Speelde je op vakantie altijd kaartspelletjes met de kids? Zat je lekker bij een kampvuurtje? Of dronk je tussen de middag altijd een lekkere cappuccino? Wat let je om dat thuis ook te doen? Je voelde je daar happy bij en zo maak je ook weer nieuwe routines.

5 Beloon jezelf, en je omgeving

We zijn er altijd goed in om ons te storen aan wat niet goed ging. Wat we anders hadden kunnen doen. Niks mis mee natuurlijk, omdat je zo alleen maar beter wordt. Op vakantie zijn we niet kritisch maar juist heel lief en aardig voor onszelf en onze omgeving. Dat zouden we ook thuis wat meer mogen doen. Geef je naasten vaker een compliment. Doe dat ook aan je collega’s en medewerkers. Zeg iets aardigs of geef eens zomaar een attentie. Geven geeft een mens de meeste voldoening. Doe dat dus ook voor jezelf. Beloon jezelf als je lekker hebt gewerkt. Door een extra break in te lassen voor een wandeling of je favoriete broodje. Boek voor ’s avonds een massage of ga naar de bioscoop voor de nieuwste James Bond.

Vakantie is goed voor je

Onderzoek van de universiteit van San Francisco laat zien dat vakantie goed is voor je gezondheid. Doordat je ontspant, gaan je stresslevels omlaag en dat is weer goed voor je immuunsysteem. Dat zorgt er weer voor dat je minder snel ziek wordt. Dus: welkom thuis en vasthouden dat gevoel!

 

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden