Beoordelingsgesprek voor medewerkers

blog

Beoordelingsgesprek helpt jou als medewerker verder ontwikkelen

In een beoordelingsgesprek bespreek je samen met je werkgever hoe je het dit jaar hebt gedaan. Lees hier hoe het houden van meerdere gesprekken per jaar jou als medewerker én het bedrijf waar je werkt kan laten groeien.

Waarom is het belangrijk dat je leidinggevende een beoordelingsgesprek met je houdt?

Het beoordelingsgesprek helpt om jou als medewerker breed en goed inzetbaar te houden. Ook als je in een kleiner team werkt en je jouw leidinggevende bijna dagelijks spreekt, is één keer per jaar een beoordelingsgesprek belangrijk. Het is namelijk een goede manier voor jou om jezelf verder te ontwikkelen en daarmee dus ook de organisatie verder te brengen. Een goed gesprek verhoogt jouw werkplezier en verbetert de bedrijfsresultaten.

Wat is de beoordelingscyclus?

Het beoordelingsgesprek is onderdeel van de beoordelingscyclus. Deze bestaat uit minimaal drie gesprekken. Aan het begin van het jaar maak je afspraken met je werkgever in een planningsgesprek. In het functionerings- of voortgangsgesprek kijk je samen naar de voortgang  van het werk. En het jaar wordt afgesloten met een beoordelingsgesprek waarin jouw leidinggevende zijn oordeel geeft over jouw functioneren en de daarbij behorende beloning.

Hoe werkt het beoordelingsgesprek?

In een beoordelingsgesprek spreekt jouw leidinggevende een beoordeling uit over jouw functioneren. Het gaat om de kwaliteit en de kwantiteit van het werk, maar ook over sociale kanten. Als medewerker luister je en mag je op de uitspraak reageren, maar dit heeft geen invloed op de beoordeling van jouw leidinggevende. In het beoordelingsgesprek baseert jouw leidinggevende zich op de prestaties van het afgelopen jaar. Halverwege het jaar, dus voor het beoordelingsgesprek, houden veel bedrijven ook vaak een functioneringsgesprek.

Werk je momenteel bij een organisatie waar deze gesprekken niet worden gevoerd, ga dan eens hierover het gesprek aan met je leidinggevende en vraag of dit wel mogelijk is.

Tips

Als je werkt bij een organisatie waar wel een functionerings- en beoordelingsgesprek wordt gevoerd, dan hebben we enkele tips die je daarbij kunnen ondersteunen:

  • Aangezien het een eenrichtingsgesprek is, is het belangrijk dat je begrijpt wat je leidinggevende tijdens dit gesprek heeft verteld. Stel vragen in plaats van jezelf te willen verdedigen of uitleg te geven. Vraag je leidinggevende waarom hij een bepaalde prestatie met een bepaalde waarde beoordeeld.
  • Je kan als werknemer enkele maanden (en het liefst natuurlijk tijdens een gesprek op het begin van het jaar) van te voren ervoor zorgen dat je weet wat de criteria zijn waarop je op het einde van het jaar beoordeeld zult worden. Zo kun je je leidinggevende maar ook je collega’s om feedback vragen. Deze feedback kan je gebruiken om jezelf te ontwikkelen en op deze manier te werken aan je functioneren en ontwikkelpunten. Zorg dat je ruim van tevoren, bijvoorbeeld een halfjaar, op de hoogte bent van de criteria van de beoordeling. Dan kun je ernaartoe werken.

 

 

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden