Door Tom Deters is bij VVV-Venlo het gras altijd groener

ervaringsverhaal

Werken als groundsman bij een betaaldvoetbalclub. Het was altijd al de droom van Tom Deters uit Ysselsteyn. In februari van dit jaar werd die droom werkelijkheid, door bemiddeling van AB Werkt. Als fervent voetballiefhebber kreeg Tom de kans om van zijn hobby zijn werk te maken. “Ik heb hier veel eer van mijn werk”, begint Tom, terwijl hij ondertussen een belijningsrobot op één van de trainingsvelden goed in de gaten houdt. “Een profvoetbalclub zoals VVV-Venlo stelt hoge eisen aan de kwaliteit van de velden en zelf leg ik de lat ook graag hoog.”   

Willy Hubers, accountmanager bij AB Werkt en zelf VVV-Venlo fan, wist dat Tom al langer die ambitie had: “Alleen ligt dit soort banen natuurlijk niet voor het oprapen. Voor ons was dit ook een bijzondere vacature om in te vullen. Ik heb Tom meteen gepolst. Het eerste gesprek werd zowel door VVV-Venlo als door Tom als heel positief ervaren. Daarna was het snel geregeld.”

Sponsordeal

Tom zou in eerste instantie op uitzendbasis voor VVV-Venlo gaan werken. Maar er is uiteindelijk gekozen voor een andere constructie. Willy legt uit: “Voor de waarde van het contract hebben we een barterdeal met VVV-Venlo gesloten. AB Werkt is nu voor een periode van 1,5 jaar officieel partner van VVV-Venlo. Regelmatig zijn we dan ook met klanten of collega’s op de tribune in Venlo te vinden.”

Gek op graszoden

Terug naar Tom, die eigenlijk zijn hele loopbaan al met gras bezig is. Tom: “Ik ben er eigenlijk via vakantiewerk een beetje ingerold. Ik heb 12 jaar gewerkt voor een bedrijf dat graszoden kweekte en leverde aan particulieren en bedrijven. Via dat bedrijf heb ik ook een BBL-opleiding gedaan. Daarna heb ik nog een tijdje gewerkt bij een bedrijf dat onderhoud deed aan sportvelden van amateurclubs. Dat zat dus al goed in de richting van wat ik nu bij VVV-Venlo doe.”

Topconditie

Als fulltime groundsman valt Tom onder de afdeling Facilitair. Dagelijks houdt hij zich bezig met alles wat nodig is om het hoofdveld en de trainingsvelden in topconditie te houden. Maaien, belijnen, schadeherstel, beluchten. En dan nog allerlei onderhoud rondom de velden. In de zomermaanden is Tom veel bezig met maaien. In de winter meer met schadeherstel, zodat de velden zo goed mogelijk uit de winterperiode komen.

Strakke grasmat

Voor elke training wordt het veld gemaaid. Maar niet voordat Tom het veld grondig heeft geïnspecteerd om te kijken wat ‘de schade’ is van de training ervoor. Tom: “Na een training heb ik het meeste werk. Dan wordt er veel langer intensief op één plek gevoetbald. Graspollen die eruit zijn getrapt leg ik terug en stamp ik weer aan. Als een voetballer zijn hakken te diep in de grasmat heeft gezet, haal ik zo’n stuk weer een beetje op. Na mijn inspectie kan er gemaaid worden. Ook voor het oog moet de grasmat er strak en verzorgd bij liggen. Dat geeft mij, maar ook de voetballers een goed gevoel.”

Tom Deters2     Tom Deters3

Het weer als tegenstander

Amateurwedstrijden worden bij slecht weer nog wel eens afgelast. Bij profclubs is dat een ander verhaal. Tom: “Die voetballen 9 van de 10 keer gewoon. Het weer is eigenlijk mijn grootste tegenstander. Vooral voetballen in de regen kan nogal wat schade veroorzaken op het veld. Die schade kan ik meestal niet direct herstellen omdat de grasmat nog te zompig is. Dan is het wachten en hopen dat het snel opdroogt. In het ergste geval moeten we voor een training uitwijken naar kunstgras.”

Rustgevend

“Het is een fantastische job met veel vrijheid”, zegt Tom als we na het belijnen het trainingsveld aflopen. “En het draait hier echt om de kwaliteit van mijn werk, niet om de kwantiteit. Tegelijkertijd is het ook een rustgevende baan waarbij je lekker in de buitenlucht bezig bent. Ik ben ontzettend blij dat ik via AB Werkt deze kans bij VVV-Venlo heb gekregen.”

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden