Vuilniswagenchauffeur Jeffrey Schoonbrood: van de internationale snelweg naar de Limburgse straten

ervaringsverhaal

Het zijn spannende tijden voor Jeffrey Schoonbrood (33) op moment van schrijven. Waar hij rond deze tijd normaal zijn route rijdt met de vuilniswagen, is hij nu bij zijn vriendin; zij is namelijk onlangs bevallen van een dochtertje. Met de geboorte van het meisje zijn ze een derde kindje rijker. Samen vormen ze een mooi groot gezin – toevallig ook precies de reden waarom Jeffrey voor zijn werk als chauffeur heeft gekozen.

Jeffrey was er als chauffeur al vroeg bij. Op zijn achttiende ging hij aan de slag als vrachtwagenchauffeur internationaal zeecontainertransport. Hij reed dagritten tot aan de Franse kust en maakte soms werkdagen van wel vijftien uur lang. Prima vond hij dat, en hij heeft het ook vijftien jaar met plezier gedaan. Al werden die lange dagen de laatste jaren steeds minder aantrekkelijk, zeker met de komst van zijn eerste kinderen. ’s Ochtends vroeg op, ’s avonds laat thuis – geen gunstige werktijden wanneer je ook nog een gezin hebt. Tijd om iets anders te zoeken, vond hij.

Ander werk zoeken was voor Jeffrey een flinke sprong in het diepe. Niet alleen had hij het naar zijn zin als vrachtwagenchauffeur, de voorwaarden waren ook goed en hij had een vast contract. Vacatures bekeek hij met een kritische blik: hij wilde wel iets vinden wat écht bij hem zou passen. Via AB Werkt kwam hij de vacature chauffeur-belader bij RWM tegen. “Toen ik die las, besloot ik er meteen voor te gaan”, zegt hij. “Dit was precies wat ik wilde, dus die kans moest ik pakken.”

Aanpakkers

Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en heeft Jeffrey het prima naar zijn zin. De smalle straatjes waren in het begin wel een uitdaging, die was hij als vrachtwagenchauffeur op de snelweg niet gewend. Maar ook dat had hij snel onder de knie. Hij voelde zich al snel thuis achter het stuur van ‘zijn wagen’.

Als chauffeur is hij, naast het rijden van de route, ook verantwoordelijk voor de beladers die met hem meelopen. Hij is blij dat AB Werkt selecteert op aanpakkers. “Dat is wel nodig in dit vak, ja. Zit er één zwakke schakel tussen, dan moeten we steeds op elkaar wachten. Hoe snel de anderen ook werken.” Sinds kort werken ze met vaste teams en dat bevalt goed. “Zo ben je beter op elkaar ingespeeld; iedereen weet waar hij moet lopen en staan. Werk je constant met anderen, dan moet je elkaar elke keer weer inschatten. Dat schiet niet op.”

Kusje op het schoolplein

Jeffrey en RWM bleken een match. De uren zijn, zoals verwacht, een groot pluspunt voor de jonge vader. Zijn werkdag eindigt doorgaans rond 16.00 uur, zo is hij lekker op tijd thuis bij zijn gezin. En hij hoeft niet meer ver van huis, integendeel: timet hij zijn route net goed, dan komt hij voor schooltijd langs de school van zijn kinderen en geeft hij ze nog even snel een kus en een knuffel. Of zwaait hij tijdens het speelkwartier vanaf de wagen even snel naar het schoolplein.

Of hij zichzelf oud ziet worden bij RWM? “Ik heb het hier zeker goed, dus waarom niet? Al weet je natuurlijk niet wat er nog op je pad gaat komen.” De komende dagen laat Jeffrey de wagen in ieder geval even aan de kant staan. Zo heeft hij in ieder geval even alle tijd van de wereld voor zijn kersverse gezin.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden