Ronny Hamelinck werkt na vijfendertig jaar eindelijk in het groen

ervaringsverhaal

Je bent nooit te oud om te veranderen van carrière. Dat bewijst Ronny Hamelinck uit Schoondijke maar weer. Na, voor zijn gevoel, zijn hele leven in een vrachtwagen te hebben gereden, is hij in 2021 via AB Werkt overgestapt naar de groenvoorziening.

Ronny is 55 en heeft vanaf zijn 20e levensjaar tot zo’n tien jaar geleden als vrachtwagenchauffeur gewerkt, met veel plezier. Bij zijn vorige werkgever werd hij vanuit deze rol gepromoveerd tot planner op kantoor. Dat bleek echter toch niet Ronny’s ding. “Ik heb dat acht jaar gedaan, maar hoe langer ik het deed, hoe meer ik besefte dat kantoorwerk toch niet bij mij paste. Je zit de hele dag binnen en mag in de pauze een halfuurtje naar buiten, dat is niks voor mij.” Ronny is een buitenmens. In zijn vrije tijd brengt hij het liefst zoveel mogelijk tijd op zijn fiets door. “Ik dacht, er moet toch werk zijn waarbij ik meer in de buitenlucht ben? Toen stuitte ik eind vorig jaar op de advertentie van de inloopdag van AB Werkt bij H4A Groen: zij zochten een medewerker in de groenvoorziening. Toen realiseerde ik: het is nu of nooit.”

Geen telefoontjes meer

Ronny ging op gesprek bij Eline van AB Werkt en de bedrijfsleider van H4A Groen, en met succes. Zo begon Ronny afgelopen maart via AB Werkt voor H4A in de groenvoorziening voor de gemeente Sluis. “Het bevalt super! Ik werk samen met een partner, en daarbij is er nog een ander duo. Met zijn vieren zorgen we ervoor dat er van maart tot november elke week alles in de gemeente gemaaid en gesnoeid wordt.” Ronny ervaart het als een wereld van verschil met zijn vorige baan. “Het is zo relaxed, ik vind het heerlijk. Als planner moest ik dagelijks 150 telefoontjes verwerken, daar heb ik nu geen last meer van”, lacht hij. Wat ook bijdraagt aan zijn werkgeluk is de klik die hij vanaf dag één heeft met zijn werkpartner.

Overwinteren op de weg

Tussen november en maart is er geen werk in de groenvoorziening. Om de goede mensen – die in maart weer hard nodig zijn – niet kwijt te raken, heeft H4A in samenwerking met AB Werkt een overbruggingsoplossing gevonden. Ronny werkt in deze wintermaanden als vrachtwagenchauffeur bij een andere divisie van H4A. “Dat is ideaal; ik ken het werk, ik weet dat het tijdelijk is en ik hoef zelf niet op zoek naar iets anders voor in de winter. Zo is het voor iedereen goed geregeld. Mijn collega werkt deze maanden voor de divisie H4A bouw via AB Werkt in de bouw. In maart gaan we samen weer aan de slag in het groen.”

Op de vraag naar advies voor mensen die ook de ambitie hebben om in het groen te werken antwoordt Ronny: “Ik kan het iedereen aanraden. Werken in de buitenlucht is gezond en prettig. Je moet je wel aan planningen kunnen houden en kunnen doorwerken, maar dat is logisch. De gemeente controleert natuurlijk wel of we ons werk goed doen. Het werken voor AB Werkt is heel fijn. Als er iets is dan bel ik en dan wordt er meteen actie ondernomen. Je voelt je echt gewaardeerd. Het is allemaal gewoon heel goed geregeld.”

Zie jij zo’n carrièreswitch naar het groen ook wel zitten? Bekijk dan zeker eens de mogelijkheden op onze pagina met vacatures voor groenvoorziening en hoveniers.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren