Hoe blijf je financieel gezond?

blog

Geld maakt niet gelukkig. Maar geldproblemen maken vaak wél ongelukkig. Als je in de financiële problemen komt, loop je het risico dat je je rekeningen niet meer kunt betalen. Met de stijgende energieprijzen, torenhoge benzinekosten en inflatie is voorkomen beter dan genezen. Deze tips helpen je een stap zetten naar een financieel gezonder leven.

Jaarlijks kampen bijna 100.000 huishoudens met betalingsachterstanden. De gevolgen gaan vaak verder dan alleen rekeningen niet meer kunnen betalen. Uit onderzoek blijkt dat mensen met geldproblemen vaker stressgevoelens ervaren, slechter slapen en minder goed presteren. Dit kan weer nadelige gevolgen hebben voor je gezondheid. Om schulden en geldproblemen te voorkomen, kun je deze stappen doorlopen:

Zorg voor inzicht

Krijg meer inzicht in het geld dat je binnenkrijgt en uitgeeft. Zo houd je grip op je financiële situatie. Dit kun je doen door elke week of maand je saldo te checken. De meeste banken hebben een app waarin je dit goed kunt bijhouden. Maak een overzicht van je inkomen en uitgaven. Omdat dit per week of maand kan verschillen, is het slim om dit langere tijd vol te houden.

Slim plannen

Vanuit het inzicht dat je hebt over je inkomsten en uitgaven kun je veel uitgaven al (lang) van tevoren aan zien komen. Om uit de problemen te blijven, is het een aanrader om een planning te maken van de uitgaven die je doorgaans op maand- of jaarbasis doet. Maak hiervoor gebruik van online huishoudboekjes of andere digitale hulpmiddelen.

Geld (be)sparen

Als je weet waar je geld naartoe gaat, kan je al snel zien waar je op kunt besparen. Heb je een levenstandaard die past bij je inkomen? Houd hiermee rekening als je boodschappen doet; kies bijvoorbeeld vaker voor een (goedkoper) huismerk. Op jaarbasis kun je hier veel geld mee winnen, ook al gaat het maar om kleine bedragen. Maar zorg ook dat je vaste lasten (verzekeringen, abonnementen) binnen de perken blijven. Zit je krap bij kas, overweeg dan bijvoorbeeld een goedkoper telefoonabonnement. Of houd het bij reguliere televisie en bespaar de kosten op Netflix of Videoland. Het is een aanrader om maandelijks 10% van je inkomen te sparen.

Bouw aan een buffer

Door bijvoorbeeld wat je bespaart of elke maand overhoudt apart te zetten, bouw je een buffer op voor onverwachte situaties. Denk aan een kapotte wasmachine. Die dingen kunnen altijd gebeuren en het zou zonde zijn om dan alsnog in geldnood te komen. Heb je geld gespaard of heb je een financiële meevaller? Denk aan vakantiegeld, een bonus of zelfs loonsverhoging. Zet dat geld apart, zodat je niet in de verleiding komt om het op korte termijn weer uit te geven.

Kapitaal opbouwen

Heb je alles op orde en maak je gebruik van een buffer? Kijk dan eens of je méér uit je geld kunt halen. Dit is opbouwen van je kapitaal. Dit kan bijvoorbeeld door te sparen, beleggen en/of investeren in een huis. Bekijk welke mogelijkheid het best bij jou past om je geldzaken voor de langere termijn veilig te stellen. Door erover na te denken, kan je geld meer waard worden.

Toch geldproblemen?

Ben je het overzicht kwijt, loop je achter met het betalen van rekeningen of lig je er zelfs wakker van? Dat kan – zeker in deze tijd – iedereen gebeuren. Voorkom dat je problemen nóg groter worden, en onderneem actie. Praat erover met iemand die je vertrouwt of schakel hulp in van een deskundige op het gebied van financiën. Ook bij AB Werkt staan we voor je klaar. Ga in gesprek met je contactpersoon bij AB Werkt om vroegtijdig échte problemen te voorkomen. Wij kunnen je bijvoorbeeld helpen bij budgetcoaching.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden