Pensioen als uitzendkracht; hoe zit het?

blog

Na je werkzame leven ga je met pensioen. Daarvoor bouw je nu al via je salaris een potje op. Hoe dat werkt, wanneer je met pensioen kan en hoeveel inkomen voor later je nodig hebt, lees je hier.

Wat is pensioen?

Je pensioen is het inkomen dat je krijgt nadat je bent gestopt met werken of arbeidsongeschikt raakt. Tijdens je werkzame leven bouw je pensioen op via de overheid, je werkgever(s) of een financiële instelling. Via de overheid ontvangt elke Nederlander op de pensioengerechtigde leeftijd sowieso een vast bedrag via de AOW (Algemene Ouderdomswet). Je pensioen is dus eigenlijk een extra aanvulling op de AOW.

Pensioenleeftijd

De pensioenleeftijd in Nederland was in 2022 66 ½ jaar. Daarbij houdt de overheid onder andere rekening met de gemiddelde levensverwachting in Nederland, die ook steeds verder toeneemt. De pensioengerechtigde leeftijd stijgt per jaar met 3 maanden. Dat betekent dat mensen in 2024 op hun 67e met pensioen kunnen. De verwachting is dat de pensioenleeftijd na 2024 minder snel stijgt.

Pensioen als uitzendkracht

Ook als je werkt via een uitzendbureau als AB Werkt bouw je pensioen op. Dit doe je als je 21 jaar of ouder bent en tenminste 8 weken werkt via hetzelfde uitzendbureau. Wanneer je voldoet aan deze eisen, is AB Werkt verplicht om je aan te melden bij Pensioenfonds StiPP.

Wanneer bouw je pensioen op?

Bij StiPP begint je pensioenopbouw na 8 gewerkte weken via de basisregeling, vanaf 52 gewerkte weken kom je in de plusregeling. Als je overstapt naar een ander uitzendbureau blijven de gewerkte weken staan en begin je dus niet weer op nul. Tenzij je langer dan een jaar niet hebt gewerkt. Die 8 weken hoef je ook niet aaneengesloten te werken en een werkweek is ongeacht het aantal gewerkte uren.

Hoe hoog is je pensioen?

Je bouwt elk jaar je pensioen zelf op over een deel van je brutosalaris. Voor de basisregeling is dat 8% van je brutosalaris. Dit doe je dus vanaf je 21e tot je pensioenleeftijd. Hoe hoog het bedrag is dat je uiteindelijk ontvangt, hangt af van je persoonlijke situatie en je pensioenregeling.

In de eerste fase (A) van je pensioen betaalt je werkgever de volledige pensioenpremie. Als je na 52 gewerkte weken overgaat naar de plusregeling, bouw je meer pensioen op. De hoogte van je pensioen is afhankelijk van je salaris, maar ook van je leeftijd. Hoe ouder je bent, hoe meer er wordt ingelegd. Voor meer informatie over de premies en pensioenopbouw kun je deze link van StiPP bekijken.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden