We leven al een aantal jaar in een vreemde, onzekere tijd. De coronajaren zijn achter de rug; maar er gebeurt genoeg in de wereld. Denk aan de recente energiecrisis, de oorlog in Oekraïne en de verwoestende aardbeving begin dit jaar. Ons eigen leven staat vooral in het teken van werken, planning, afspraken, familie en af en toe wat vrije tijd. We staan erom bekend om gehaast te zijn. Buiten de vakantieperiode(s) om, is er bijna geen tijd om even tot rust te komen. Of geven/gunnen we onszelf deze tijd niet?
Hoge arbeidsdruk
Met name in de agrarische sector is het een bekend verschijnsel dat er weinig tijd voor rust is. Er is een hoge arbeidsdruk en de laatste jaren zorgen zeker ook wet- en regelgeving voor extra (werk)stress. De producten brengen minder op, wat schaalvergroting in de hand werkt. Kostprijsoverwegingen dwingen om meer te doen voor vaak minder opbrengst. Vooral tuinders hebben het als resultaat van de hoge energieprijzen erg moeilijk.
De vakantie aanvragen van agrariërs voor de zomer werden massaal ingetrokken. Logisch, want de vakantie – en een mogelijke tocht naar het buitenland – moest worden geannuleerd. Maar hebben we de rust niet juist hard nodig?
Afschakelen
Mensen in loondienst hebben een (verplicht) aantal vrije dagen. Even niet aan het werk maar met iets anders bezig zijn. Daardoor kun je tijdig afschakelen. Belangrijk; om vervolgens weer fris en fruitig en mét energie vooruit te kunnen.
Agrariërs zien het (veelal fysieke) werk vaak als hobby. Ze hebben veel plezier in het werk en zijn heel betrokken. Hierin schuilt het gevaar dat het belang van vrije tijd wordt onderschat. Even een avond níet aan het bedrijf of de dieren denken. Een moment sporten of sport kijken, afspreken met familie of vrienden, aandacht voor het gezin of simpelweg een moment om even achterover te leunen en de lange termijn visie te overdenken op een vrije dag.
Toch voert het sentiment ‘ik begin wel 2 uur eerder en ga 2 uur langer door’ vaak de boventoon. In plaats van iemand anders tijdelijk te laten invallen. Dit is een groot compliment waard, want dit is het resultaat van pure passie en betrokkenheid voor het vak.
Keerzijde
Toch ligt de keerzijde van deze no-nonsense mentaliteit op de loer. Er zijn steeds meer gevallen van arbeidsongeschiktheid door psychische klachten. Denk aan overspannenheid, oververmoeidheid tot zelfs een burn-out. Simpelweg omdat niet tijdig wordt ingegrepen in het proces van alsmaar door werken. En dan kan het zomaar ineens te laat zijn. Waar het bij fysieke klachten vaak om een ongelukje in een klein hoekje gaat; is dit het gevolg van een langduriger sluimerend proces. Een extra gevaar is dat op psychische klachten vaak een taboe rust. We praten hier niet vrijuit over, maar stoppen het liever in de doofpot om er niet aan toe te hoeven geven.
Voorkom een burn-out
Het is dus de kunst om tijdig aan te voelen wanneer het gewenst is om even vrij te nemen. Dat kan door bijvoorbeeld structureel een dag minder te werken, of juist om de zoveel tijd een korte break/vakantie op te nemen. Er is niets mis mee om af en toe een stapje terug te doen. Om er vervolgens weer 2 vooruit te kunnen zetten in belang van het bedrijf. Een langdurige afwezigheid met bijvoorbeeld een burn-out heeft veel meer negatieve impact op de bedrijfsvoering dan tijdelijke vervanging op de momenten dat het u uitkomt.
Vervanging
Herken je je in de bovenstaande situatie of wil je meer weten? Of geeft een personeelstekort teveel hoofdbrekens? AB Werkt kan helpen met vervanging. Voor korte en langere termijn, voor een hele week of een paar uur per dag. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.