“Ook op de werkvloer worden we steeds internationaler”

ervaringsverhaal

Aviagen is een grote internationaal opererende fokkerij in de vleeskuikensector. Het bedrijf heeft zijn eigen zuivere fokdieren en is gespecialiseerd in grootouder- en ouderkuikens. Vanuit meerdere locaties, waaronder één aan de Elmpterweg in Roermond, worden klanten bediend in meer dan 100 landen. Koen van Lith (Hatchery Manager) en Lion Hekers (Productiemanager) zijn enthousiast over hun internationale collega’s die via AB Werkt bij Aviagen werken.

“Mensen denken dat we hier stallen vol met kippen hebben, maar dat is niet zo”, legt Koen uit. “Wij broeden de eieren van de ouderkuikens uit met broedmachines en verkopen deze dan aan opfokbedrijven en vleeskuikenboerderijen in heel Europa. In onze productie werken ongeveer 27 medewerkers.”

Huisvesting geregeld

Lion, zelf ook ooit via AB Werkt bij Aviagen binnengekomen, is tevreden over de samenwerking. “We doen al heel wat jaren zaken met AB Werkt. Ze zijn sterk vertegenwoordigd in de agrarische sector. Wat fijn is dat AB Werkt ook de huisvesting regelt voor mensen die uit het buitenland in Nederland komen werken. Dat is dan weer een zorg minder voor iemand die hier nieuw is en nog helemaal zijn weg moet vinden. En voor ons is dat natuurlijk ook een fijne bijkomstigheid.”

Geen seizoenswerk

De meeste internationale werknemers bij Aviagen hebben een fulltime baan. Koen: “In ons werk kennen we geen pieken en dalen. Alles is van tevoren gepland. We zitten bijna constant vol en hebben een vast aantal mensen nodig om wekelijks onze productie te kunnen draaien.” Lion: “Alleen in geval van ziekte of verlof schakel ik met AB Werkt voor tijdelijk extra personeel. We zien uitdagingen in onze personele bezetting ook meestal van tevoren aankomen. AB Werkt kan ons daar over het algemeen goed bij helpen. Veel mensen die als flexibele arbeidskracht bijvoorbeeld in een vakantieperiode bij ons binnenkomen, blijven vaak ook hangen.”

Communicatie is key

Waar het enkele jaren geleden vooral nog Poolse medewerkers waren die via AB Werkt hun weg naar Aviagen vonden, is het werknemersbestand qua nationaliteiten nu vele malen diverser. Koen: “We hebben op dit moment medewerkers uit o.a. Polen, Roemenië, Spanje, Letland en Moldavië. Logisch dat je dan de nodige extra energie moet stoppen in de communicatie op de werkvloer.” Lion vult Koen aan: “Goed met elkaar kunnen communiceren is een belangrijke succesfactor als je werkt met internationale collega’s. Je moet in ons werk 1-op-1 met iemand kunnen praten. We vinden het dan ook belangrijk dat iemand bereid is om een beetje Duits of Engels te leren. Overigens spreken de jongere medewerkers die bij ons komen werken vaak die talen al.”

Interne opleiding

Koen: “Of je nu via AB Werkt als internationale werknemer bij ons aan de slag gaat of via een andere weg hier een baan vindt, voor ons is iedere medewerker gelijk. Dat is ook onze bedrijfscultuur, we houden het laagdrempelig en informeel. We doen er ook alles aan om ervoor te zorgen dat internationale medewerkers zich hier prettig voelen en goed opgenomen worden binnen de groep. Dat is belangrijk, anders ben je ze na een tijdje weer kwijt. En dat is zonde, want we stoppen toch de nodige tijd in het intern opleiden van mensen. ”

Lion besluit: “Laten we eerlijk zijn: we krijgen ons werk ook niet geregeld zonder werknemers uit andere landen. Ik zie de komende jaren niet gebeuren dat er weer meer Nederlanders dit werk gaan invullen. Er zijn overal tekorten aan personeel, met name ook in de agrarische sector. We zijn blij met AB Werkt en de internationale medewerkers die zij aandragen. Die samenwerking loopt gewoon heel erg goed.”

Ook internationale werknemers inzetten?

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden