Van koe tot glas bij Zuivelboerderij de Kern

ervaringsverhaal

In de kleine boerderijwinkel ligt een keur aan lokale producten. Honing van een imker om de hoek. Speciaalbier uit een nabijgelegen dorp. En natuurlijk in de hoofdrol: de huisgemaakte zuivelproducten van Zuivelboerderij de Kern. “We hebben klanten die hier al van kinds af aan komen”, zegt eigenaar Gertoin van Dal. “En nu komen ze met hun eigen kinderen. We hebben een hele trouwe klantenkring in de omgeving.”

Zuivelboerderij de Kern in Drunen bestaat uit twee bedrijfsonderdelen: de veehouderij en het zuivelbedrijf. Gertoin houdt zich bezig met de koeien en de veehouderij. Zijn partner Astrid van Dal heeft de verantwoordelijkheid over de zuivel. Denk aan verse yoghurt, kwark, rijstepap en bavarois. Ook dochter Anouk helpt mee. Wat ooit begon als een klein boerenbedrijf in het centrum van Drunen, werd een goedlopend zuivelbedrijf met eigen veehouderij.

“Sinds de start is het bedrijf alleen in stijgende lijn omhooggegaan”, zegt Gertoin. “Ambachtelijke producten zijn helemaal in. Het gaat dus hartstikke goed.” Om al die klanten te blijven bedienen, hebben ze een goed team nodig. Een team dat sinds kort volledig bestaat uit krachten van AB Werkt.

Eén team, één familie

Zuiverboerderij de Kern is een echt familiebedrijf. Gertoins ouders richtten het bedrijf op. Eerst in het centrum van Drunen, later aan de Overstortweg in het groen tussen Drunen en Waalwijk. “Ik had van thuis uit niks met de boerderij”, zegt Astrid. “Maar toen ik zestien was, kwam ik hier stagelopen. Zo hebben Gertoin en ik elkaar ontmoet. Een aantal jaar later kregen we verkering.” Achttien jaar geleden namen Gertoin en Astrid de boerderij samen over. “En wie weet hebben we straks een opvolger”, zegt Astrid voorzichtig. “Onze dochter van negentien wil graag boer worden. Anouk zit op de HAS, in de richting veehouderij.”

Ook de sfeer op het bedrijf is hecht en familiair. “Het is nu volledig team AB Werkt en dat zit goed in elkaar”, zegt Gertoin. De medewerkers voelen als een echt onderdeel van het team. Als een onderdeel van de familie, zelfs.

“Dit is geen fabriek waar je een nummertje bent”, zegt Gertoin. Astrid voegt toe: “Hier gaat de broodbak op tafel en we eten met z’n allen. Alles wordt besproken. Als iemand jarig is, worden er cadeautjes gekocht. In de zomer hebben we wel eens een barbecue. Tijdens Sinterklaas krijgen ze een chocoladeletter in de schoen. Het zijn kleine dingen, maar ik merk dat ze het waarderen.”

Zuivelboerderij de Kern Zuivelboerderij de Kern2

Koeien wachten niet

Gertoin en Astrid hadden altijd al hulp in het bedrijf. Eerst vooral via eigen personeel. “Maar toen wij het bedrijf overnamen, gingen we steeds meer doen met AB Werkt”, aldus Gertoin. Dat begon toen hij problemen kreeg met zijn rug. “Ik ben van oudsher lid van de bedrijfshulp van AB Werkt”, zegt hij. “Toen ik het in mijn rug kreeg, kwam iemand van AB Werkt mijn werk in de melkstal opvangen. Die persoon heb ik als uitzendkracht aangehouden toen ik weer beter was.” Later kwamen er steeds meer uitzendkrachten het team versterken. En dat beviel goed.

“We hebben een hoge arbeidsdruk”, zegt Gertoin. “De koeien wachten niet op ons. Dus als er iemand uitviel of we hadden iemand extra nodig, kon AB Werkt dat snel oplossen. Ze namen veel voor ons uit handen. En doen dat nog steeds.”

Geen last van personeelstekort

Voorheen moest het stel in de avonduren – naast hun drukke werkzaamheden op de boerderij – kandidaten werven en sollicitatiegesprekken voeren. “We kwamen erachter dat AB Werkt daarin veel voor ons kon betekenen”, aldus Gertoin. “Wij kunnen die gesprekken wel voeren”, zegt Astrid. “Maar zij zijn daarin gespecialiseerd. AB Werkt zag heel snel wat voor ondernemers wij zijn, wat we nodig hadden en wie er bij ons paste.”

Ondanks de personeelstekorten in de branche, hebben ze weinig moeite gehad bij het vinden van medewerkers. “Het is al lange tijd moeilijk om aan mensen te komen”, zegt Gertoin. “Maar met AB Werkt moet ik zeggen dat het erg goed gaat.”

Zuivelboerderij de kern3

Blijven doordraaien, wat er ook gebeurt

Als Gertoin en Astrid extra ondersteuning nodig hebben, of als één van hen ziek wordt, kunnen ze de hulp inschakelen van specialisten die hun werkzaamheden tijdelijk overnemen.
Voor die bedrijfsverzorging door AB Werkt zijn ze verzekerd en dat geeft een goed gevoel.
Astrid besluit: “Stel dat er iets met Gertoin gebeurt, heb ik altijd alle steun van AB Werkt. Want ik kan een hele hoop, maar niet alles. Gelukkig blijft alles dan gewoon doordraaien.”

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden