“We praten veel met AB Werkt over lopende zaken”

ervaringsverhaal

De broers Bas en Roel van den Berg staan samen aan het hoofd van paardenhouderij Stal van den Berg in Heeswijk. Bas en Roel kopen en verkopen sport-, fok- en recreatiepaarden van alle leeftijden, van alle niveaus en in alle prijsklassen. Die paarden moeten uiteraard in vorm blijven. Daar zorgt Max de Mol voor. Hij werkt sinds januari dit jaar via AB Werkt bij Stal van den Berg.

Samen aan de kantinetafel in Heeswijk, met 2 hondjes onder de tafel en een kop koffie, vertellen de drie mannen over hun liefde voor het paardenvak en de samenwerking met AB Werkt. Voor hen alle drie is het normaal dat je van je passie je werk maakt en daar je hart en ziel in stopt. Uniek aan Stal van den Berg is het feit dat ze alle soorten en maten paarden in- en verkopen. “Iedere week staan hier andere paarden”, vertelt Roel. “Andere stallen houden paarden zo’n drie jaar, wij verkopen ze soms weer na drie dagen. Snelle wissels dus. Een enkeling houden we langer.”

De broers selecteren hun paarden vooral door fokkers te bezoeken en daar hun ogen en oren de kost te geven. Bas: “We volgen natuurlijk de bloedlijnen, net als iedereen. Maar je moet er ook echt oog voor hebben. Eén en één is niet automatische twee. Je weet eigenlijk pas als de dieren een jaar of tien zijn, dat je het bij het juiste eind had. De goede paarden zijn dan op hun best. Bovendien moet je geluk hebben. Ondanks alle goede zorgen, kan een dier toch ziek worden.”

Vanzelfsprekend tussen de paarden

Voor Bas, Roel en Max was het vanzelfsprekend om met paarden te gaan werken. “Ik rijd al mijn hele leven”, lacht Max. “Ik kan me niets anders voorstellen. Ik ben zo geboren, denk ik. Het is me ook met de paplepel ingegeven. Ik reed voordat ik hier kwam werken al wel eens bij Stal van den Berg. De afwisseling doordat er telkens nieuwe paarden zijn, maakt het uitdagend. Ik heb er echt plezier in. Ik ben de hele dag buiten. Ik werk met levende wezens en je weet vooraf nooit precies wat die gaan doen. Elke dag is anders, dat is het leukste. Daarnaast vind ik het superfijn dat AB Werkt iedere week betaalt. Maar vooral ook dat alle zaken goed geregeld zijn: dat ik weet wat mijn loon is, dat ik verzekerd ben en dat pensioenopbouw, feestdagen en andere arbeidsvoorwaarden goed zijn geregeld. In de paardenwereld is dat vaak minder goed georganiseerd. AB Werkt legt goed uit welke rechten en plichten je hebt en hoe alles werkt.”

Minder rijden, meer handelen

Beide broers groeiden op bij Stal van den Berg tussen de paarden. Roel reed tot en met 2010 zelf. Bas kon de werkzaamheden thuis, de handel in paarden en de boekhouding jarenlang goed combineren met een loondienstverband bij Klasse KI in Sint-Oedenrode. Hij vond de samenwerking met en de voordelen van de verloning via AB Werkt positief. Daarom belde hij voor hun eerste medewerker, in een administratieve functie, accountmanager Anja Derks van AB Werkt met het verzoek om de verloning te doen. “Die eerste medewerker is inmiddels gestopt en nu hebben we Max. Niet voor hetzelfde werk, maar vooral voor het rijden en de verzorging van de paarden. Roel en ik zijn steeds minder gaan rijden om meer te gaan handelen.”

Veel contact met AB Werkt

“Die boekhouding doen en de voortgangsgesprekken voeren met medewerkers zijn niet mijn favoriete bezigheden”, vervolgt Bas. “Bovendien praat Anja veel met Roel, Max en mij over de lopende zaken. Wat er goed gaat, maar ook welke visie, verwachtingen en doelen we hebben en welke talenten we kunnen benutten. Ze spart met ons over wat we moeten behouden en wat we meer aandacht moeten geven. Dat zorgt voor een prettige samenwerking.” Roel: “Het gaat goed zoals het nu gaat, we redden het prima. We willen niet groter worden, we willen wel efficiënter werken, dus daarom komt er een nieuwe stal.”

Nadruk op welzijn

Anja en de mannen van Stal van de Berg merken dat de reputatie van de agrarische sector is veranderd. “In de paardenhouderij valt het nog mee”, vertelt Roel. “We hebben minder last van de negativiteit dan andere sectoren. Maar er is wel veel discussie over welzijn. Dat verschilt enorm met twintig jaar geleden. Als reactie kun je niet anders dan open zijn.” Max: “De paarden hebben het echt wel goed. Geen mens krijgt iedere zes weken nieuwe schoenen, onze paarden wel. Je hoort mensen pleiten voor groepshuisvesting, maar dat werkt bij paarden helemaal niet. Alleen dieren die van jongs af aan bij elkaar staan, kun je bij elkaar laten. Als we paarden zo maar bij elkaar zetten, worden ze daar echt niet gelukkiger of gezonder van.”

Lees in dit verhaal hoe Anja en haar collega’s hun dienstverlening uitvoeren voor opdrachtgevers in de veranderende sector.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren