8 voordelen van het werken als hovenier

blog

Denk je erover om als hovenier aan de slag te gaan? Misschien werk je al in het groen en wil je een stap in je carrière maken. Of je hebt een baan in een andere tak en wil het roer omgooien. Werken als hovenier heeft veel voordelen. We zetten de 8 belangrijkste voor je op een rij.

 1. Geen dag is hetzelfde

De ene dag leg je een tuin aan bij iemand thuis. Je plaatst er een tuinhuisje, legt een vlonder, plant bloemen, bomen en struiken, legt graszoden en zet een schutting. De andere dag ga je op pad naar een onderhoudsklus en zorg je dat een tuin er piekfijn bij ligt. Je snoeit bomen, scheert hagen maait het gras en verwijdert onkruid. Het kunnen korte en langere klussen zijn. Werken als hovenier betekent afwisseling. Je dag vliegt voorbij!

 1. Werken in de buitenlucht

Werken in een productiehal, dozen verslepen in een magazijn of producten bezorgen in een bestelbusje: niks voor jou. Als hovenier werk je het grootste deel van de dag lekker buiten in de natuur. En dat is ook nog eens goed voor je gezondheid. Door de frisse lucht barst je van de energie, heb je minder stress en door het daglicht krijg je veel vitamine D binnen: goed voor je weerstand en je spieren, botten en tanden worden er sterker van.

 1. Goed salaris

Als hovenier werk je onder de Hoveniers cao. Hierin staan alle arbeidsvoorwaarden, zoals je loon, toeslagen en betaling van overwerk. Heb je een opleiding tot hovenier afgerond en ga je als hovenier onderhoud aan de slag, dan is je salaris tussen de € 14,82 en € 16,87 bruto per uur, ofwel € 2.569 – € 2.924 per maand. Als hovenier aanleg ligt dat salaris wat hoger, namelijk € 15,67 – € 18,17 per uur (€ 2.716 – € 3.149 per maand). De hoogte van het salaris is afhankelijk van je functie, opleiding, leeftijd en werkervaring.

 1. Volop ontwikkelingsmogelijkheden

Heb je nog geen ervaring als hovenier, dan is dat geen probleem. Hoveniersbedrijven staan te springen om mensen met de juiste motivatie en willen dan ook graag in je investeren. Via hen kun je bijvoorbeeld de opleiding tot hovenier volgen, maar ook AB Werkt kan je daarmee helpen. Je combineert dan het werk met de studiebanken. Op de werkvloer leer jij alle kneepjes van het vak van een volleerd hovenier. Je krijgt de tijd om alles te leren en stap voor stap krijg je meer verantwoordelijkheden en taken. En heb je de opleiding afgerond, dan zijn er ook nog cursussen of trainingen om te zorgen dat je bij blijft in je vakgebied. Volop mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen, dus.

 1. Altijd werk

Er is een groot tekort aan goede hoveniers. Dat is ook wel te zien aan het aantal vacatures. Het is een bloeiende sector voor wie aan het werk wil. Wil je hovenier worden, dan weet je in ieder geval zeker dat je altijd wel verzekerd bent van werk. En waar je vroeger alleen voor een seizoen aan de slag kon, kun je nu vaak rekenen op jaarrond werk. Een gerust gevoel.

 1. Eer van je baan

Het fijne aan het werken als hovenier is dat je echt eer van je werk hebt. Je doet regelmatig klussen waar je het altijd mooier achterlaat dan dat het was. Of je werkt op een plek waar veel onderhoud nodig is. Hoe fijn is het om die tuin dan tiptop te maken en je klant blij te maken? Dat geeft écht voldoening en is erg dankbaar.

 1. Raakvlakken met andere beroepen

Als hovenier ben je multi-inzetbaar. Je leert in je werk namelijk ook veel andere skills. Timmerwerk bijvoorbeeld, om een overkapping te maken. Maar ook metselen en bestraten komt regelmatig in je werk voor. Dat maakt je baan als hovenier super uitdagend.

 1. Teamwork makes the dream work

Als hovenier werk je bijna nooit alleen. In een team van aanpakkers zorg je dat het werk gedaan wordt en je een perfect resultaat levert voor de klant. Je collega’s zijn net als jij teamplayers met een hart voor groen. Dat kunnen jonge, maar ook oudere collega’s zijn. Elke klus doe je samen, en je helpt elkaar als dat nodig is. Je hebt een gedeeld verantwoordelijkheidsgevoel en jullie zorgen er samen voor dat de planning wordt gehaald.

Werken als hovenier

Kun je na het lezen van dit blog niet wachten om te werken als hovenier? Bekijk dan snel onze vacatures hovenier of neem contact op met een van onze recruiters in de regio bij jou in de buurt. We maken graag een afspraak met je om de mogelijkheden voor jouw droombaan te bespreken!

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden