Een opleiding volgen naast je werk? Doen!

blog

Was jij vroeger niet zo dol op school? Vond jij de hele dag in de klas zitten saai? Kon je niet wachten totdat je kon gaan werken? Dacht je nadat je je diploma hebt gehaald dat jij nooit meer iets zou gaan leren? Dan ben je in heel goed gezelschap. In Nederland volgt bijna de helft van de volwassen werkenden geen opleiding. *

Toch is het heel belangrijk om je te blijven ontwikkelen en opleidingen te volgen en dus werken en leren te combineren. Waarom? Dat leggen we je uit in deze blog.

Werken en leren combineren

Er zijn veel mogelijkheden om naast je werk ook nog een opleiding te volgen. Dat kunnen korte of langere cursussen zijn.

In Nederland volgde in 2016 52 procent van de 25- tot 65-jarige werkenden scholing voor het werk. Het gaat dan meestal om kortdurende cursussen, bedrijfsopleidingen, trainingen, workshops en seminars. Opvallend is dat bij de lager opgeleiden minder vaak een cursus of training werd gevolgd dan bij hoger opgeleiden. Slechts 30% van de LBO-Mbo’s doen aan een opleiding. En dat is naar ons idee een gemiste kans.

Waarom zou je een opleiding volgen naast je werk?

De vraag is natuurlijk waarom je naast je zware baan nog een opleiding of cursus zou doen. De belangrijkste reden is: om je werk beter te kunnen doen. Door het volgen van een cursus wordt je nog beter in dat wat je doet. Denk bijvoorbeeld aan het halen van een heftruckcertificaat, veilig werken op de werkvloer of een training leidinggeven. Door een gerichte training te volgen of een certificaat te halen, word je beter in je werk.

Bovendien word je ook geprikkeld om na te denken hoe je je werk doet. Wat kun je anders, beter of handiger doen? Daar wordt ook je baas blij van. En dat vergroot weer je kansen op de langere termijn. Je blijft wat wij noemen ‘fit for use’. Ofwel: jij bent en blijft geschikt voor je werk. Ook in de toekomst. Bij het bedrijf waar je nu werkt of bij een ander bedrijf. Door het volgen van opleidingen is je kans op werk – dus ook in de toekomst – groter.

Het maken van promotie of hoger salaris

Volg je een lange werk-gerelateerde opleiding, dan verhoog je daarmee je kans op promotie of een hoger salaris. Je investeert in het verder ontwikkelen van je capaciteiten en daar word je vaak voor beloond.

AB Werkt biedt via haar Vakacademie bijvoorbeeld hoveniersopleidingen aan of een opleiding in de boomkwekerij. Je werkt dan vaak vier dagen en gaat 1 dag in de week naar school. Na een jaar heb je dan je certificaat gehaald. Vaak kun je dan doorstromen naar een volgend niveau. Met het behalen van je diploma ben je een vakbekwame vakkracht. En daar staan hogere salarissen voor. Bovendien zitten bedrijven te springen om vakkrachten. Dus je bent ook in de toekomst verzekerd van werk. Maar dan moet je wel blijven werken en leren.

Alleen voor jongeren?

Je ziet dat de groep jongeren tussen 25 en 45 relatief vaker een opleiding volgen dan de 45-plussers. Dat is eigenlijk geen goede zaak. Een leven lang leren is belangrijk om te zorgen dat je goed bent én blijft in je vak. Ook als je al wat ouder bent.

Wij zien regelmatig dat mensen op latere leeftijd switchen van vak. Omdat ze het werk wat ze doen niet meer leuk vinden bijvoorbeeld. Of omdat er in dat vak geen werk meer te vinden is. Dan kan het aanleren van een heel nieuw vak een prima optie zijn.

Zo hebben we via de Vakacademie van AB Werkt administratief medewerkers omgeschoold naar medewerkers in de varkenshouderij. En waren koks de keuken beu en werken nu als hovenier lekker buiten. Voor mensen die willen, zijn er altijd mogelijkheden.

Wie betaalt de opleiding?

Een belangrijke vraag is wie de kosten van een opleiding voor zijn rekening neemt. Dat is heel verschillend. Is het een gerichte opleiding in het verlengde van wat je nu al doet, dan betaalt het bedrijf waar je werkt de opleiding. Volg je een opleiding of training via een bureau zoals AB Werkt, dan betaalt het bureau de rekening. Er zijn meestal voorwaarden aan verbonden waar je voor moet tekenen. Dat begint er natuurlijk mee dat je goed je best moet doen en aanwezig moet zijn op de dagen dat de training wordt gegeven. Vaak worden er afspraken vastgelegd over een afbetalingsregeling mocht je zelf besluiten om bij het bedrijf weg te gaan. Dat is natuurlijk logisch want het bedrijf heeft kosten voor je gemaakt en willen daar ook iets voor terugzien. Hoe die regelingen zijn, verschilt per bedrijf. Ook hangt het van het bedrijf af of je reiskosten en de tijd die je spendeert aan de opleiding, worden vergoed.

Bron CBS

 

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden