Van horeca naar droombaan in de varkenshouderij

ervaringsverhaal

“Never meer terug, zet mij maar tussen de biggetjes”

Een crisis kan leiden tot onverwachte kansen. Melanie van den IJssel (46) werkte in de horeca toen de coronacrisis uitbrak en ze online de vacature van medewerker varkenshouderij bij AB Werkt zag. Ze volgde haar passie voor dieren, trok de stoute schoenen aan en heeft nu haar droombaan in de varkenshouderij gevonden.

Melanie is een aanpakker en kookte op een Amerikaanse school voor 100 studenten. Een uitdagende baan, maar met onregelmatige werktijden en zonder vastigheid. De coronacrisis brak uit en de Amerikaanse studenten gingen halsoverkop naar huis, waardoor Melanie op zoek moest naar ander werk. “En eigenlijk wilde ik altijd al iets met dieren doen.”

Gedroomde carrièreswitch

In september, vlak voor de tweede lockdown, zag Melanie de vacature bij de varkenshouderij. “Hoewel mijn man direct zei dat het echt iets voor mij zou zijn, sloeg de twijfel toe: ik had zelfs nog nooit een varken in het echt gezien.” Na een open en eerlijk gesprek met Loes van Lier van AB Werkt en de opdrachtgever kreeg Melanie de kans waarop ze hoopte. “Er was direct een klik en ondanks mijn onervarenheid gaf mijn enthousiasme de doorslag.” Samen met Richard verzorgt Melanie nu de 600 varkens. Ze werkt hoofdzakelijk op de kraamafdelingen, waar ze bezig is met enten, spenen en het verplaatsen van de zeugen. “Ik heb echt de mooiste baan die er bestaat en ga elke dag met een grote glimlach naar mijn werk.”

Werken via AB Werkt bevalt perfect

Toen Melanie zag dat de vacature openstond vanuit AB Werkt, was ze sceptisch. “Ik wilde liever niet voor een uitzendbureau werken, maar daar ben ik nu een jaar later echt van teruggekomen. Ik voel me onderdeel van AB Werkt en dat komt ook door de collegiale sfeer. Het contact met Loes is heel prettig en makkelijk. Als ik haar nodig heb, spreek ik haar vaak dezelfde dag nog. Er is zelfs een AB Werkt EK Poule, waar ik me voor heb aangemeld. Verstand van voetbal heb ik niet, maar zo maak je wel deel uit van een team. Ook mijn loon ontvang ik altijd netjes op tijd. Eerlijk is eerlijk: ik zag er tegenop, maar de baan is fantastisch en via AB Werkt verloopt alles prima.”

Geen twijfel

Op de vraag of ze terug zou willen naar de horeca, volgt een duidelijk antwoord: “Never! Deze baan is perfect voor mij. Doordeweeks werken, vrijheid in het weekend en ik werk eindelijk met dieren. Als er ook maar een beetje tijd is, knuffel ik met de varkentjes. Maar vergis je niet, er komt heel wat meer kijken dan alleen voer in bakjes doen. Ik leer elke dag bij over alle facetten van de verzorging. Wanneer geënt moet worden bijvoorbeeld, of hoe je ziektes kan voorkomen en herkennen. Ik ben betoverd door het respect voor de dieren in de agrarische sector. Die liefde tussen dier en mens, dat had ik vroeger niet verwacht.”

Onervarenheid zegt niets

Melanie is nog steeds superblij dat ze werkt voor AB Werkt en van Richard het voordeel van de twijfel kreeg. “Ondanks mijn onervarenheid ben ik aangenomen. Richard zegt zelfs soms dat dit het beste is wat hem als varkenshouder is overkomen.” Voor zowel werkgevers op zoek naar goede mensen als werknemers met een droom, heeft Melanie nog wel een tip: “Als iemand écht wil, laat diegene het dan proberen. En werkzoekenden: ga ervoor! Passie, leergierigheid en enthousiasme voor het werk zijn veel belangrijker dan een opleiding of jarenlange ervaring. Het is voor mij een feest om te gaan werken. Elke dag opnieuw.”

Vind ook je droombaan!

Ben je onervaren en lijkt een baan je echt leuk? Schroom dan niet om het tóch te proberen. Bekijk de vacatures van AB Werkt.

Zoek je goede werknemers?

Kijk eens verder dan ervaring of opleidingsniveau. Een enthousiasme werknemer kan zoveel meer voor je betekenen. AB Werkt zoekt de juiste match.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden