Schrijf je in bij AB!

Werken in België

Regelmatig krijgen wij van klanten de vraag of onze medewerkers ook af en toe in België mogen werken. Dat kan echter niet zomaar. Als je aan de slag gaat over de grens, is de Belgische wetgeving van toepassing. De Belgische overheid heeft regels opgesteld over het tewerkstellen van (buitenlandse) werknemers.

Wat betekent dit?

Als buitenlandse werkgevers - of dat nu een uitzendbureau of reguliere werkgever is - zijn verplicht de Belgische arbeids- en loonvoorwaarden te respecteren. Doen zij dit niet, dan kan hier een boete op volgen. Daarom is het voor jou als werknemer ook belangrijk dat je op de hoogte bent van andere regels als je wordt gevraagd in België te werken.

Lonen volgens Belgische cao

Voor de uren die je in België werkt, moet het bedrijf de lonen betalen zoals deze in België gelden. Bij ons zijn loonafspraken binnen de cao vastgelegd, in België worden de lonen volgens de paritair comité van die branche gevolgd. Deze liggen meestal hoger dan in ons land. In een aantal gevallen dienen door de opdrachtgever aanvullende documenten te worden bijgehouden. De werkgever kan hier maximaal 1 jaar vrijstelling voor krijgen als hij hiervan een speciale aangifte doet.

Ga je in België werken, dan blijf je normaal gesproken verzekerd in Nederland. Je hebt een A1 verklaring van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) nodig om aan te tonen dat je in Nederland sociaal bent verzekerd. Deze krijg je van je opdrachtgever.

Erkenning voor werken in België

Wij hebben een erkenning voor het werken in Vlaanderen (dus niet in Wallonië, bijvoorbeeld Luik, en Brussel) met uitzondering van de bouw en wegenbouw. Belangrijk is dat de opdrachtgever van tevoren aan ons doorgeeft als je in België gaat werken. Het kan zijn dat je opdrachtgever dit vergeet. Help hem hieraan denken en geef ook aan ons door als je naar België gaat. Zo komt niemand voor onaangename verrassingen te staan.