Schrijf je in bij AB!

Flinke onweersbuien tijdens je werk: wat te doen?

7-8-2018


Na weken van alleen maar zon en tropische temperaturen komt er vanavond een eind aan de extreme hitte. Zoals we dat kennen van ons kikkerlandje slaat het weer dan ook rigoureus om. Forse onweersbuien, windstoten en veel neerslag in korte tijd. De voorspellingen liegen er niet om. Soms kan dit je overvallen en dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Ook als je aan het werk bent. Hoe blijf je veilig bij onweer? Dat vind je in dit artikel.

De gevaren van onweer

Bliksem is een van de gevaarlijkste weersverschijnselen. In Nederland komen er gemiddeld 1 tot 2 mensen per jaar door bliksem om het leven. Het aantal gewonden ligt hoger. De kans dat je getroffen wordt door bliksem is heel klein, maar de gevolgen kúnnen dus heel ernstig zijn. Bij bliksem komt er namelijk een ontzettende grote hoeveelheid elektriciteit vrij en de spanning loopt op in miljoenen volts. Ter vergelijking: uit het stopcontact komt 220 volt en dat kan al dodelijk zijn.

Afstand bliksem berekenen

Zodra je het hoort donderen, kan onheil nabij zijn. Het berekenen van de afstand van bliksem kan je dan geruststellen, vooral als je nog niet op een veilige plek bent. Zie je de bliksemflits, begin dan met tellen. Tel het aantal seconden totdat je donder hoort en deel dit aantal door drie. Daaruit komt het aantal kilometers dat de bliksem bij je vandaan is. Het KNMI adviseert om een schuilplek te zoeken wanneer de tijd tussen donder en bliksem minder dan 10 seconden bedraagt. Het onweer is dan dichterbij dan drie kilometer.

Buiten werken tijdens onweer

Veel AB’ers zijn gewend om buiten te werken. In het veld op de tractor, in de boomgaard, als hovenier of in de GWW. Nadert het onweer, houd dan vooral rekening met bovenstaande 10-secondenregel. Calculeer ook tijd die nodig is om jezelf en eventueel collega’s in veiligheid te brengen. Verder:

Buienradar is een handige tool om het weer in de gaten te houden en tijdig actie te ondernemen. Die app kun je downloaden op je smartphone. Onweer komt snel dichterbij, dus wacht niet te lang. Wanneer je een kwartier geen bliksem hebt gezien, dan kun je je werk hervatten.

Binnen werken tijdens onweer

Als het onweert ben je binnen veiliger dan buiten. Maar het gevaar is niet helemaal geweken. Het probleem als je binnen werkt, is dat je onweer soms niet hoort of ziet aankomen. Maak daarom goede afspraken met je collega’s en ben alert op de volgende zaken:

We hopen dat we je zo van een aantal praktische tips hebben kunnen voorzien. Het belangrijkste: probeer niet in paniek te raken en breng jezelf en anderen snel in veiligheid.

Wist je dat…