Farm Fresh, specialist in Fine Food

Farm Fresh, gevestigd in het Zuid-Limburgse Born,  voert de merken Lebouille en Van Brussel. De producten van Lebouille – vlees, vleeswaren en specialiteiten – zijn kind aan huis bij sterrenrestaurants en een groot aantal horecazaken. Van Brussel richt zich met vers vlees- en convenienceproducten op de institutionele markt, bedrijfscatering en retail. Het afzetgebied van fine food house Farm Fresh strekt zich voornamelijk uit over de Benelux en Duitsland.

Van verse en (extra) gegaarde producten tot en met kant-en-klare producten in saus: het begint bij Farm Fresh allemaal met bijzondere vleessoorten. Enkele voorbeelden zijn het vlees van Milieukeur- en Livar-varkens, Lakenvelder runderen, lammeren uit het Geuldal en uit de West Country in Zuidwest-Engeland. Patrick Kierkels is financieel manager bij Farm Fresh: ’We voldoen aan de strenge voedselveiligheidsnormen van het HACCP-certificaat. Bovendien zijn we SKAl- en HALAL-gecertificeerd om aan de persoonlijke wensen van onze klanten tegemoet te komen. Verder kunnen we met ons track & tracesysteem de herkomst en geschiedenis van elke productbatch controleren. Op het gebied van transport en distributie beschikken we over een uitgebreid wagenpark voor een snelle levering. Bij de landelijke distributie is Deli XL onze partner. Ook werken we samen met gespecialiseerde externe distributeurs. Linda Tummers – productieleider bij Farm Fresh – vult aan: ’Ons Milieukeur-certificaat laat zien dat we ook duurzaam werken. Een beheerste inzet van water en energie behoort daar onder meer toe, net als aandacht voor dierenwelzijn, biodiversiteit, natuur en landschap, maar ook voor goede arbeidsomstandigheden.’

Service

Patrick: ’Te midden van ons zeer diverse productaanbod, voorzien we onder het label Born in Limburg in een lijn streekproducten die aansluiten op onze duurzame manier van werken. Door de korte vervoersafstanden helpen we namelijk mee om de CO₂-uitstoot terug te dringen. En door ook minder rendabele rassen te vermarkten – zoals het Lakenvelder rund – houden we de diversiteit in stand. Duurzaamheid en diversiteit horen bij elkaar.’ Linda: ’We zitten elke dag samen met onze afdelingen productie, inkoop, logistiek en binnendienst om de service aan onze klanten te optimaliseren. We bespreken dan hun opmerkingen of suggesties of we delen hun complimenten aan Farm Fresh met elkaar.’ Patrick: ’Daarnaast is hier altijd een medewerker tot middernacht aanwezig voor klanten die ook laat nog een bestelling willen doorgeven. Vaak hebben ze die bestelling dan de volgende ochtend al in huis.’

15 verschillende satéstokjes

Linda: ’Met alle respect voor iedereen in of tijdelijk buiten het arbeidsproces, maar onze voorkeur gaat overwegend uit naar jonge medewerkers. Omdat we die nog kunnen vormen naar de snit van Farm Fresh.’ Wat dat betreft vinden ze in Linda een meer dan goede coach. Drie jaar geleden nog werd ze landelijk verkozen tot beste SVO-praktijkopleider. Linda: ’Die snit van Farm Fresh houdt onder andere in dat we met een vaak korte doorlooptijd maatwerk leveren binnen een zeer bewerkelijk productieproces. Zo hebben we alleen al 15 verschillende satéstokjes om aan de specifieke wensen van onze klanten tegemoet te komen. Nog een voorbeeld van maatwerk zijn kwarteltjes die we op de rug uitbenen en linksom oprollen zodat het vel aan de binnenkant zit. Vervolgens vullen we de kwarteltjes met truffelgehakt voordat we ze – met weer een ander stokje – fixeren. Klanten kunnen bij Farm Fresh zelfs hun eigen verpakking kiezen. En op het gebied van productontwikkeling komt het voor dat we meerdere monsters naar een klant sturen voordat hij zijn bestelling plaatst.’

Allround medewerkers

Patrick: ’De relatief rustige periode na kerst ligt alweer een tijd achter ons. Met Pasen hadden we opnieuw een piek en nu de buitentemperatuur langzaam oploopt, dient de volgende zich aan. Het is vaak moeilijk om je personeelsbehoefte exact af te stemmen op al die verschillende pieken. Farm Fresh is altijd voorstander geweest van werken volgens een flexibele schil, maar in de praktijk was onze schil helemaal niet zo flexibel. De tijdelijke krachten die bij ons kwamen werken, draaiden mee in het productieproces en we namen niet zomaar afscheid van hen als een piekperiode voorbij was. AB Werkt kwam toen met het idee om een flexpool op te zetten, zodat we onze personeelsbehoefte beter konden afstemmen op de vraag vanuit de markt naar onze producten. Die pool bestaat nu uit een vaste groep mensen, want Farm Fresh heeft behoefte aan zo veel mogelijk allround medewerkers.’

Flexibiliteit behouden

’AB Werkt is ook onze preferred supplier op HRM-gebied omdat ze op basis van hun bedrijfsprofiel andere mensen leveren dan reguliere uitzendbureaus. Voor de volledigheid: Farm Fresh heeft 105 vaste medewerkers in dienst en 20 tot 25 flexkrachten. 95% daarvan is afkomstig van AB Werkt. Als die flexkrachten een half jaar bij ons werken, worden ze verloond via de payroll constructie van AB Werkt. Overkoepelend gaat het erom dat Farm Fresh zijn flexibiliteit kan behouden tegen zo gering mogelijke kosten. Daarbij letten we er overigens op dat er geen al te groot gat ontstaat tussen de beloning van onze vaste medewerkers en die van de flexwerkers.’  

 

 

Deel deze pagina:

AB Werkt op Twitter
AB Werkt op Facebook