Akkerbouwers Klompe en Van der Linde hebben meer werk in de winter dan in de zomer

ervaringsverhaal

Hoe kun je in de relatief rustige winterperiode toch geld verdienen? Daar gingen akkerbouwers Gillis Klompe en Frans Van der Linde naar op zoek. Het werd de pootaardappelen- en spruitenteelt. Een goede keuze, want de zaken gaan voorspoedig. Mede dankzij hun vooruitziende blik in de ‘spruiten business’ én hun succesvolle samenwerking. Samen staan ze sterk. Heel sterk.

De boerenzonen namen in het verleden beide het akkerbouwbedrijf van hun ouders over. In 2007 zijn deze samengevoegd tot de Maatschap Klompe Van der Linde in Dreischor. Van oudsher verbouwden ze traditionele producten zoals aardappels, suikerbieten, graan, uien, gras en kapucijners. Daar kwam verandering in.

Winterwerk zoeken

“De teelt van deze gewassen vindt in de zomer plaats,” legt Gillis uit. “Dat betekent dat de winter een relatief rustige periode is. Daarom gingen we op zoek naar winterarbeid, die hopelijk iets zou opbrengen.” Ze kwamen uit bij pootaardappelen en spruiten. Zo zijn ze jaren geleden in deze teelt gestapt. En met succes. Op dit moment is zelfs een vierde van het areaal gevuld met spruiten. Maar er lagen weloverwogen keuzes aan ten grondslag/

Andere manier

“Door veranderende marktomstandigheden werd het telen van spruiten steeds lastiger,” legt Gillis uit. “In 1995 waren er 750 telers. We verwachtten dat dit er in 2020 nog maar honderd zouden zijn. Als we daar bij wilden horen, moesten we het op een andere manier gaan doen. Niet meer voor de anonieme markt werken, maar weten wie je eindklant is. Anders zouden we het niet volhouden in deze teelt.”

Spruitenteelt steeds lastiger

Deze vooruitziende blik is uitgekomen. Vandaag de dag zijn er nog maar veertig telers over, die inderdaad niet meer voor de anonieme markt produceren. Gillis: “Eigenlijk gaat het nog een stap verder, het is nu nog moeilijker. Er worden minder groenten geconsumeerd, de gewasbeschermingsmiddelen staan onder druk en de Europese Unie legt bemestingsnormen op. Het is lastig om een kwalitatief goed product te kunnen blijven maken dat je in de markt kan afzetten.”

Inhuurpersoneel van AB Werkt

“We zochten winterwerk en dat is gelukt. In de winter hebben we het zelfs drukker dan in de zomer. Om de arbeid te verrichten hebben we een aantal vaste medewerkers in dienst. Daarnaast huren we krachten in via AB Werkt. Dat gaat naar volle tevredenheid, ze leveren personeel naar behoefte. Aardige mensen die hard werken.”

Samenwerking verklaart succes

De toekomstplannen? “Over tien jaar bestaan we nog steeds als akkerbouwbedrijf, vooral als teeltbedrijf,” zegt Gilles. “Dat blijft ons speerpunt.” Hij hoopt dan ook in beeld te hebben of er een opvolg(st)er is. Zijn of haar ambities bepalen hoe de toekomst er verder uit gaat zien. Wat is volgens hem het succes van het bedrijf? “Onze samenwerking. Als compagnons realiseren we zaken die we afzonderlijk niet voor elkaar zouden krijgen. Samen sta je sterk. We vullen elkaar aan en sparren met elkaar. Dat ons succes en daarmee vullen we ook onze ambities in. Onze uitdaging is om de stappen die we hebben gezet te continueren.”

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren