Schrijf je in bij AB!

Perspectiefverklaring via AB Werkt

Je wilt graag een huis kopen, maar werkt als uitzendkracht bij een bedrijf en hebt geen vast contract. Is een hypotheek zonder vast contract dan eigenlijk wel mogelijk? Gelukkig wel! Je hebt hier een perspectiefverklaring voor nodig. AB Werkt verstrekt deze ook. Lees vooral verder als je wil weten of je voor een perspectiefverklaring in aanmerking komt.

Wat is een perspectiefverklaring?

Een perspectiefverklaring is een officieel document waarmee je een hypotheek kunt aanvragen. Het wordt verstrekt door het uitzendbureau waarvoor je werkt. Als uitzendkracht krijg je hiermee de financiering voor jouw koophuis sneller rond bij je hypotheekverstrekker. Zo komt het droomhuis wat je wilt kopen, een stap dichterbij. Ook via AB Werkt kun je, naast een werkgeversverklaring, ook een perspectiefverklaring aanvragen voor het verkrijgen van een hypotheek. AB Werkt heeft namelijk officieel van Stichting Perspectiefverklaring het certificaat in bezit.

Wat staat er in een perspectiefverklaring?

Je vraagt de verklaring aan bij AB Werkt als je aan de voorwaarden voldoet, die lees je hieronder. Let op: de verklaring is vaak maar 6 maanden geldig, dus vraag het pas aan als je écht plannen hebt om een eigen huis te kopen. 

Wanneer kom ik in aanmerking voor een perspectiefverklaring?

Je kunt een perspectiefverklaring pas aanvragen als je minimaal 52 gewerkte, beoordeelbare weken (verlof en verzuim tellen niet mee) aaneengesloten werkzaam bent via AB Werkt. Werkte je, voordat je bij AB Werkt startte, ook via een uitzendbureau dat Perspectiefverklaringen mag uitgeven? Dan worden je gewerkte uren meegeteld. 

Wacht met het kopen van een huis totdat je de perspectiefverklaring in bezit hebt, om een boete te voorkomen.

Let op: bij een volledig dossier, goede referenties en beoordelingen, kan het perspectief op de arbeidsmarkt tegenvallen en leidt dit niet automatisch tot een perspectiefverklaring. Het totale beeld is hierbij doorslaggevend. Ongeveer 75% van de aanvragers krijgt uiteindelijk de verklaring.

Jouw perspectief wordt op basis van 3 onderdelen beoordeeld:

  1. jouw persoonlijk dossier, dit telt voor 25% mee in de beoordeling
  2. een individueel gesprek, dit telt voor 25% mee in de beoordeling
  3. arbeidsmarktscan, deze telt voor 50% mee in de beoordeling

Per stap wordt bekeken of de uitkomst voldoende aanleiding geeft om naar de volgende stap te gaan. Zorg er dus voor dat jouw aanvraagformulier volledig en naar waarheid is ingevuld.

De perspectiefverklaring is na uitgifte een half jaar geldig.