Schrijf je in bij AB!

De vogelgriep: wat te doen?

Je kunt alleen besmet raken met vogelgriep als je intensief contact hebt met besmet pluimvee of besmette vogels. Dit kan bij het ruimen, onderzoeken, verzorgen van pluimvee en contact met kadavers. In dat geval dien je beschermende maatregelen te nemen. Overleg dit met je leidinggevende.

Strenge hygiëne maatregelen op álle bedrijven zijn nodig om besmetting met vogelgriep te voorkomen. Het Ministerie heeft hiervoor een protocol opgesteld. De volledige tekst vind je hier. Onderstaand zetten we de maatregelen voor jou op een rij.

Hygiënemaatregelen
Uitgangspunt is "schoon komen en schoon gaan". In veel gevallen heeft je werkgever een eigen bedrijfs- (of branche) hygiëneprotocol. Volg deze nauwgezet op en zorg dat ook anderen zich hier aan houden. Werk je op een pluimveebedrijf, dan mag je 72 uur voorafgaand geen ander bedrijf met pluimvee hebben bezocht.

Verder dien je minimaal aan de volgende hygiëne-eisen te voldoen:

Voertuig op bedrijfsgedeelte

En verder:

Over de vogelgriep
Ziekteverschijnselen
Mensen die ziek worden door de vogelgriep krijgen koorts, hoofdpijn, spierpijn, hoest en/of rode ogen. De ziekte verloopt meestal mild bij mensen en geadviseerd wordt de huisarts te waarschuwen en aan te geven dat je met pluimvee werkt.

Beschermt griepvaccinatie tegen de vogelgriep?
Het jaarlijkse griepvaccin dat veel mensen gaan halen bij de huisarts, biedt geen extra bescherming tegen de volgelgriep. Toch wordt pluimveehouders aangeraden het jaarlijks vaccin te halen. Reden is dat voorkomen moet worden dat verschillende griepvirussen gaan mengen en dat er een nieuw type van het griepvirus gaat circuleren onder mensen.

Wanneer moet ik naar de huisarts?
Heb je griep of ernstige luchtwegproblemen, ga dan naar de huisarts en geef aan dat je met vogels werkt. Meld klachten ook altijd bij de bedrijfsarts.

Op de website van Stigas kun je al deze informatie teruglezen. Hier staat ook een filmpje dat alles nog eens helder uitlegt. Klik hier