Schrijf je in bij AB!

Van tuinhek tot offshore: All Con in Elsoo

Paul Huntelerslag is de bevlogen eigenaar van All Con in het Zuid-Limburgse Elsloo. In zijn bedrijfspand op het businesspark last hij - samen met zijn team - de meest uiteenlopende producten in elkaar: van tuinhekjes voor particulieren tot complexe laswerken voor petrochemie en offshore. Het bedrijf maakt bijvoorbeeld onderdelen voor boorschepen die vervolgens op locatie worden gemonteerd.


Momenteel is het bedrijf bezig met een groot project, waarbij het machinebordessen vervaardigt. Regelmatig worden er ook sluisdeuren aanpast voor sluizen in heel Nederland. Paul was aanvankelijk mede-eigenaar van een familiebedrijf, totdat hij eind 2009 besloot hier uit te stappen en All Con opstartte.

Ontzorgen van de klant

All Con onderscheidt zich door de klant werk uit handen te nemen. "De hoogstaande kwaliteit van onze producten én onze dienstverlening zijn onze onderscheidende factoren", legt Paul uit. "Wij zijn veelzijdig en flexibel. Tekeningen worden door ons in 3-D gemaakt. De berekeningen besteden we uit aan een constructeur." Het bedrijf van Huntelerslag is ISO 3834-2 gecertificeerd. De hoogste categorie die waarborgt dat All Con alle processen op lastechnisch gebied op orde heeft. Zeker voor klanten in de offshore industrie is dit van belang, aldus Paul Huntelerslag. "Het keurwerk is heel belangrijk. We houden een hele documentatie bij waardoor de klant ervan verzekerd is dat het goed geregeld is. Ze kunnen het hele proces volgen." Eveneens worden oplastechnieken gebruikt, een procedé waarbij gelast wordt met de robot, zowel MIG als TIG. Met deze methode kan men kan goedkopere basismaterialen voorzien van een betere slijtvastheid of corrosiewering. Dit wordt algemeen toegepast in de zware industrie, voor kleppenrevisie en voor het maken van opslagtanks, schepen en grote machines.

Expert op het gebied van lassen

Na de middelbare school ging Paul naar de MTS, maar daar hield hij het na drie maanden voor gezien. "Toen werd het iets te gezellig." Niet dat hij niets meer aan opleiding deed, integendeel: hij volgde allerhande cursussen en beheerst de diverse technieken tot in de finesses. "All Con kan alles: MIG, TIG, elektrodelassen. En we lassen zowel met de hand als met de robot", verklaart Huntelerslag. Momenteel volgt hij een tweejarige opleiding tot International Welding Technologist, zodat hij vakkundig leiding kan geven bij voorbereiding, uitvoering en controle van lastechnische werken. "Door deze opleiding kan ik nog beter garant staan voor de hoge kwaliteit van ons werk." Van lassen komt het de laatste tijd niet vaak meer. "Ik ben veel bezig met de werkvoorbereiding en het contact met de klant. Afgelopen jaar heb ik nog geen drie keer gelast. Dat vind ik wel jammer, want ik doe het erg graag."

Personeel

Het vaste team van All Con bestaat naast Paul uit drie personen. Daaromheen heeft hij een flexibele schil van maximaal vijftien man. Gekwalificeerde lassers die door Huntelerslag in het bedrijf worden getest op hun lastechnieken. Voor die flexibele schil valt All Con terug op een aantal vaste ZZP'ers die helpen bij de voorbereiding. Daarnaast maakt Huntelerslag gebruik van de vakkrachten van AB Werkt. "Ik heb altijd contact met Eric Hupperetz van het kantoor van AB Werkt in Beek. Daar weten ze wat we nodig hebben. De mensen die voorgesteld worden zijn uitstekend geselecteerd, er worden geen concessies gedaan als het om vakkrachten gaat. Naast de reële tarieven maakt dat AB Werkt echt onderscheidend." Helaas is het niet gemakkelijk om aan goed personeel te komen. "Goede mensen zijn schaars. Goede praktijkopleidingen worden bijna niet meer gegeven in Nederland." Wat het precies is, weet Paul ook niet. "Of jongeren het werk te zwaar of te vies vinden? Ik merk wel dat de mentaliteit anders is. Het is hen al snel te veel." Terwijl er volop mogelijkheden zijn, vindt ook accountmanager Eric Hupperetz. "Er moet natuurlijk wel gepresteerd worden, maar dan krijg je ook een goed salaris. De werksfeer hier bij All Con is bovendien heel prettig." Mensen die een opleiding als lasser of constructiebankwerker hebben gevolgd, zijn welkom. "Die jongens die op hun zestiende al aan brommertjes zaten te sleutelen, díé moeten we hebben," aldus Huntelerslag. "We bieden ze ook aan om cursussen te volgen. Maar ze moeten wél iets van me willen aannemen.''


Anderen lazen ook