Schrijf je in bij AB!

"Ik heb het mooiste vak van de wereld"

Jenniskens Van Soest in Ysselstein is met zo’n zestig- tot vijfenzestigduizend kalkoenen de grootste kalkoenhouderij in Nederland. Dat betekent dat eigenaar Twan Jenniskens niet meer de hele dag tussen de dieren staat. Hij moet natuurlijk ook zijn bedrijf managen. Sinds kort fokt Twan ‘Beter Leven’-kalkoenen. Hij ziet in de toekomst graag weer Nederlandse kalkoenen in onze schappen liggen.

Het ‘boeren’ zit in de familie. Tijdens de ontginning van de peel begon zijn opa een gemengd bedrijf. Hierin gingen Twans vader en oom ook aan de slag. Zijn vader startte vijftig jaar geleden een eigen onderneming in vleeskuikens en varkens en stapte al snel over naar kalkoenen en varkens. Twan en zijn vrouw namen deze in 2000 over. Drie jaar geleden werd hij fulltime kalkoenenboer, na de overname van de kalkoenhouderij van zijn broer. Twan heeft een opfok- en twee afmestlocaties.

Beter Leven keurmerk

“Acht jaar geleden kwamen we met een aantal boeren bij elkaar,” vertelt Twan. “We stoorden ons eraan dat er geen Nederlandse kalkoenen meer in de winkel lagen. Deze gaan naar Duitsland en bij ons liggen buitenlandse exemplaren in de schappen.” Sinds kort bestaat de helft van zijn bedrijf daarom uit kalkoenen met het Beter Leven keurmerk van de dierenbescherming. “Het is een langzaam groeiend ras,” legt Twan uit. “Ze leven in een uitloopstal, krijgen daglicht en meer ruimte. Hiermee krijgen we de kans om onze kalkoenen weer in Nederland te kunnen verkopen. Ons doel is om in de toekomst te groeien naar twee tot tweeënhalve kilo kalkoen per hoofd van de bevolking. Dan zijn we theoretisch zelfvoorzienend in Nederland.”

Meer aan het hoofd

Een gemiddelde kalkoenhouderij heeft twintig- tot vijfentwintigduizend kalkoenen. Met de zestig- tot vijfenzestigduizend stuks is Jenniskens Van Soest de grootste van het land. “Groter worden betekent dat je op een andere manier gaat ondernemen en boeren. Ik sta heel graag tussen de dieren, maar ik werk nu helaas niet meer de hele tijd in de stallen. Ik doe veel andere zaken, zoals kantoorwerk en managen. Dat is ook leuk. Anders leuk. Het nadeel van groeien is dat je meer aan je hoofd krijgt.”

Personeel inhuren

“Groter worden betekent ook dat je meer werk aan je personeel moet overlaten. Je moet dingen loslaten. Ik huur daarom een Poolse zzp’er in voor de technische klusjes. Hij werkt ook mee in de stallen. Via AB Werkt huur ik een medewerkster in die vooral bezig is met de dieren.” Daarnaast steekt het hele gezin de handen uit de mouwen. Zijn vrouw doet de boekhouding en helpt mee in de stallen, net als zijn kinderen. Vooral de oudste zoon vindt dat heel leuk. Hij heeft interesse om hierin verder te gaan.

Volg je passie

Twan gaat zich de komende tien jaar richten op het optimaliseren van zijn kalkoenhouderij. Zo’n drie jaar geleden is er een grote stap gemaakt met bijna een verdubbeling van het bedrijf. De focus ligt niet op nog meer uitbreiding. Hoe ziet Twan zijn werk eigenlijk? “Ik vind dit het mooiste vak van de wereld. Het is zaak dat je je passie volgt en dat heb ik gedaan. Ik hoop dat mijn zoon dat ook gaat doen. En als hij dat niet wil in dit bedrijf, dan moet hij dat zeker niet doen. Dat is heel belangrijk.”


Anderen lazen ook