Varkenshouderij Sanvar: wie gevarieerd en leuk werk doet, blijft langer

ervaringsverhaal

Varkenshouderij Sanvar Oirlo BV leidt medewerkers op voor de flexpool van AB Werkt. Arbeidsmigranten leren er de basis van het vak en zijn daardoor breder inzetbaar bij collega- bedrijven. Want het wordt steeds lastiger om personeel te vinden en te behouden. “Als je iemand gevarieerd werk laat doen in plaats van alleen de vervelende klussen, dan blijft hij langer,” aldus eigenaar Han van de Sande.

Bij Sanvar krijgen de nieuwe medewerkers te maken met alle aspecten binnen een varkenshouderij. “Bij ons leren ze in twee weken tijd de basis,” vertelt Han. “Bijvoorbeeld de biggen controleren en inenten, de varkens voeren en de hokken schoonspuiten. Ook doen ze kennis op over geboortezorg, biggen spenen, staartjes couperen, identificatie- en registratienummers geven en biggen castreren.” Han vindt het belangrijk dat de nieuwe krachten gevarieerd werk doen en zien wat er allemaal gebeurt in een varkenshouderij.

Geen saai en eentonig werk

“Vaak zie je dat bedrijven arbeidsmigranten inzetten om eentonig en vervelend werk te doen,” legt hij uit. “Ze moeten dan bijvoorbeeld de hele dag stallen schoonspuiten. Geen wonder dat iemand na een tijdje zegt: ‘ik heb het wel gezien, dat doe ik niet meer, ik vertrek’. Wij willen hen juist veel verschillende dingen leren, laten zien en ervaren. Dan kunnen ze daarna snel ondersteunend bij andere bedrijven aan de slag. En hoeven ze niet de hele dag hetzelfde saaie werk te doen.”

Eerlijke kans

Waarom leidt Sanvar eigenlijk nieuwe krachten op voor de flexpool? Han: “Wij vinden het heel leuk om mensen iets te leren over ons vak en het kost ons weinig. We willen hen graag iets meegeven dat ze bij andere bedrijven in de praktijk kunnen brengen. Het tekort aan arbeidskrachten wordt steeds groter en als wij op deze manier kunnen helpen, dan doen we dat. Bovendien vinden we dat buitenlandse arbeidskrachten een eerlijke kans moeten krijgen. De meeste zijn echt geïnteresseerd om iets te leren. Als je goed voor je personeel zorgt en ze leuk, gevarieerd werk laat doen, krijg je er ook wat voor terug.”

Goed contact met AB Werkt

Varkenshouderij Sanvar werkt al vele jaren samen met AB Werkt. Dat begon al toen Hans ouders nog eigenaar van het bedrijf waren, destijds in Best. Tegenwoordig is een van de twee vaste medewerkers in dienst van AB Werkt. “Het contact met AB Werkt is goed,” geeft Han aan. “Alles loopt gewoon en het gaat prima. Als er mensen voor de flexpool zijn, dan nemen ze contact op. Een vereiste is wel dat de arbeidsmigranten Engels of Duits spreken.”

Twee dagen ‘varkensvrij’

Nieuwe medewerkers voor de flexpool kunnen echter niet direct beginnen bij het bedrijf. Sanvar is namelijk een Specific Pethogen Free (SPF) bedrijf: een hoog gezondheidsbedrijf. Dit houdt in dat de 850 zeugen en 1100 vleesvarkens vrij zijn van bepaalde ziektekiemen. Om dat zo te houden gelden er strenge regels. Zo moet je bijvoorbeeld eerst douchen voordat je met de varkens in contact komt. En je mag 48 uur niet met andere varkens in aanraking zijn geweest voordat je de stal van Sanvar betreedt. Dat geldt natuurlijk ook de nieuwe krachten in de flexpool. Dat betekent dus soms twee dagen wachten.

Gezonde varkens leveren meer op

Han is trots op de hoge gezondheidsstatus van zijn bedrijf. “Onze varkens zijn gezonder en minder vaak ziek. En als ze een keer een griepje hebben, dan herstellen ze veel sneller omdat ze meer weerstand hebben.” De varkens van Han hebben ook minder antibiotica nodig. “Een goede gezondheid is niet alleen beter voor de varkens,” zegt hij. “Het werkt voor ons ook veel prettiger. Onze varkens groeien beter, er heerst weinig ziekte en er is minder sterfte. Het kost ons dus minder geld, tijd en energie. Gezonde varkens zorgen gewoon voor meer werkplezier. En ze leveren natuurlijk meer op.”

Struikelblok

Er zijn echter niet alleen voordelen. Soms zijn de strenge regels een struikelblok. Vrachtwagens kunnen bijvoorbeeld alleen op maandag biggen en varkens laden, want ook die moeten 48 uur ‘varkensvrij’ geweest zijn. En een dierenarts of voervoorlichter kan niet á la minute het bedrijf op, die moet ook twee dagen wachten. Han: “Tja, dat is wel eens lastig. Maar de nadelen wegen echt niet op tegen de voordelen van gezondere varkens.”

Toekomstplannen

Han heeft de varkenshouderij negen jaar geleden nieuw gebouwd in Oirlo. Bij de bouw heeft hij rekening gehouden met de gezondheidsrisico’s voor de varkens. Alle werkzaamheden vinden binnen plaats en ‘vreemd volk’ komt alleen aan de voorkant van het erf, dus niet bij de varkens. Zijn varkensstal heeft twee verdiepingen mét een lift voor de dieren. Han wil over een paar jaar graag nog één keer uitbreiden met een aantal zeugen. En de verre toekomst? “Een van mijn dochters heeft interesse om het bedrijf later misschien over te nemen,” glimlacht hij. “Die kans is wel aanwezig.”

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren