Beperk hittestress bij varkens en koeien

artikel

Om mogelijke problemen als gevolg van de hittegolf te voorkomen, adviseert de Gezondheidsdienst voor Dieren om veel aandacht te schenken aan de instellingen voor het stalklimaat.

Voorkom hittestress bij de varkens

Met managementmaatregelen is het volgens de dienst mogelijk om het wat aangenamer te maken voor de varkens. Enkele tips van de GD op een rij:

1: Temperatuur beheersen
Houd in de kraamstal vooral rekening met het biggennest. Hoge temperaturen van het biggennest zijn voor de kraamstalzeugen ongunstig. Probeer de nesten daarom zo veel mogelijk af te dichten, zodat de biggen een warm nest hebben en de zeug een koelere omgeving heeft.

2: Genoeg drinken
Zorg voor koel drinkwater. Water is erg belangrijk voor het afkoelen van de varkens. Koel drinkwater is van groot belang in warme perioden. Controleer ook het debiet van de drinknippels. Water kan verder gebruikt worden voor het maken van koele plekken door de betonnen vloer nat te sproeien.

3: Hygiëne bij voeding
Probeer de zeugen aan het einde van de dag te voeren, wanneer de temperaturen wat lager zijn. Zeker wanneer het om brijvoedering gaat. Bij hoge temperaturen nemen dieren minder voer op en voer dat de hele dag heeft gestaan is minder smakelijk en minder hygiënisch. Hogere temperaturen zijn ideaal voor allerlei kiemen. Bovendien zoeken dieren verkoeling door in mest en urine te liggen. Tijdens warme perioden is hygiënisch werken dan ook extra belangrijk.

4: Verkoeling
Geef de kraamzeugen kleinere porties verdeeld over de dag en probeer dit zo veel mogelijk tijdens koelere perioden te doen (’s avonds, ’s morgens). Zeker bij kraamzeugen moet de watervoorziening tiptop in orde zijn. Controleer eventueel de temperatuur van het water. Koel water (10 tot 15 graden Celsius) heeft een positief effect bij kraamstalzeugen vergeleken met water van 22 graden. Dat blijkt uit onderzoek van de Gezondheidsdienst voor Dieren. Gebruik desnoods en indien mogelijk de voerbak/trog als extra waterbak. Mocht een zeug al tekenen hebben van hittestress, dan kan de zeug afgekoeld worden door koel water over het dier te sproeien.

5: Kwaliteitscontrole
Controleer ook bij de vleesvarkens de hoeveelheid water en de kwaliteit van het voer. Ook deze categorie neemt tijdens koelere perioden meer voer op. Een afdeling die minder vol ligt, zal minder problemen ondervinden van de warmte, omdat varkens verder uit elkaar kunnen liggen. Probeer ook hier koelte te creëren door te sproeien of de vloer nat te maken.

Voorkom hittestress bij koeien

De oplopende temperatuur moet voor melkveehouders een signaal zijn dat koeien last kunnen hebben van hittestress. Hittestress manifesteert zich al vanaf 21 graden. 

Hogere temperaturen, hoge luchtvochtigheid en weinig wind versterken de mate van hittestress. De voeropname van de koeien kan onder druk komen te staan, waardoor uiteindelijk het functioneren van de pens in het gedrang komt en als gevolg ook de melkproductie en de weerstand van het dier. Met de volgende maatregelen zijn de gevolgen van hittestress te beperken:

  • Ondersteun de natuurlijke ventilatie met mechanische. Kies voor een ventilator met voldoende capaciteit voor de stal.
  • Ventileer vooral over het looppad van de koeien achter het voerhek. Dat stimuleert koeien om daar naar toe te gaan en te vreten.
  • Ventileer ook de wachtruimte. De koeien staan daar dicht op elkaar waardoor het nog warmer wordt.
  • Vernevel water via slangen en daarop aangebrachte spuitdoppen over de koeien achter het voerhek. Dit geeft directe koeling. Zorg dan wel voor adequate mechanische ventilatie anders loopt de luchtvochtigheid in de stal hoog op en dat beperkt weer de afgifte van vocht door zweten.
  • Houd bij weidegang koeien tijdens het warmste deel van de dag binnen. Weiden gaat het best in de vroege ochtend en ’s nachts.
  • Breng, bij tijdelijk opstallen, indien mogelijk vers gras naar de koe door zelf te maaien. Zo houdt u het rantsoen zo stabiel mogelijk.
  • Zorg voor voldoende drinkpunten met voldoende debiet van schoon en vers drinkwater. Koeien drinken meer bij warm weer. Vuistregel is dan 40 liter per dag plus vier maal de dagproductie.
  • Maak het rantsoen hoog energetisch. Zo blijft de totale energieopname gelijk bij verlaagde voeropname.
  • Gebruik eventueel middelen die de zuurtegraad in de pens stabiliseren.
  • Voer niet meer krachtvoer als koeien minder melk gaan geven.
  • Voer eventueel meerdere keren per dag kleinere porties zodat de koeien steeds fris voer ter beschikking hebben. Bij deze temperaturen broeit een voermengsel voor het voerhek snel en loopt de smakelijkheid snel terug.

 

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden