Schrijf je in bij AB!

Sander en Gina Dhings, switch naar varkenshouderij

Na 16 jaar als timmerman en als medewerkster op kantoor, dan nu tussen de varkens. Het is een opmerkelijk verhaal, dat Sander (35) en Gina (34) Dinghs vertellen. Met behulp van AB Werkt worden ze omgeschoold tot medewerker in de varkenshouderij. Ze zijn dolenthousiast om dat wat ze leren in de stal toe te passen.

Sander en Gina Dinghs doen opmerkelijke carrièreswitch

Sander: "Toen ik van de lagere school afkwam wilde ik eigenlijk naar de landbouwschool, maar het werd de lts waar ik werd opgeleid tot timmerman. Vervolgens heb ik jarenlang in de bouw gewerkt, maar er bleef toch iets knagen. Ik wilde graag iets in de agrarische sector doen met dieren. Op een bepaald moment zag ik een advertentie van AB Werkt waarin men kandidaten zocht die zich wilden laten omscholen voor diverse agrarische functies. Ik heb me aangemeld voor de omscholing tot medewerker varkenshouderij."
Gina: "Ik kom, in tegenstelling tot Sander, niet van het platteland maar uit de stad, uit Venlo. Ik had dus niet zoveel met de agrarische sector. Ik werkte op kantoor bij een transportfirma in diverse functies, van het maken van de vrachtbrieven tot receptioniste. Toen Sander met zijn omscholing was begonnen, kwam hij met enthousiaste verhalen thuis. Ik dacht: misschien is het ook wel wat voor mij. Dat bleek ook zo te zijn."

Zij-instromers

AB Werkt biedt samen met kenniscentrum Karpos in Herten bij Roermond omscholing aan voor een baan in de agrarische sector. Dat kan zijn in de varkenshouderij, glastuinbouw, groenvoorziening en de hovenierssector. En in de naaste toekomst ook in de pluimveesector. Joost van Wijk is accountmanager dierlijke sector bij AB Werkt: "Het gaat dan om BBL-opleidingen. Cursisten werken in een bedrijf en gaan één keer per twee weken een dag naar school. Voor Sander en Gina is dat het Citaverde College in Horst. We geven opleidingen op mbo-niveau 2 en 3. Elke opleiding duurt twee jaar.

"Waarom richt deze opleiding zich speciaal op zij-instromers, dus op iets oudere mensen die een geheel andere baan hadden? Van Wijk: "De leerplichtige studenten, dus de 16- en 17-jarigen, zijn vaak al van een boerenbedrijf afkomstig. Als zij klaar zijn, gaan ze meestal in het familiebedrijf werken. Daarnaast zie je dat jongeren steeds minder voor de agrarische sector kiezen terwijl er door de verdergaande schaalvergroting in de sector juist meer behoefte is aan vakmensen. Via deze zij-instromersopleiding proberen we iets aan dat toenemende tekort te doen. AB Werkt is een coöperatie en wij zien dat dan ook mede als onze taak. Daarnaast bieden we met de opleiding op niveau 3 mensen die al werkzaam zijn in de sector de kans zich verder te ontwikkelen."

Sander Dinghs

Veel leren

Sander heeft zojuist niveau 2 afgesloten en gaat nu beginnen met niveau 3. Wat heeft hij tot nu toe geleerd? "Veel. Eerlijk gezegd dacht ik vroeger dat het in de varkenshouderij er op neer kwam om de dieren voldoende voer te geven en dat de natuur vervolgens de rest deed. Inmiddels weet ik dat er heel wat meer bij komt kijken. Dat blijkt ook wel uit de opleiding. Je leert alles wat nodig is om een varken in optimale conditie te houden. Maar ook over inseminatie." Gina: "Je leert ook wat je moet doen in de kraamstal om ervoor te zorgen dat de bevalling zo goed mogelijk verloopt en de biggen in optimale conditie worden geboren."

Praktisch probleem

Het is tijd voor het maken van de foto. Daar doet zich een praktisch probleem voor. Want Sander en Gina kunnen niet samen op de foto met de biggen die speciaal voor deze fotosessie zijn gereserveerd. De reden: Gina werkt op een SPF-bedrijf. SPF staat voor Specific Pathogen Free, oftewel vrij van specifieke ziektekiemen. Deze manier van produceren is erop gericht om varkens vrij te houden van bacteriën, virussen en schimmels. Hierdoor worden er minder geneesmiddelen gebruikt. Consumenten krijgen steeds meer belangstelling voor SPF-varkensvlees. Maar deze manier van varkens fokken stelt hoge eisen aan de stallen en aan de medewerkers. Zo mag Gina niet in aanraking komen met varkens uit niet-SPF-bedrijven. Daarom gaat alleen Sander met twee biggen op de foto en Gina met Joost van Wijk van AB Werkt.

Zelf werken bij AB Werkt?

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan onze vacatures.

Anderen lazen ook

AB Werkt op Twitter