Schrijf je in bij AB!

Bedrijfsverzorger John van Rooij

In een zomerse zon staat er een tractor met een indrukwekkende oogstmachine op het rabarberveld van Martin Peeters. Hier treffen wij John van Rooij aan, bedrijfsverzorger bij AB Werkt en verantwoordelijk voor het binnenhalen van de oogst, het bedienen van de machine en het leiding geven aan de tien AB medewerkers rondom de machine.

Op het moment dat wij John spreken, is hij aan de slag bij rabarberkweker Peeters-Bonten in het Noord-Limburgse Heide. Een interessant en dynamisch bedrijf waar in totaal 28 ha rabarber wordt geteeld, wat goed is voor ca. 10 % van de rabarberproductie in Nederland. Een bedrijf van formaat dus.

Rabarber, een vergeten groente?

Vergeten groente is niet het juiste woord volgens eigenaar Martin Peeters. Het wordt in Nederland niet meer zoveel gegeten als vroeger. Engeland daarentegen is een echt rabarberland, waar zelfs rabarberfeesten worden georganiseerd. Ook in Duitsland wordt veel rabarber gekocht. Rabarber is een oude groentesoort. De oorsprong ligt ergens in de 16een 17eeeuw. De groente komt oorspronkelijk uit het Himalaya gebergte en de stoffen werden toen veel gebruikt voor medicinale toepassingen. Tegenwoordig wordt de wortel van de rabarber zelfs voor de meest vreemde toepassingen gebruikt. BMW bijvoorbeeld, gebruikt stoffen uit de wortel voor het soepel en duurzaam houden van de betere leersoorten van de stoelen.

De teelt op het veld

De rabarberplantjes worden in juni gepoot en het jaar erna geoogst. Deze cyclus doorloopt dan zo’n zes jaar waarna het 6-7 jaar duurt voordat je weer nieuwe rabarber op hetzelfde perceel kunt planten. Daarnaast wordt er zogenaamde ‘vervroegde rabarber’ geteeld. Deze planten staan anderhalf jaar op het veld en gaan daarna einde van het jaar oude kalkoenstallen in.  Na ca 10 weken worden deze geplukt en geëxporteerd naar o.a. Engeland, Schotland, Zwitserland en Duitsland. ‘Deze vervroegde rabarber is lekkerder van smaak en minder vezelig’, aldus Martin, ‘maar voor Nederlanders te duur’.

Wat wordt er van rabarber gemaakt?

Het gros van de gewone rabarber wordt verwerkt tot sap, de rest wordt diepgevroren en verwerkt bij bakkerijen en de jam- en moesindustrie. Het sap zien we als streekproduct terug bij bijvoorbeeld de Jumbo. Een echte aanrader overigens, zeker gekoeld tijdens warme dagen erg verfrissend. Het meeste sapconcentraat wordt verhandeld in Duitsland: de grootste rabarbersap-markt van Europa.

Vroeger werd met de hand geoogst, erg arbeidintensief waar je veel mensen voor nodig had, daarnaast verliep de oogst tergend langzaam. Martin Peeters kwam samen met een compagnon op het idee om een machine te bouwen die automatisch deed oogsten.

Vanwege de hoge kosten werd het uiteindelijk een halfautomatische variant. Een ingenieuze machine die in de oogst doet op de velden onder leiding van een adequate bedrijfsverzorger van AB Werkt en een tiental Poolse AB-medewerkers. ‘Veel sneller en nauwkeuriger dan een mensenhand. Het vakkundige AB Limburg team en de machine nemen een hoop zorgen uit mijn handen’, aldus een tevreden Martin.

Bedrijfsverzorger in actie

‘Een ware uitvinding,’ beaamt John. Voordat hij bedrijfsverzorger werd bij AB Werkt had zijn eigen bedrijf, een komkommerteelt in Meijel, direct naast de Noordervaart. Zijn bedrijf heeft hij aan de buurman verkocht. ‘We stonden op een kruispunt met het bedrijf, en de buurman wilde uitbreiden. Toen hebben we gekozen om te verkopen. Vrij snel na daarna kon ik bij AB Limburg aan de slag.’

In de afgelopen jaren heeft hij al van alles gedaan: in de paprika’s, tomaten. ‘Zelfs een keer meegeholpen kippen laden’. De afwisseling spreekt hem erg aan. 

Een man met ervaring dus, op alle niveaus. Met enthousiasme vertelt hij over de machine en laat ons zien hoe de stengels met bladeren aan een soort ronddraaiend raderwerk van 8 meter worden opgehangen. Deze transporteert de groente keurig netjes naar de ‘ontbladersectie’ en vervolgens, via een lopende band, worden ze gesorteerd in grote kisten. En dat alles terwijl de tractor heel langzaam naar de overkant rijdt. ‘Twee uur duurt het voordat hij aan de overkant is en 6 rijen heeft geplukt,’ vertelt John. De Poolse medewerkers lopen voor de machine op en hangen de stengels in het raderwerk, terwijl op de machine weer anderen staan te sorteren.

‘We zijn nu aan de laatste week bezig’, vertelt John. ‘Dan zie ik wel wat Marieke en Wim voor me in petto hebben’. En vrolijk puft de tractor door, centimeter voor centimeter, terwijl John ondertussen de hendels en knoppen bedient. Een geoliede, doordachte combinatie van mens en machine…

Zelf werken bij AB Werkt?

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan onze vacatures.

Anderen lazen ook