Schrijf je in bij AB!

Robert Osmer, huisvuilbelader bij RWM.

Robert (21 jaar) gaat na zijn vmbo een mbo-opleiding tot hovenier volgen bij Citaverde. Dat houd hij al snel voor gezien: hij steekt liever de handen uit de mouwen dan dat hij met zijn neus in de boeken duikt. Hij gaat aan de slag bij McDonald’s tot de functie voor belader bij Van Gansewinkel op zijn pad komt. Hier werkt hij twee jaar met veel plezier. 

Bezig zijn in de buitenlucht

En dit tot volle tevredenheid. “Ik werk met een vast team collega’s waarmee ik al een goede band heb opgebouwd”, vertelt Robert. “Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik buiten ben. Regen of hagel, het maakt me niet uit. Ik trek gewoon mijn regenpak aan. En ik heb veel contact met de mensen, die een praatje met ons maken of naar buiten komen met koffie of koekjes”.

1028 vuilnisbakken legen is een flinke klus

Robert zijn werkdag begint om 07.00 uur en om 07.30 uur is het legen van de eerste vuilnisbak een feit. Dat doen ze met een team van drie personen: twee beladers en één chauffeur. Zijn werkroute bestaat uit Sittard, Geleen, Schinnen en Stein. Is de wagen vol, dan wordt deze geleegd op het stort in Maastricht of Montfort. Een flinke klus, elke dag legen ze ruim 1028 vuilnisbakken. Hij ziet er op toe dat de vuilnis goed gescheiden is. “Er zijn mensen die in een GFT bak gewoon huisvuil stoppen en dit camoufleren met een dun laagje GFT. Maar daar trappen we niet in. Die bakken laten we gewoon staan”, vertelt Robert. Belangrijk is dat het huisvuil netjes wordt opgehaald. “Als er iets af valt, ruimen we dat meteen netjes op”. Aan het einde van de dag wordt de wagen schoongemaakt.
Voor zijn functie heeft hij een training gevolgd hoe om te gaan met agressie. “Mensen worden soms kwaad omdat we het vuilnis niet meenemen of omdat ze een waarschuwingskaart ontvangen. Ik heb geleerd om altijd rustig te blijven en niet op hoge toon tegen mensen te praten.” Hij maakt ook leuke dingen mee. Zoals die man die te laat was met het buiten zetten van de vuilnis. “Die rende met zijn vuilniszak de hele straat door naar onze wagen. Hij wilde de zak in de wagen gooien, maar miste waardoor al het afval op straat viel. We hebben hem toen moeten helpen met opruimen. Ik kan je zeggen, die man was niet blij.”

Perfect geregeld

Robert voelt zich inmiddels al echt een werknemer van RWM. “Ze hebben meteen werkkleding en een veiligheidszonnebril voor mij geregeld.” Hij voegt toe: “Bij AB Limburg krijg ik altijd mijn salaris op tijd, dat was bij mijn vorige werk wel eens anders. Alles is goed geregeld bij AB waardoor ik geen contact hoef op te nemen.”

Toekomstbeeld

In de toekomst ziet Robert zichzelf als internationaal vrachtwagenchauffeur. “Het lijkt me geweldig om naar plaatsen te rijden waar ik nog nooit ben geweest. Maar eerst mijn gewone rijbewijs halen, hopelijk heb ik die voor mijn verjaardag in april”, aldus Robert. De taal zal dan geen probleem zijn. “Ik ben tweetalig opgevoed. Naast Nederlands spreek ik ook vloeiend Duits. Engels spreken gaat me ook goed af, dit heb ik voornamelijk geleerd door naar Engelse programma’s met ondertiteling te kijken.” RWM hoeft echter niet bang te zijn dat Robert snel vertrekt. “Ik zit hier prima op mijn plek en ben zeker van plan nog jaren hier te werken als belader.”

Zelf werken bij AB Werkt?

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan onze vacatures.

Anderen lazen ook