Schrijf je in bij AB!

Positieve wending voor Bart Gommans

Bart Gommans kreeg veel voor zijn kiezen de afgelopen jaren. Op een herfstdag in 2012 hoorde hij dat de paprikakwekerij waar hij al jaren werkte het faillissement had aangevraagd. Het ging al lange tijd niet goed met het bedrijf en de slechte opbrengsten in de paprika's deden zijn werkgever de das om. Bart viel van de roze wolk waar hij en zijn vrouw op zaten na de geboorte van hun jongste dochter tien weken eerder. Alsof dat nog niet genoeg slecht nieuws was, hoorde hij twee weken later dat hun peuterdochter aan acute leukemie leed.
 

Een moeilijke tijd brak aan waarbij Bart en zijn vrouw wekenlang bij hun doodzieke kind in het ziekenhuis in Nijmegen bivakkeerden. "Ze was vaak zó ziek. Als ze zich dan iets beter voelde, verzonnen we van alles om haar wat op te vrolijken. Dan gingen we bijvoorbeeld kermisje spelen in haar kamer, hingen we allemaal touwtjes op met envelopjes eraan", vertelt Bart. "Als je hoort dat je kind ziek is, staat je hoofd niet naar solliciteren. Gelukkig had het UWV daar alle begrip voor en zij hebben er voor gezorgd dat ik in die tijd voor mijn kind kon zorgen. Mijn vrouw bleef zo veel mogelijk aan het werk. Voor zover de situatie dat toeliet natuurlijk."

Solliciteren

Twee jaar en twee maanden later brak de zon weer door in huize Gommans. Hun dochter was genezen en Bart kon weer denken aan het zoeken naar een nieuwe baan. Op advies van een zakenrelatie schreef hij zich in bij een werving- en selectiebureau gespecialiseerd in de agrarische sector. "Ik had er weinig vertrouwen in. Ze belden na mijn inschrijving niet eens terug."
Een advertentie in een regionaal blad voor een vacature bij een aardbeienkweker was aanleiding om te solliciteren bij AB Werkt. "Eerst had ik een gesprek met recruiter Remy Baeten van kantoor Horst. Later ben ik ook nog in Herten geweest om te praten over een vacature bij Nunhems Zaden. Daar waren op dat moment geen mogelijkheden. Uiteindelijk kwam ik via accountmanager Bart Derichs in gesprek met Gielen Kwekerij en dat voelde meteen goed."

Meteen een klik

"De klik was er meteen", beaamt bedrijfsleider Tiny Engels. "We hebben nog met één andere kandidaat gesproken. Beiden hadden teelt technische ervaring; de andere kandidaat wat meer dan Bart. Toch ging onze voorkeur gelijk naar Bart uit, vanwege zijn karakter. Hij staat ergens voor en heeft daarmee ook overwicht op zijn mensen. Teelttechniek krijgen we iemand wel bijgebracht. Het zijn die andere, menselijke kwaliteiten, die het verschil maken." Op zijn verjaardag, in januari van dit jaar, kreeg Bart het cadeau waar hij op hoopte. Bart Derichs belde hem met het goede nieuws dat Gielen Kwekerij graag met hem verder wilde.

Gielen Kwekerij en Tasty Tom

Gielen Kwekerij is een van de vijf kwekers die de bekende Tasty Tom kweken. Deze trostomaat is te herkennen aan het label dat aan elke tros hangt en is bekend om zijn aroma en kleur. Qua smaak is de Tasty Tom kruidiger dan de gewone losse, ronde tomaten. In Nederland is deze smaakmaker exclusief verkrijgbaar bij Albert Heijn en de groentespecialist.
Gielen Kwekerij heeft twee kassen van elk ongeveer vijf hectare. Het bedrijf gaat vanaf de herfst overstappen op een belichte kas zodat ook in de winterperiode de teelt doorgaat. "De klant wil het hele jaar de Tasty Tom", vertelt Tiny. "Vandaar de belichting in een kas. Voor deze nieuwe manier van werken, hadden we een teeltman nodig."
Een plant geeft ongeveer vijftig weken vrucht, daarna gaan de oude planten eruit en komen nieuwe planten erin. Normaal begint de oogst na twaalf weken. Met de belichte kas kunnen al na acht weken de eerste tomaten worden geplukt.

Handwerk

Al het werk bij Gielen Kwekerij is handwerk. Tiny: "Scheuten onderin verwijderen we handmatig en ook het oogsten van de tomaten gebeurt met de hand. Tegelijkertijd streven we ernaar om de fysieke belasting voor de medewerker zo klein mogelijk te houden. De planten staan op goten op werkhoogte zodat er nooit vanaf de grond gewerkt hoeft te worden. Elke week laten we de plant zakken naar werkhoogte om de volgende tros te kunnen knippen. Dat betekent dat we eigenlijk altijd op ooghoogte werken."

'Ik wist niet wat ik zag'

Bart is inmiddels een tevreden medewerker van Gielen Kwekerij. "Een nieuwe werkplek is altijd even wennen, maar mijn ogen gingen open hier. Alles is hier goed geregeld. Zo kan het dus ook! In het begin wist ik niet wat ik zag." Bart is verantwoordelijk voor de teelt in een van de twee kassen waarbij hij een team aanstuurt van vijftien tot twintig mensen. "Ik ben daarbij verantwoordelijk voor alle machinewerk: de WKK (waterkracht, red.), de watervoorziening en de voeding. Mijn team doet het draaien en dieven, bladplukken, trossnoeien en zakken. De oogstgroep heeft een eigen teamleider.

Goede begeleiding

De teeltman heeft het erg naar zijn zin. "Ik vind het een mooi bedrijf, zo goed geordend. Ik moet me de specifieke teelt nog eigen maken, maar dat gaat zeker lukken, want ik krijg hele goede begeleiding." Die begeleiding is in de persoon van Jan, een gepensioneerd Tasty Tom teler die de tomaat door en door kent. Tiny: "In het begin had Jan de leiding, nu is hij meer toezichthouder. Dat werkt prima." Ook de samenwerking tussen Bart en collega Bert die verantwoordelijk is voor de andere kas, verloopt heel goed.
Sinds kort is Bart in vaste dienst bij Gielen Kwekerij. Bart: "Ik heb hier een hele leuke uitdaging bij een bedrijf waarvan ik niet bang hoef te zijn dat het snel failliet gaat."

Op YouTube staat een filmpje dat Stigas maakte bij Kwekerij Gielen over gezond doorwerken in de tuinbouw: https://www.youtube.com/watch?v=aU6Jo9PuIS0

Zelf werken bij AB Werkt?

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan onze vacatures.

Anderen lazen ook

AB Werkt op Twitter
AB Werkt op Facebook