Frans Muysers boomkwekerijen: van niets ‘iets’ maken is heel mooi

ervaringsverhaal

Bij Frans Muysers Boomkwekerijen ligt de piek van het werk in het voorjaar. Dan is het flink aanpoten. Maar ook de rest van het jaar zitten ze niet stil in Lottum. Het bedrijf kweekt eigen bomen en planten en verhandelt een deel van deze producten naar Duitsland. Medewerker David Thijssen is via AB Werkt bij de kwekerij binnengekomen en heeft er het vak geleerd. ‘Ik was echt een groentje toen hier ik begon.’

Het familiebedrijf bestaat al ruim 50 jaar. ‘We maken ons eigen plantgoed en kweken het door tot producten die een tuincentrum kan verkopen,’ vertelt mede-eigenaar Han van den Bekerom. Samen met zijn schoonbroer Jos Muysers nam hij de onderneming in 2000 over van (schoon)vader Frans. ‘Eigenlijk maken we van niets ‘iets’. Het is mooi als dat iedere keer weer lukt. Op onze hoofdlocatie kweken we op circa 10 hectare coniferen in container. Op een tweede locatie van circa 5,5 hectare maken we plantgoed en heesters en we hebben nog 15 hectare coniferen en heesters in de vollegrond.

Duitsland meer tuin-minded

De handelstak levert aan zo’n 300 tuincentra in Duitsland. Han: ‘Dat doen we deels met onze eigen producten en deels met planten die we kopen bij collega-kwekerijen uit de omgeving. Zo kunnen we een compleet assortiment aan boomkwekerij-producten aanbieden. We leveren aan de kleinere familieketens, de ‘stand alone’ tuincentra. Dat is een bewuste keuze. We hebben jarenlang een goede relatie opgebouwd en weten wat we aan elkaar hebben. Waarom alleen in Duitsland? Duitsers zijn meer tuin-minded. In Nederland zijn de meeste tuinen onderhoudsvrij. In Duitsland wordt er meer aandacht aan de tuin besteed. Daar is dus meer vraag.’

Arbeidspieken opvangen

Binnen het bedrijf ligt de piek in het voorjaar. Het seizoen begint eind februari, als de vorst weg is. ‘Al het werk komt dan samen,’ geeft Han aan. ‘Zowel de productie als het uitleveren, het is aanpoten tot medio mei. Dan is er een korte dip, waarna de zomerhandel weer begint.’ De laatste piek is in september en oktober en dan keert tijdelijk de rust terug. Maar stil zitten doen ze niet. ‘Die maanden gebruiken we om alles weer op orde te krijgen voor het nieuwe seizoen.’ De arbeidspieken vangt Han op via AB Werkt. ‘Dat werkt heel prettig, er is een open communicatie. Eén telefoontje en het wordt geregeld.’

Groentje

Toen ze op zoek waren naar een vaste kracht, ging Mark Bus van AB Werkt voor hen aan de slag. Het werd David Thijssen. David deed eerder al seizoenswerk in de asperges en aardbeien via AB Werkt. Dat was zijn eerste ervaring met buiten werken, daarvoor werkte hij in de detailhandel. Hij wil daar niet meer in terug en is blij met de kans die hij bij Frans Muysers Kwekerijen kreeg. ‘Ik was een echt groentje,’ lacht hij. ‘Ik had totaal geen ervaring of opleiding in de boomkwekerij. Tijdens mijn sollicitatiegesprek heb ik dit ook eerlijk aangegeven.’

De juiste motivatie

In het najaar van 2018 mocht David fulltime starten. ‘Vanaf dag één heb ik alles van A tot Z kunnen leren en me het vak eigen kunnen maken. Als ik iets niet precies wist, dan kon ik het altijd vragen en werd het goed uitgelegd.’ David is niet vies van aanpakken. ‘Door dingen te doen krijg je ze steeds beter in de vingers. Ik leer nog iedere dag bij.’ Werken in weer en wind vindt hij niet erg: ‘Regenpak aan en gaan!’ Dat David geen ervaring had, was voor Han geen enkel probleem. ‘Iedereen mag hier beginnen, maar je moet het wel wíllen en de juiste motivatie hebben. De rest komt dan vanzelf.’

Altijd buiten werken

Tegenwoordig is het moeilijk om goede mensen in de boomkwekerij te vinden. Han: ‘Er is bijna niemand meer die de opleiding doet. Mensen worden steeds kritischer. Werken in de boomkwekerij betekent dat je altijd buiten bent, ook als het waait en regent. Daarnaast is het fysiek werk en krijg je er ‘vieze handen’ van. Dat is niet voor iedereen weggelegd.’ Gelukkig heeft de kwekerij het personeel goed op orde. ‘We hebben vijf vaste medewerkers in dienst en van januari tot de zomer regelen we zelf vier vaste Poolse seizoenskrachten. Bij andere pieken doen we een beroep op AB Werkt.’

Ambities

Het bedrijf heeft de laatste jaren geïnvesteerd in efficiëntie. Er zijn zonnepanelen geplaatst en er is een kluitensteekmachine gekocht om het werk makkelijker te maken. Han kijkt naar mogelijkheden om nog meer te automatiseren, bijvoorbeeld een snoeimachine om planten uniformer te krijgen. ‘Onze medewerkers snoeien goed, maar ze doen het allemaal anders. Met een machine krijg je mooiere planten en kun je echt een kwaliteitsslag maken.’ Leveren buiten Duitsland staat nog in de kinderschoenen. Han: ‘De eerste leveringen in Noorwegen en Ierland zijn gedaan. We moeten afwachten wat dat ons gaat brengen.’

Risico’s blijven spreiden

Han merkt dat kwekerijen zich steeds vaker specialiseren. ‘Het ene bedrijf maakt bijvoorbeeld alleen nog maar stekken, het andere richt zich op één bepaald type plant. Wij willen dat juist niet. We willen zo lang mogelijk de productie en handel blijven combineren. Onze risico’s zijn daardoor gespreid. Elke slag die je zelf kan maken, kun je ook bij je houden.’

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren