Schrijf je in bij AB!

Een toekomst in de komkommers voor Fons Kuijpers

De 27-jarige Fons Kuijpers werkt pas sinds april bij een van de grootste glastuinbouwtelers van Nederland, maar heeft zijn draai er al helemaal gevonden. Werken in de glastuinbouw werd zijn passie en hij wil graag doorgroeien in de sector.

Meewerkend voorman bij Wijnen Square Crops

Wijnen Square Crops is een teler met vestigingen in Egchel en Grubbenvorst. Het bedrijf staat vooral bekend om zijn paprika’s, maar produceert jaarlijks ook ongeveer 20 miljoen komkommers. Fons is leidende kracht in een van de komkommerkassen: “Als meewerkend voorman stuur ik een ploeg van 12 mensen aan. In een drukke periode zijn dat er soms wel 25.”

Drie ploegen

In de kas zijn in totaal drie teams aan het werk: de snoei-, de oogst- en de bladplukploeg. “Om van alle werkzaamheden op de hoogte te zijn, heb ik telkens de verantwoordelijkheid over een andere groep. Dat gebeurt in een rouleersysteem. De ene keer werk ik binnen een week met alle ploegen, de andere keer duurt het soms een week voordat er wordt gewisseld.”

Fons bewaakt de kwaliteit van de producten en helpt mee met alle voorkomende werkzaamheden. “Iedereen kan bladplukken, maar snoeien en oogsten is moeilijker. Het snoeien is het belangrijkste, dat is secuur werk en je moet weten wat je doet.”

In mei, juni en juli zijn het drukke tijden voor de meewerkend voorman en zijn medewerkers. Dan oogsten ze volop komkommers. De werkdag begint in deze periode een uurtje eerder, om 6.00 uur, en gaat door tot 17.00 uur. Daarna bereidt Fons de volgende dag voor.

BBL-opleiding Glastuinbouw

“Als scholier werkte ik al met veel plezier bij een komkommerkweker.” Toch kiest Fons na zijn middelbare school niet meteen voor een groene opleiding. “Ik heb de studie Commercieel medewerker binnen- en buitendienst afgerond aan de Gilde Opleidingen, maar daar verder niks meer mee gedaan. Dat was niet de richting die ik op wilde.”

Niet lang daarna ziet Fons een advertentie van de BBL-opleiding Glastuinbouw, die AB Werkt samen met het Citaverde College verzorgt. “Ik meldde me aan en twee jaar later had ik het diploma niveau 2 en 3 in mijn broekzak. Toen heb ik een tijdje bij een komkommerkwekerij in Baarlo gewerkt. Helaas ging het bedrijf failliet en kwam ik zonder werk te zitten.”
Dat duurde gelukkig niet lang, want via accountmanager Bart Derichs van AB Werkt kon hij snel aan de slag bij Wijnen Square Crops. Over de samenwerking met AB is hij zeer tevreden. “Dat verloopt allemaal heel makkelijk. Als er iets is, kan ik altijd bellen.”

Het Pools machtig

De drie ploegen bestaan allemaal uit Poolse medewerkers. Geen probleem, want Fons spreekt een aardig woordje Pools. “De Poolse taal heb ik op mijn vorige werkplek geleerd. Een oud-collega heeft me daarbij geholpen. Alleen kloppen de zinnen grammaticaal niet altijd”, aldus Fons. Voor een buitenstaander is daar niks van te horen. Hij spreekt schijnbaar moeiteloos vloeiend Pools tegen zijn medewerkers.

Toekomst

Fons ziet zijn toekomst in de glastuinbouw helemaal zitten: “Ik wil graag teeltchef worden, zodat ik de volledige verantwoordelijkheid heb voor de teelt.” Die kans biedt Wijnen Square Crops hem ook aan. “Door de drukte is het er nog niet van gekomen, maar ik ga een interne opleiding volgen voor deze functie.” Fons kan niet wachten tot het zover is - hij heeft zijn plek helemaal gevonden.

Zelf werken bij AB Werkt?

Ben je zelf op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk dan onze vacatures.

Anderen lazen ook

AB Werkt op Twitter
AB Werkt op Facebook