Zo houden we ook jouw werkvloer veilig

artikel

Veilig kunnen werken. Dat gun je iedereen. Zéker in de agrarische sector, waar in kleine hoekjes soms flinke ongelukken op de loer liggen. En waar het fysieke werk ook op lange termijn voor uitval kan zorgen. In dit blog vertel accountmanager Bedrijfsverzorging Jeroen Spierings hoe AB Werkt aan veiligheid werkt voor bedrijfsverzorgers én voor leden.

 

Laatst vertelde een van onze bedrijfsverzorgers me dat hij een boer verving omdat die schouderklachten had. Na een week had hij deze klachten zelf óók. Dit voorbeeld is helaas niet uniek. En het illustreert hoe belangrijk goede werkomstandigheden zijn. Anders is het dweilen met de kraan open. Natuurlijk, er zijn allerlei voorschriften. Maar die neemt niet iedereen even nauw. Ondernemers zonder personeel bijvoorbeeld, kennen hun bedrijf natuurlijk op hun duimpje. Is er een trede van een trap kapot, dan stappen ze daar blindelings overheen. Niks aan de hand. Maar als er eens een ánder die trap op moet, gaat het mis.

Wat doet AB Werkt aan veiligheid?

Verbeter de wereld, begin bij jezelf. De beste manier waarop wij kunnen zorgen dat de veiligheid in onze sector toeneemt, is via onze eigen mensen. Dus trainen we hen om zichzelf en hun werkomgeving goed in de gaten te houden. Een belangrijk onderdeel van wat wij Bedrijfsverzorging 2.0 noemen. Is die werkbank hoog genoeg voor mijn lengte, of moet ik hem verstellen? Moet ik dit zware melkschot tillen, of kan ik er beter iemand bij vragen? Kan ik veilig de stal in, of staat er een stier tussen de koeien? Van daaruit leren we bedrijfsverzorgers ook om ánderen op gevaren te wijzen, en jou als ondernemer van advies te voorzien om situaties te verbeteren. Zo verspreidt onze kennis van veiligheid zich als een olievlek.

Veiliger werken is slimmer werken

Bewustwording is het sleutelwoord, als het op veiligheid aankomt. Dit betekent alert zijn op je eigen gezondheid, én op die van anderen op je werkvloer. Door ongelukken te voorkomen, maar ook door oog te hebben voor de lange termijn. Want de fysieke belasting is hoog in onze sector. En van hard werken is niemand vies. Wil je tot het einde van je carrière vitaal blijven, dan is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Door soms letterlijk niet te veel hooi op je vork te nemen, maar ook door het werk slim in te richten. Daarmee help je ook de mensen om je heen. Ga maar na – elke dubbele handeling die jij doet, moet een bedrijfsverzorger ook doen.

Dit jaar staat veiligheid extra hoog op onze agenda. En hopelijk ook op die van jou. Volg onze berichten de komende tijd, om meer te leren over wat wij allemaal doen op het gebied van veiligheid, en vooral ook wat jíj er allemaal aan kunt doen. En wil je nu al meer weten, neem dan contact met me op of spreek me aan als je me ziet.

 

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden