Werken met arbeidsmigranten, ook in coronatijd  

artikel

In sommige sectoren is het tekort aan (internationale) werknemers fors en ondertussen gaat de vergrijzing door. Een jaar geleden onderzocht SEO Economisch Onderzoek in opdracht van uitzendbrancheorganisatie ABU tekorten op de arbeidsmarkt. Daaruit bleek dat vooral in de land- en tuinbouw, zakelijke dienstverlening, logistiek, groothandel, voedingsindustrie en metaalindustrie extra mensen nodig zijn. Mensen die voor een deel van buiten de landsgrenzen moeten komen. Oók in deze coronatijd.

Bijna de helft van de 272.000 migranten die in 2019 naar ons land verhuisden, was afkomstig uit Europa en daarvan kwam 85 procent uit een EU-land. De meesten mensen die zich hier (tijdelijk) vestigden, kwamen uit Polen. Ook relatief veel Bulgaren en Roemenen trokken in 2019 naar Nederland. AB Werkt heeft een groot netwerk in Polen, Roemenië en Bulgarije. Onze bemiddelaars zijn er voortdurend op zoek naar gemotiveerde en gekwalificeerde medewerkers voor vacatures in Nederland.

Gekwalificeerd en gemotiveerd personeel

AB Werkt zorgt voor goed personeel, of het nu om grote of kleine groepen gaat, om een korte of een lange periode. Eenmaal in Nederland laten we die internationale medewerkers niet aan hun lot over. We zorgen voor prima huisvesting en professionele begeleiding. Onze bemiddelaars in Polen, Bulgarije en Roemenië kennen onze organisatie en onze opdrachtgevers. Zij weten welke kwaliteiten nodig zijn voor het soort werk dat gedaan moet worden. Met andere woorden, onze bemiddelaars weten precies wie bij ons en onze opdrachtgevers past: aanpakkers met een ‘handen uit de mouwen’ mentaliteit. We regelen alles; zo hoef je als ondernemer nergens naar om te kijken. Vanzelfsprekend voldoen we hierbij volledig aan de wet- en regelgeving.

Goede voorbereiding

Samen met de bemiddelaars zorgen we ervoor dat de medewerker goed voorbereid naar Nederland komt. De internationale werknemer krijgt alle informatie over AB Werkt, over het bedrijf waar hij/zij gaat werken, maar ook algemene informatie over werken en leven in Nederland.

De medewerkers worden in Nederland gekoppeld aan een contactpersoon en een personeelsbeheerder. De contactpersoon zorgt voor de eerste begeleiding vanaf het buitenland. Hij beantwoordt alle vragen, helpt bij praktische zaken en zorgt voor een thuisgevoel. Zodra een internationale werknemer voor ons aan de slag gaat, neemt de personeelsbeheerder het over als het gaat om werkgerelateerde vragen.

Veilig in coronatijd

Dankzij onze goede contacten in het buitenland is het ook in coronatijd gelukt om goede medewerkers naar Nederland te halen. Daarbij hebben we steeds ingezet op veilige omstandigheden. Oftewel: met inachtneming van de 1,5 metermaatregel. Wij hebben onze huisvesting en het vervoer hierop aangepast. Daarnaast besteden we extra aandacht aan meertalige communicatie. Zoals over de coronamaatregelen en wat mensen moeten doen om besmetting te voorkomen. Zo zorgen we ervoor dat zijzelf én hun omgeving veilig zijn en blijven.

Denk internationaal!

Kunt u wat extra man- of vrouwkracht gebruiken en lukt niet om in Nederland de juiste mensen te vinden? Denk dan eens aan het inhuren van internationale medewerkers via AB Werkt. Wij bieden gemotiveerd en gekwalificeerd personeel.

Voor ons maakt het niet uit waar iemand vandaan komt of op welk (taal)niveau iemand begint. Wij bieden doorgroeimogelijkheden en carrièrekansen aan iedereen die vooruit wil en zich inzet. En daar pluk je als werkgever de vruchten van.