“We vinden altijd een passende bedrijfsverzorger voor onze leden.”

ervaringsverhaal

Loes Tielemans is nu twee jaar Planner Agrarische Bedrijfsverzorging bij AB Werkt Zuid-Nederland. Een functie die haar op het lijf is geschreven, omdat ze zelf ook ruim 11 jaar als bedrijfsverzorger heeft gewerkt. Samen met haar collega Marly van Asten plant ze wekelijks de 55 bedrijfsverzorgers van AB Werkt in, bij leden die ondersteuning nodig hebben in geval van ziekte, vakantie of op piekmomenten. Loes: “Of ik nu zelf in de stal sta of ik maak de planning: hulp bieden aan de leden van AB Werkt, dat is mijn grote passie.”   

“Dit werk kan heel uitdagend zijn”, begint Loes. “Bijvoorbeeld als er veel ziektegevallen op één moment binnenkomen. In geval van ziekte hebben wij als AB Werkt een leveringsplicht, daar betalen onze leden ons voor. Wil iemand een vakantie inplannen, dan kun je daar goed op anticiperen. Maar in onvoorziene situaties moet je improviseren en snel schakelen. Dan ga je rondkijken en net zo lang met bedrijfsverzorgers schuiven, totdat het past. Plannen is puzzelen, elke dag weer. Maar dat maakt het juist weer heel erg leuk.”

Juiste match

Een aanvraag komt altijd binnen bij Loes of Marly. Zij hebben de dagelijkse ‘plancontacten’ met de leden van AB Werkt. Het reguliere klantcontact en de bedrijfsbezoeken worden gedaan door accountmanager Jeroen Spierings.

Bij het koppelen van vraag en aanbod, draait het niet alleen om de kennis en ervaring van een bedrijfsverzorger. Loes: “Het is minstens zo belangrijk dat een bedrijfsverzorger een klik heeft met een bepaald bedrijf. Bij een groot bedrijf melken is bijvoorbeeld anders dan bij een klein bedrijf. Ik heb de profielen van de bedrijfsverzorgers in mijn hoofd zitten en weet goed waar iemand wel of niet past.”

24/7

Het team bedrijfsverzorging van AB Werkt staat 24/7 stand-by. De agrarische sector is immers ook een 24-uurs sector. Loes: “Als planners draaien we bij toerbeurt bereikbaarheidsdiensten. In noodsituaties kan een lid ons 24 uur per dag bellen. Daar hebben we altijd een aantal bedrijfsverzorgers voor achter de hand die snel kunnen inspringen. Onze service is bijzonder. Ik denk dat andere bedrijfstakken hier best jaloers op zijn.” 

Leerschool

De bedrijfsverzorgers van AB Werkt zijn voor het merendeel ‘mannen met ervaring’. Loes zou wel graag wat jonge aanwas zien en het liefst natuurlijk ook meer vrouwen. Loes: “Jongens en meiden die van plan zijn om in het agrarisch bedrijf van hun ouders te stappen, zouden in de functie van bedrijfsverzorger heel veel kunnen leren. Ik kan het weten. Als bedrijfsverzorger kom je bij verschillende soorten bedrijven. Van klein tot groot en van traditioneel tot hypermodern en geautomatiseerd. Overal leer je iets nieuws, terwijl je ook jouw vakmanschap kunt inbrengen. Een ideale leerschool dus.”

Bedrijfscontinuïteit

Voor wie het nog niet wist. De AB in AB Werkt staat voor Agrarische Bedrijfsverzorging, verklapt Loes. “Het is een bijzonder bedrijfsonderdeel waar voor AB Werkt alles ooit mee begonnen is. Onze leden zien bedrijfsverzorging als een verzekering. Een garantie dat, als er iemand uitvalt, de continuïteit van het bedrijf voor een bepaalde periode is gewaarborgd. Tegelijkertijd sta ik er wel eens van versteld, hoeveel agrarische bedrijven dit niet of niet goed hebben geregeld. Ik denk dat ze de risico’s nog wel eens onderschatten.”

Buurjongen

Loes geeft een treffend voorbeeld ter verduidelijking: “Als je je enkel verstuikt, dan kan je buurjongen misschien nog wel die ene melkbeurt opvangen. Breek je je been, dan ben je langer uit de running en kan die buurjongen je ook niet meer helpen. En dan heb ik het nog niet over de hele ernstige, langdurige ziektegevallen. Ben je aangesloten bij AB Werkt, dan hoef je geen overhaaste beslissing te nemen over de voortgang van je bedrijf. Je kunt eerst ziek zijn en hopelijk herstellen, terwijl wij ervoor zorgen dat je bedrijf gewoon doordraait.”

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden