Wat doet een Arbodienst?

artikel

Natuurlijk wil iedereen graag gelukkig en gezond zijn. Helaas kennen we allemaal momenten dat we ziek zijn en daardoor niet kunnen werken. Je werkgever meldt je dan ziek zodat je in aanmerking komt voor een uitkering. Hopelijk duurt je ziekte niet lang en ben je met een paar dagen weer terug op je werk. Duurt het langer, dan krijg je te maken met de arbodienst. In dit artikel leggen we je uit wat de arbodienst is en waar je als werknemer rekening mee moet houden.

Wat doet een Arbodienst?

Arbo is de afkorting van arbeidsomstandigheden. De Arbodienst helpt bedrijven met het zorgen voor goede arbeidsomstandigheden. De bekendste is begeleiding bij ziekte. Maar de Arbodienst doet nog veel meer. Zo helpen ze ook bij het voorkomen van verzuim door ziekte of ongeval. Door te beoordelen of de werkomstandigheden veilig zijn bijvoorbeeld. Dat kan onder andere door een risico inventarisatie te maken, de RIE. Of door te kijken of de werkdruk niet te hoog is. Ze adviseren bedrijven dan ook wat ze kunnen doen om te zorgen dat hun medewerkers niet in een burn-out terecht komen.

Is een Arbodienst verplicht?

Elke organisatie of bedrijf is verplicht om een contract af te sluiten met een Arbodienst. Dat is in de wet vastgelegd. Er zijn veel verschillende Arbodiensten. De werkgever kan zelf kiezen welke dienst het beste past.

Wanneer krijg ik als werknemer te maken met de Arbodienst

Je kunt op verschillende momenten te maken krijgen met de Arbodienst. Als je werk gaat doen waar  een zeer goede lichamelijke conditie voor nodig is, dan kun je een preventief medisch onderzoek of een medische keuring krijgen. Dat gebeurt dan door de Arbodienst.

In de meest gevallen krijg je te maken met de Arbodienst als je ziek bent. Hiervoor is ook het een en ander in de wet vastgelegd.

De Arbodienst en ziekteverzuim

Je werkgever is verplicht om je ziekmelding binnen een week door te geven aan de Arbodienst.

De Arbodienst neemt vervolgens contact met je op om te kijken hoe het met je gaat.

Zij hebben daarvoor bedrijfsartsen en andere medische specialisten in dienst die je ook goed kunnen begeleiden. Je werkgever kan en mag jouw medische situatie niet beoordelen. Niet alleen omdat de medische kennis ontbreekt maar ook omdat jij recht hebt op je privacy.

Wat als je langer ziek bent

In de Wet verbetering poortwachter is opgenomen wat er gebeurt als je langer dan zes weken ziek bent. Zo gaat de Arbodienst dan een diepgaandere analyse maken van je ziekteverzuim. Ook ga je dan samen met je werkgever een plan maken welke stappen nodig zijn om weer aan het werk te kunnen.
Alles om ervoor te zorgen dat je op een verantwoorde manier weer terug aan het werk kunt.
Want ziek thuis zitten is voor niemand leuk.

Wat kan je zelf doen om gezond en vitaal te blijven? Lees deze blog. 

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden