Hard werken én lachen in een mix van Nederlands, Engels en Pools

ervaringsverhaal

“De Poolse en Roemeense medewerkers van AB Werkt komen echt om te werken. Ze komen samen in één auto, zijn altijd op tijd en werken hard”, vertelt Rik Koch, productieleider bij Vriesveem De Berg in Landgraaf. “Tegelijkertijd wordt hier door iedereen goed gelachen.”

Vriesveem De Berg is gespecialiseerd in op- en overslag van gekoelde en bevroren fruitconcentraten en andere gekoelde of bevroren levensmiddelen. Fruitsappen worden hier gemengd (blenden) naar de wens van de klant en verlaten het pand in een vat, ton, IBC (Intermediate Bulk Container) of emmer. Rik begon als productiemedewerker in 2003 en werkte zich op tot productieleider. “Dat ik hier altijd ben blijven plakken, zegt iets over het bedrijf”, vindt Rik. “De afwisseling die Vriesveem biedt, is het leukst. Geen dag is hier hetzelfde.”

Flexibel

Er zijn maar een paar bedrijven zoals Vriesveem De Berg in Nederland. “En daar onderscheiden wij ons van door onze flexibiliteit. We voldoen aan alle klantwensen en -eisen. Als een klant een nieuwe verpakking wil, ook al is de oude verpakking nog prima, dan regelen we dat. Of als de klant ineens wil overstappen naar een kleinere verpakking. We draaien er onze hand niet voor om.” Bij Vriesveem De Berg worden meerdere sappen tegelijk verwerkt. Van ananas uit Togo en Costa Rica tot guave uit Chili en appels uit Polen en België. Biologische, fair trade en conventionele producten worden zorgvuldig uit elkaar gehouden. Doordat de producten overal vandaan komen, is het bedrijf niet afhankelijk van de seizoenen. “Op dit moment zijn de appels in Polen kwalitatief goed, dus komt het concentraat daar vandaan.”

Olievaten

Vriesveem De Berg is veel groter dan je van buiten zou verwachten, met immense hallen en ruimtes met verschillende temperaturen. In één van die ruimtes staan roestvrijstalen tanks waar 210.000 liter sap in kan. Naast zo’n tank voelt iedereen zich klein. In een andere ruimte staan tanks met grote mixers erin. “Iedere klant heeft een andere verhouding in zijn multivitaminesap.” In het bedrijf ruikt het zoet, maar aan de verpakkingen zie je vaak niet dat het om fruitconcentraat gaat. Zo zit het appelconcentraat bijvoorbeeld in containers die op olievaten lijken. “Die vaten stonden een keer buiten te ontdooien. Daardoor kwam er condens vanaf. Toen kwam de politie kijken in de veronderstelling dat we met gevaarlijke stoffen bezig waren.”

Goed contact 

Rik houdt zich deels bezig met mechanisch werk en besteedt de rest van zijn tijd aan contact met leveranciers en uitzendbureaus en aan het aansturen en begeleiden van medewerkers. Ook de medewerkers die via AB Werkt komen. “We hebben via AB een paar vaste jongens waar we heel tevreden over zijn. Sommigen zijn hier al vier jaar. Er is goed contact tussen alle medewerkers. De mensen van AB Werkt spreken redelijk Engels, de Nederlandse medewerkers leerden ondertussen een paar woorden Pools.”

Sommige dagen zijn wat rustiger, andere dagen is het razend druk. Soms klotst er wel eens sap over de rand van een container, als er bijvoorbeeld een deukje in een container zit waardoor die niet soepel over de band loopt. Dan wordt de lijn stilgelegd en schoongespoten. Er staan veel moderne machines, maar een groot deel van het werk blijft handwerk, zoals zakken met concentraat door een pers draaien om geen druppel verloren te laten gaan. “Voor dit soort werk zijn steeds minder Nederlanders te vinden. Daarom zijn we extra blij met AB Werkt.”

Snelle actie van AB Werkt

AB Werkt is zorgvuldig in het vinden van de juiste match. “Toch is het een keer gebeurd dat een jongen na één dag verdween. Ik was verbaasd. Toen ik Chris belde stond hij er ook van te kijken. Maar als er zoiets gebeurt, gaan ze bij AB direct uitzoeken wat er aan de hand is, koppelen ze dat terug en regelen ze dat er iemand anders komt. Het contact met AB Werkt is heel goed. Als er iets is, kan Chris altijd  iets ondernemen.”

       

Ook interesse om met internationale werknemers te werken? AB Werkt neemt al het werk uit handen. Bekijk deze pagina voor meer informatie!

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden