Parttime werken? De voor- en nadelen op een rijtje

blog

Wist je dat de helft van Nederland parttime werkt? We zijn recordhouders in Europa als het aankomt op deeltijd werken. Of het ook iets voor jou is, is vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Bij dit topic, dat helemaal draait om evenwicht, maken we de balans voor je op.

Niet te veel, niet te weinig: je bent een parttimer als je maximaal 32 uur per week op je contract hebt staan en minstens 12. Sommige werkgevers bieden parttimefuncties zelf aan, vanwege de omvang van de job of vanwege budget. Je kunt ook zelf aangeven dat je graag parttime werkt. Als je solliciteert voor een nieuwe baan, maar ook als je al in dienst bent. Nee heb je, ja kun je krijgen.

De voordelen van parttime werken

Meer vrije tijd

Het belangrijkste voordeel van parttime werken is natuurlijk dat je meer tijd overhoudt. Voor sport, hobby’s en huishouden, voor vrienden en familie en niet te vergeten: voor jezelf. Want iedereen heeft weleens het gevoel zichzelf voorbij te rennen. Een goede dosis ‘me-time’ kan wonderen doen. Heb je kinderen, dan is parttime werken natuurlijk ook dé kans om meer tijd met ze door te brengen, én om te besparen op kosten voor kinderopvang.

Ruimte voor iets anders

Slokken bovenstaande bezigheden je tijd niet volledig op, dan kun je je vrije tijd natuurlijk ook gebruiken voor andere soorten werk en projecten. Denk bijvoorbeeld aan freelancen of vrijwilligerswerk. Of wat dacht je van dat grootse privé-project waar je al die tijd van droomde: een zeilboot opknappen, een moestuin uit de grond stampen of – voor de echte doe-het-zelvers – een eigen huis bouwen.

Een betere balans

Achter burn-outklachten schuilt vaak een verstoorde balans tussen werk en privé. Met meer vrije tijd kun je die balans verbeteren en jezelf beter opladen voor prestaties op het werk. Belangrijk, want hierdoor ben je over het algemeen ook productiever in je werkzame uren. Ook levert je werk minder stress op. Dat geeft weer meer rust aan het thuisfront.

De nadelen van parttime werken

Minder tijd, minder ruimte

Als parttimer heb je vast minder werkzaamheden dan je collega die fulltime werkt. Dat klinkt fijn, maar je hebt ook minder tijd om je taken af te maken. Je agenda zit al snel vol, en dat gaat ten koste van je flexibiliteit. Even tussendoor een afspraak inschieten? Dat schiet er vaak bij in.

Toch aan het werk

Nog een gevaar dat op de loer ligt, is dat je op je vrije dag alsnog bezig bent met werk. Omdat je nog niet helemaal klaar was – zie mijn vorige punt – of gewoon omdat je collega’s en relaties die dag nu eenmaal wél aan de slag zijn. Zo nu en dan hebben ze jou dan toch nog héél even nodig. Je bent al snel geneigd om even een mail of telefoontje te beantwoorden.

Minder inkomsten

Minder uren betekent minder salaris. Logisch. Overweeg je om te gaan parttimen, bedenk dan goed of je deze inkomsten kunt missen. Hoeveel salaris wil je inleveren, en hoeveel vrije tijd krijg je daarvoor terug? Dit is een afweging die je alleen zelf kunt maken. Maar onthoud: (alleen) geld maakt niet gelukkig.

Vooroordelen

Parttime werken is heel normaal geworden, zeker in Nederland. Toch staat het soms nog in een kwaad daglicht. Geheel ten onrechte kan het dan nadelig zijn voor je carrière. Sommige werkgevers zien parttime werken bijvoorbeeld als een gebrek aan betrokkenheid. Hierdoor krijg je misschien minder verantwoordelijkheid en kansen op een vervolgstap of promotie.

Parttimen of niet? Het antwoord vind je in de spiegel

De duur van je werkweek zegt vrij weinig over hoe ambitieus je bent. Laat je keuze voor parttime of fulltime daar dus zeker niet van afhangen. Kijk wel heel goed naar jezelf. Wat werkt voor mij, en wat heb ik nodig? Je werk is een belangrijk onderdeel van je leven, waar je enorm veel vervulling uit kunt halen. En het betaalt de rekeningen nog ook! Maar werk is zeker niet het héle leven. Werk en privé zijn twee zijden van dezelfde munt. Is de balans goed, dan heb je echt goud in handen.

 

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden