Zonlicht is heel goed voor ons mensen. Hoe anders ziet een dag eruit met een zonnetje aan de hemel dan met grijze wolken. We worden er blij en vrolijk van en zonlicht zorgt bovendien voor de aanmaak van vitamine D. En die vitamines hebben we hard nodig voor sterke botten en tanden, voor onze weerstand en goede spieren. Als je buiten werkt, krijg je soms ook te maken met de risico’s van de zon. In dit blog lees je handige tips voor het veilig werken in de zon.
Gevolgen van teveel zon
Echter, zoals met zoveel dingen is een teveel aan zon ook niet goed. We kennen allemaal de risico’s van teveel zon. Huidkanker is een niet te onderschatten risico. Jaarlijks wordt bij ca. 60.000 mensen in Nederland huidkanker geconstateerd.
Daarbij is zonlicht ook schadelijk voor de ogen. Door een te hoge hoeveelheid ultraviolette en IR (=onzichtbare infraroodstraling) kan er staar ontstaan. Staar vertroebelt de ooglens en kan, zonder behandeling, het hele gezichtsvermogen aantasten.
En wat dacht je van een zonnesteek? Je voelt je misselijk, krijgt hoofdpijn, je lichaamstemperatuur stijgt boven de 40 graden en je kunt er een paar dagen behoorlijk ziek van zijn.
Warmte en zonkracht, kijk uit voor allebei
Bij het werken in de zon is het niet alleen de warmte waar rekening mee moet worden gehouden, maar ook met de zonkracht. Doordat de ozonlaag dunner is geworden, is de hoeveelheid UV-straling die onze aarde bereikt een stuk groter. Deze UV-straling wordt uitgedrukt in zonkracht. Deze zonkracht is niet altijd hetzelfde en kan op een bewolkte dag net zo hoog, of zelfs hoger, zijn als op een stralende dag.
Het KNMI geeft dagelijks de zonkracht door. Wanneer deze 7 of hoger is, is het verstandig om extra beschermingsmaatregelen te nemen. Bij zonnekracht 8 kan je huid binnen 10 minuten verbrand zijn. Voor meer info klik hier dan door.
Tips voor veilig buiten werken in de zon
Iedereen die veel buiten werkt moet rekening houden met de warmte en de zon. Hoveniers, stratenmakers, wegwerkers, medewerkers in de land- en tuinbouw etc. werken veel buiten en behoren dus tot een risicogroep.
Wat kun je doen om veilig buiten te werken in de zon?
- Zorg voor beschermende kleding van dicht geweven materiaal met lange mouwen en broekspijpen.
- Er is speciale UV-werende kleding. Ter vergelijking, een gewoon wit katoenen T-shirt heeft slechts een UV-protectiefactor van 15.
- Bescherm je hoofd met een hoed of een pet met eventueel een flap in de nek om ook je nek te beschermen.
- Draag je een helm, zorg dan ook voor een nekflap.
- Smeren, smeren, smeren. Smeer regelmatig met een zonnebrandmiddel met een voldoende factor, minimaal 30. Regelmatig betekent elke 2 uur en zelfs vaker wanneer je veel zweet. Er zijn ook anti-zonnebrandmiddelen die speciaal zijn gemaakt voor mensen die intensief bewegen en zweten. Misschien is dat ook een optie voor jou. .
- Bescherm je ogen met een UV-absorberende zonnebril.
- Probeer de zon te mijden tussen 12 en 15 uur en pas je werktijden daar omheen aan.
Blijf drinken!
Uitdroging is één van de belangrijkste oorzaken van een zonnesteek. Zorg dus dat je goed blijft drinken.
Wanneer het tropisch warm is heb eigenlijk de neiging om zo koud mogelijk te drinken. Maar het is verstandiger om iets warms te drinken. Als je namelijk iets warms drinkt, zorgt je lichaam er voor dat je automatisch weer afkoelt. Drink je iets kouds, dan zorgt je lichaam ervoor dat je weer opwarmt en het dus nog warmer krijgt.
Zorg dat je geen zonnesteek krijgt:
- Drink voldoende
- Drink ook zout wanneer je veel zweet. Neem een kop bouillon of sportwater waar extra zout aan toegevoegd is
- En heb je de mogelijkheid, neem dan af en toe een verkoelende douche.
Zon ook goed voor je
Zonlicht is niet alleen maar gevaarlijk maar vooral goed voor je. Het levert namelijk een belangrijke bijdrage in het regelen van je dag- en nachtritme door de aanmaak van melatonine. Daarnaast zorgt zonlicht voor de aanmaak van Vitamine D. Deze vitamine is belangrijk voor sterke botten, heeft invloed op de ontwikkeling van je spierkracht en speelt het een beschermende rol bij allerlei vormen van kanker. Verder verlicht Vitamine D pijn in de gewrichten, vermindert het de kans op hart- en vaatziektes en een hoge bloeddruk.
Zorg goed voor jezelf, ook in de zon, en geniet vooral van je werk buiten!
Lees ook ons blog voor het werken tijdens een hittegolf.