Een volle bankrekening, mooie auto of groot huis. Veel mensen dromen ervan, terwijl je je waardevolste bezit elke dag binnen handbereik hebt: je gezondheid. Er is niets belangrijker dan vitaal je oude dag kunnen doorbrengen. Dat vinden we ook bij AB Werkt. Dus doen we ons best om iedereen veilig naar het pensioen te krijgen. En daar hebben we ook werkgevers en medewerkers bij nodig.
Misschien denk je: waarom besteedt AB Werkt juist nu extra aandacht aan veiligheid? Gaat er dan zoveel mis? Zeker niet! Ik denk dat ons werkveld nooit veiliger is geweest dan nu. De laatste jaren is er veel verbeterd in bijvoorbeeld de mechanisatie van het werk om mensen te ontlasten. Zo zijn er veel ergonomische hulpmiddelen geïntroduceerd, zoals transportbanden en stapelrobots. Dat neemt niet weg dat er nog steeds werkzaamheden zijn die fysiek belastend kunnen zijn, bijvoorbeeld het werk met dieren. Maar ook zijn er mentale uitdagingen, bijvoorbeeld bedrijfsverzorgers die te maken krijgen met een gezin waar iemand ernstig ziek is.
Andere wereld, grotere gevolgen
Ook op het gebied van wetgeving staat de wereld niet stil. Als je vroeger op je 50e serieuze klachten kreeg, ging je de WAO in. Tegenwoordig word je als werknemer geacht dan (samen met je werkgever) passend werk te zoeken en door te gaan tot je 67e. Daarom is in het cao-overleg met de vakbonden duurzame inzetbaarheid zo’n belangrijk thema. Ook is de aansprakelijkheid na een ongeval anders dan vroeger. Voorheen draaide de overheid daar grotendeels voor op. Maar de laatste jaren komen de kosten vooral op het bordje van de werkgever terecht. Iedereen begrijpt dus dat de consequenties van een bedrijfsongeval groot zijn. Voor de ondernemer, voor AB Werkt en natuurlijk voor de medewerker zelf.
Van reageren naar het voortouw nemen
AB Werkt heeft besloten onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen op het gebied van veilig werken. Om eerlijk te zijn vinden we dat we in het verleden te weinig aandacht gaven aan dit thema. Natuurlijk: we volgden de regelgeving, maar we deden er geen schepje bovenop. Dat gaat nu veranderen. We willen niet alleen maar afvinken wat er moet, maar we steken er extra energie in om mensen veilig en gezond naar het pensioen te krijgen. We gaan in gesprek met klanten en leden rondom gedrag, bewustwording en het stimuleren van veiligheid op de werkvloer. Wat betekent veilig werken en wat hebben klanten, medewerkers en AB Werkt nodig om dat in de praktijk te brengen? Ook willen we medewerkers en werkgevers beter informeren.
Onze route naar nog minder ongevallen
We nemen veiligheid dus niet meer voor lief, maar vertalen het door naar concrete acties. Daarvoor brengen we allerlei cijfers in kaart. Zoals: wat speelt er op het gebied van veiligheid, hoeveel incidenten zijn er precies, wat gebeurt er binnen specifieke sectoren? We hebben ook goede gesprekken over veiligheid gehad met de medewerkers van de regiokantoren, die natuurlijk dicht op onze opdrachtgevers zitten. Zo willen we onze verzuim- en ongevallencijfers – die overigens redelijk stabiel zijn de laatste jaren – nog verder omlaag brengen. Dat past ook bij het nieuwe AB Werkt, waarbij we veel meer sturen op data, voortgang en resultaten.
Veiligheid draait om houding en gedrag
Zoals gezegd: veilig het pensioen halen is geen verantwoordelijkheid van AB Werkt alleen. We hebben ook opdrachtgevers en werknemers daarbij nodig. Als intermediaire organisatie hebben we het welzijn en de veiligheid van onze medewerkers niet honderd procent in eigen hand. We kunnen van bedrijven eisen dat alles daarvoor op orde is – en dat doen we ook. Maar veiligheid gaat niet alleen om extra regels, informatie en hulpmiddelen. Voor een heel belangrijk deel gaat het om houding en gedrag. Wanneer iemand ziet dat de veiligheid op de werkvloer niet goed geregeld is, moet diegene dat bijvoorbeeld kunnen melden. Of het ons laten weten als dat geen resultaat oplevert.
Als medewerkers van AB Werkt volledig gezond en vitaal hun pensioen halen, is deze missie wat mij betreft meer dan geslaagd.
Meer weten over veilig werken?
Lees hier verder