10 tips voor werken met arbeidsmigranten

blog

Bijna 1 miljoen arbeidsmigranten helpen Nederlandse bedrijven jaarlijks uit de brand. Dankzij hun hulp kunnen grote en minder grote bedrijven blijven bestaan. Met alleen Nederlandse arbeidskrachten was dit niet het geval geweest. Hoewel thuis altijd ver weg is voor een arbeidsmigrant; zijn het mensen zoals jij en ik. Maar hoe zorg je ervoor dat ze zich thuis voelen? In Nederland, maar toch zeker ook op de werkvloer. 10 tips voor werkgevers bij het effectief werken met arbeidsmigranten op de werkvloer:

Geen hele bijzondere zaken, waarvoor je het hele bedrijfsproces hoeft te veranderen; lees ze maar eens door:

 1. Geef een warm welkom bij de start, met een voorstelrondje en welkomstcadeau. Pas de introductie aan op de individuele voorkeuren van de werknemer, rekening houdend met diverse culturele achtergronden. Voorbeelden ter inspiratie: een bosje bloemen, doosje chocolade of een mooie brief vanuit het bedrijf.
 2. Creëer een thuisgevoel op de werkvloer door gastvrijheid en betrokkenheid te tonen. Niet alleen fysiek met een gezellig ingerichte kantine, maar ook door persoonlijke interesse te tonen en ervoor te zorgen dat niemand zich buitengesloten voelt.
 3. Toon oprechte interesse in de huisvestingssituatie en thuissituatie van de werknemer, zelfs wanneer de huisvesting extern wordt geregeld. Dit draagt bij aan het welzijn van de werknemer en bevordert een positieve werkomgeving. AB Werkt helpt ook bij huisvesting en vervoer van en naar het werk.
 4. Geef een uitgebreide rondleiding op het bedrijf om niet alleen de werkplek, maar ook de bedrijfscultuur beter te begrijpen. Dit bevordert betrokkenheid, teamgeest en het gevoel gewaardeerd te worden als lid van het team.
 5. Verstrek niet alleen praktische informatie over het werk, maar geef ook inzicht in de werkomgeving en de bedrijfscultuur. Communiceer duidelijk over veiligheid, gezondheid en andere relevante zaken om de integratie van de werknemer te vergemakkelijken.
 6. Informeer werknemers over activiteiten en mogelijkheden in de buurt, zoals lokale eetgelegenheden, sportscholen en recreatieve voorzieningen. Dit helpt hen zich naast het werk ook sociaal te ontplooien.
 7. Sta altijd open voor vragen en feedback. Stimuleer een open communicatiecultuur waarin werknemers zich gehoord voelen en waarin hun bijdragen worden gewaardeerd.
 8. Communiceer indien mogelijk in meerdere talen om de communicatie soepel te laten verlopen in een multiculturele werkomgeving. Moedig wederzijds begrip aan en stimuleer het leren van elkaars talen. Dit woordenboekje helpt bij de eerste stap.
 9. Overweeg het aanstellen van een ‘buddy’ voor nieuwe werknemers, een meer ervaren collega die hen begeleidt en ondersteunt. Dit bevordert niet alleen een veilig en vertrouwd gevoel, maar versnelt ook het inwerkproces.
 10. Stel heldere huis- en bedrijfsregels op en communiceer deze in meerdere talen om ervoor te zorgen dat alle werknemers volledig op de hoogte zijn. Actieve naleving van deze regels draagt bij aan een gestructureerde en harmonieuze werkomgeving.

Wil jij werken met internationale werknemers, maar weet je nog niet hoe? AB Werkt helpt je graag verder. Bekijk hier hoe wij dit aanpakken.

 

Heb jij hulp nodig bij het vullen van je personeelsbestand?

Vacature aanmelden

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden