Tips voor een goede sollicitatie

blog

Je kunt op verschillende manieren solliciteren. Schriftelijk, telefonisch of in persoon. Je kunt je ook inschrijven op een cv-databank zoals Indeed of de Nationale Vacaturebank. Of je laat via social media weten dat je op zoek bent naar een baan. In dat laatste geval: recruiters en bedrijven gebruiken social media om sollicitanten te screenen. Deel daarom niet álle informatie over jezelf met de buitenwereld.

Inhoud sollicitatiebrief

We hebben ook een heleboel tips over de opbouw van een goed cv hier voor je op een rijtje gezet. Dan is er natuurlijk nog je sollicitatiebrief. Hoe pak je dat aan? Vertel wie je bent, maar let erop dat je brief geen herhaling wordt van je cv. Schrijf waarom je de baan graag wilt hebben en waarom het bedrijf waarvoor je wilt werken je leuk lijkt.

Dierverzorger met ervaring op kinderboerderij

Vertel ook wat jou geschikt maakt voor de functie en vermeld je werkervaring en nevenactiviteiten. Noem dan wel uitsluitend de ervaring die betrekking heeft op de functie. Voorbeeld: solliciteer je op een vacature voor dierverzorger, laat dan weten dat je op een kinderboerderij hebt gewerkt en niet dat je vakkenvuller bent geweest bij Albert Heijn.

Eén A4’tje is meer dan genoeg

Maak je sollicitatiebrief niet te lang. Schrijf je verhaal maximaal op één A4’tje. En zorg ervoor dat er geen spelfouten in je brief en cv staan. Ben je geen meesterspeller? Laat je brief en cv nalezen door iemand die wel heel goed is in taal. Nog een tip: bekijk vooraf de website van het bedrijf, zodat je daar tijdens het gesprek al veel vanaf weet.

Het sollicitatiegesprek: wat doe je wel?

Geef een stevige handdruk, straal zelfvertrouwen en enthousiasme uit, praat duidelijk en zorg dat je rechtop zit. Wat ook belangrijk is: luister goed en kijk je gesprekspartner aan. Je zult tijdens het gesprek vragen krijgen over waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Bereid je voor op deze vragen en kom met voorbeelden. Durf ook zelf vragen te stellen en neem pen en papier mee, zodat je aantekeningen kunt maken tijdens het gesprek. Neem eventuele referenties mee van vorige werkgevers en praat positief over hen.

Wat moet je zeker niet doen?

Kom niet te laat. Zorg dat je geen kauwgum kauwt en kom ook niet rokend binnen. Zet vóór het gesprek je mobieltje uit. Lieg niet en kraak jezelf niet af door alleen je zwakke kanten te benoemen. Voel je niet verplicht om een pak of mantelpak aan te trekken. Draag schone kleding waarin jij je lekker voelt en die past bij de cultuur van het bedrijf. Natuurlijk wil je graag weten wat je gaat verdienen, maar vraag daar niet meteen tijdens het eerste gesprek naar.

P.S. wist je dat als je je bij AB Werkt inschrijft, je geen sollicitatiebrief hoeft te schrijven? Bekijk hier maar eens ons inschrijfformulier.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden