Coöperatieavond in teken van arbeid, nu en de toekomst

artikel

Hoe gaat het eigenlijk met AB Werkt? Wat kunnen we gezamenlijk doen op de oververhitte arbeidsmarkt? En hoe zien jonge agrariërs de toekomst? Dit kwam aan bod tijdens de coöperatieavond ‘AB Werkt Door’ op 7 december.

Tv-presenator Harm Edens was wederom presentator en host van de coöperatieavond. Vanwege de coronamaatregelen was deze net als 2020 online. Het inhoudelijke programma was opgedeeld in drie blokken. In het eerste deel stond AB Werkt zelf centraal. Directeur Jack Janssen en voorzitter van de Raad van Commissarissen Ankie Wijnen blikten terug en vooruit. In het tweede deel was de lastige arbeidsmarkt onderwerp van gesprek. En het einde stond met twee jonge agrariërs in het teken van de toekomst.


Oververhitte arbeidsmarkt

Jack Janssen kijkt met een positief terug op de omzet die AB Werkt in 2021 behaalde. Ondanks dat het jaar nog grotendeels in het teken stond van corona. Wel moest de organisatie alle zeilen bij zetten om opdrachtgevers van personeel te voorzien. ‘Zelfs met de inzet van internationale medewerkers was dat lastig. Dat had te maken met een explosie van de vraag naar arbeidskrachten in combinatie met een oververhitte arbeidsmarkt. We stonden het hele jaar daardoor onder hoogspanning om alle vraag ingevuld te krijgen.’

Inspelen op morgen

Ankie Wijnen beaamt dat het goed gaat met de coöperatie. Wel ziet ze dat de vraag van leden en opdrachtgevers verandert. ‘Denk aan de invulling van de bedrijfsverzorging. Maar ook de vraag naar mensen met een meer technische achtergrond. We kijken als organisatie hoe we daar op inspelen de komende jaren. Ik vind het mooi om betrokken te zijn bij een organisatie die continu verandert om zo goed mogelijk in te spelen op wat morgen brengt.’

Hogere looneisen

De krappe arbeidsmarkt in combinatie met de hogere looneisen die medewerkers stellen kwam aan bod in het tweede deel. Harm Edens ging in gesprek met Giel Braun (voorzitter van de Limburgse Werkgevers Verenging (LWV), Iwan Gijsbers (eigenaar van een varkenshouderij en bestuurslid van VNO NCW Brabant Zeeland) en Therese van Vinken (mede-eigenaar Cerescon en bedenker van een asperge-oogstrobot).

Automatisering en roborisering

De nieuwste generatie agrariërs kijkt positief en vol energie naar de toekomst, zo bleek in het derde deel. Hier kwamen Mayco ten Kate, voorzitter van de LAJK, en Teun Vereijken, bestuurslid van de BAJK, aan het woord. Ze verwachten dat een enorme toename van automatisering en robotisering een antwoord kan zijn op het tekort aan arbeidskrachten. Al zal er volgens hen altijd kennis en menskracht nodig blijven om apparaten te blijven besturen en onderhouden.

De coöperatieavond ‘AB Werkt Door 2021’ is in zijn geheel terug te kijken op ons Youtube-kanaal of via deze link.

 

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden