Wat te doen bij een tekenbeet?

artikel

Iedereen die buiten werkt kan ermee te maken krijgen: een tekenbeet. Hoewel het een klein beestje is, kan een tekenbeet grote gevolgen hebben. Teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Lees hier wat te doen bij een tekenbeet.

Teken lijken op kleine spinnetjes en komen overal voor, met name in hoog gras en struikgewas. Verder zitten ze op huisdieren, wild, vogels en kadavers. Jaarlijks worden een miljoen mensen door een teek gebeten. Vooral tussen maart tot en met oktober. Wanneer een teek je bijt, zwelt de teek op tot een donkerrood bolletje en eenmaal volgezogen met bloed kan het doorsnede hebben van 1 centimeter. Besmette teken kunnen de ziekte van Lyme overbrengen. Vooral mensen bij wie de ziekte langere tijd aanwezig is, kunnen onherstelbare gezondheidsklachten krijgen.

Klik hier voor recente informatie van de Week van de Teek in 2024.

 

Hoe kun je jezelf beschermen?

Werk je buiten, zorg dan voor gesloten en huidbedekkende kleding en draag je sokken over je broek. Spuit sokken, schoenen en broek eventueel in met een insectenwerend middel dat DEET bevat en smeer ook onbedekte huid in met een anti-insectenmiddel met DEET.

Controleer jezelf

Ondanks deze voorzorgsmaatregelen is het belangrijk dat je elke dag weer controleert op tekenbeten. Een teek heeft de voorkeur voor bepaalde plaatsen op het lichaam, zoals liezen, knieholtes, oksels, de randen van je ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Gebruik indien nodig een spiegel of vergrootglas. En vergeet niet je kleding te controleren. Kleding met teken kun je op 60°C wassen en daarna in de droger stoppen. Teken gaan dan dood.
Bekijk hier ook een filmpje over de systematische tekencontrole.

Hoe verwijder je een teek?

Gebruik een goede tekenverwijderaar. Denk aan een scherp pincet of een speciale tekentang; die koop je bij de drogist. Het is vooral belangrijk dat je de teek snel verwijdert, dat halveert de kans op de ziekte van Lyme. Pak de teek met de pincet of tang zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Blijft er een stukje van de kop achter in de huid, dan is dat ongevaarlijk en die valt er vanzelf uit. Ontsmet hierna het wondje.

Noteer altijd waar en wanneer je gebeten bent en houd tot drie maanden je huid rond de tekenbeet in de gaten. Zie je een verkleuring die steeds groter wordt, neem dan contact op met je huisarts.

Als je veel buiten werkt, krijg je ook met andere risico’s te maken. Denk bijvoorbeeld aan het werken in de zon, bij harde wind of tijdens onweersbuien. Onze blogs helpen je om veilig te werken.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden