Anja Derks, Loes van Lier en Lotte Versteijnen zijn drie van de vijf accountmanagers bij team Dierlijk. Ze volgden alle drie een agrarische opleiding en belandden min of meer per toeval bij AB Werkt. En daar zijn ze blij om. “We zijn een hartstikke leuk team. We hebben vanuit onze roots onze passie ontdekt.” Alle accountmanagers hebben dezelfde taak, maar bedienen een andere regio.
“Ik werkte bij een runder KI-station dat ging reorganiseren en verhuizen”, vertelt Anja. “Bij dat bedrijf werkte ook een bedrijfsverzorger via AB Werkt. ‘Zo’n jongedame als jij kan AB wel gebruiken’ zei hij. Zo begon ik 25 jaar geleden als werkverdeler voor de bedrijfsverzorgers. Later volgde ik een opleiding tot intercedent.”
Loes begon op 1 februari 2018, direct na haar opleiding aan de HAS. “De dag dat school liet weten dat ik was geslaagd, belde ook de kantoormanager van AB Werkt dat ik was aangenomen. Tijdens mijn opleiding wist ik niet zo goed wat ik wilde, maar ik had een luxe positie. Ik had bij drie bedrijven gesprekken en was daar telkens voor gevraagd. In het geval van AB Werkt door een kennis die hier al werkte en zwanger was. Dat betekende dat ik na ruim twee maanden het werk alleen moest doen. Dat ging me gelukkig goed af.”
De boer op
Lotte is als enige niet opgegroeid op een boerenbedrijf, maar woont nu als enige wel op een boerderij. Ze begon in juni 2018 bij AB Werkt. “Na de HAS werkte ik als verkoper binnendienst bij Bonda. Dat was hartstikke leuk, maar ik wilde de boer op en ging aan de slag bij Denkavit als jongvee specialist. Toen de vacature voor accountmanager Dierlijk langs kwam, sprak me dat gelijk aan. Ik werd enthousiast van de combinatie binnen en buiten, van het deel uitmaken van een team en van veel met mensen bezig zijn. Dienstverlening past beter bij mij dan productverkoop.”
Met passie over vacatures praten
Over dienstverlening gesproken. Het drietal is het erover eens dat daar hun kracht ligt. Lotte: “De agrarische wereld is een wereld apart waar ondernemers hart voor hun bedrijf hebben en waarbij het werk altijd doorgaat. Dat maakt ons werk anders dan dat van intercedenten die bijvoorbeeld medewerkers zoeken voor de logistiek. Wat wij doen is maatwerk.”
Anja: “We hebben veel kennis van de sector. We kennen de netwerken en maken er deel van uit. Daarom kunnen we heel slagvaardig zijn. We kennen onze klanten en onze medewerkers. We bellen ze niet plat, maar we houden altijd contact.”
“Maar het allerbelangrijkst is dat we de werkzaamheden kennen die onze bedrijfsverzorgers en andere medewerkers doen”, vult Loes aan. “Als je geen gevoel hebt voor de veelzijdige agrarische sector, kun je ook geen mensen werven. We praten met passie over onze vacatures. Soms zit er zo iets leuks tussen dat ik zelf de kriebels krijg om hier een dag minder te werken om daar te gaan uithelpen.”
Arbeidskrapte en slecht imago
De arbeidsmarkt is krap. Het is steeds moeilijker om medewerkers voor de dierhouderij te vinden. “Mensen komen minder met het vak in aanraking”, weet Anja. “Toen ik op school zat, was iedereen bekend met de agrarische sector. Je kende altijd minstens drie anderen die op een boerderij werkten. In de vriendenkring van Lotte en Loes is dat al veel minder. Bovendien is dierhouderij vaak negatief in het nieuws. Denk maar aan varkenspest en vogelgriep. Het imago is slecht door het stikstofprobleem en door de vele verhalen over hoe zielig de dieren zouden zijn. We moeten dus meer moeite doen om mensen de sector in te halen. Het is onze rol de maatschappij meer te betrekken bij ons mooie vakgebied, maar dat kunnen we niet alleen.”
Sector met toekomst
De onzekerheid die boeren hebben over de voortzetting van hun bedrijf, helpt het werk van de accountmanagers natuurlijk ook niet. Loes: “Agrariërs hebben geen idee of hun bedrijf over vijf jaar nog bestaat, terwijl leraren en verpleegkundigen weten dat ze de rest van hun leven goed zitten. Maar ook als bedrijven moeten krimpen of stoppen, helpen we onze medewerkers aan werk. Bijvoorbeeld bij veevoederbedrijven en KI-stations.”
Lotte: “We werken samen met scholen in de regio en studieclubs om netwerken uit te breiden. En we doen er alles aan ook mensen uit andere sectoren te enthousiasmeren, bijvoorbeeld met ons leerwerktraject.
Anja: “Ja, er is schaarste op de arbeidsmarkt en ja, de agrarische sector is steeds minder populair, maar de landbouw houdt bestaansrecht. Voor vakidioten en mensen die een passie hebben voor de sector ligt er echt nog een toekomst.”
(vlnr: Loes, Wim, Lotte en Anja)
Hulp nodig?
Zoek je personeel? Bij ons Team Dierlijk ben je aan het juiste adres! Neem gerust contact op via het regiokantoor bij jou in de buurt! Zoek Anja, Loes, Lotte of Wim op!