Hoe ga je als werkgever om met taal- en cultuurverschillen?

blog

Het omgaan met taal- en cultuurverschillen op de werkvloer vereist een inclusieve aanpak om een positieve werkomgeving te bevorderen.

We zetten een aantal tips voor werkgevers op een rijtje:

 1. Zorg voor een cultuur van Respect en Inclusie: creëer een bedrijfscultuur die respect voor diversiteit en inclusie bevordert. Benadruk het belang van verschillende achtergronden en ervaringen en moedig medewerkers aan om open te staan voor andere perspectieven. Verbinding is hierbij de sleutel; voorkom groepjesvorming.
 2. Bied trainingen aan die bewustzijn creëren over culturele verschillen en de impact ervan op de werkomgeving. Deze trainingen kunnen medewerkers helpen om elkaars achtergronden beter te begrijpen en respectvol met elkaar om te gaan. Sta bijvoorbeeld stil bij elkaars feestdagen en bijzondere momenten.
 3. Zorg voor adequate taalondersteuning, vooral als er medewerkers zijn met beperkte taalvaardigheden in de dominante bedrijfstaal. Dit kan taalbarrières verminderen en de communicatie verbeteren. Online bestaan diverse sites en apps om ondersteuning te bieden of een taal te leren.
 4. Indien mogelijk, communiceer in meerdere talen. In mondelinge communicatie is dit misschien lastig, maar dit kan ook in eenvoudige schriftelijke communicatie, zoals notities of instructies. Het kan ook nuttig zijn om belangrijke informatie in verschillende talen te verstrekken. Zeker als dit om veiligheid gaat.
 5. Train leidinggevenden en managers in culturele competentie. Zij spelen een sleutelrol bij het creëren van een inclusieve werkomgeving en het faciliteren van effectieve communicatie tussen medewerkers met verschillende achtergronden. In buitenlandse culturen ligt hiërarchie gevoeliger dan in Nederland. De omgang met elkaar vanuit leidinggevenden is daarom extra van belang.
 6. Organiseer teambuildingactiviteiten die de samenwerking en sociale banden tussen medewerkers versterken. Dit kan het begrip tussen collega’s vergroten en bijdragen aan een positieve werkcultuur.
 7. Moedig een open feedbackcultuur aan waarin medewerkers zich vrij voelen om hun zorgen en suggesties te uiten. Geef hierin het juiste voorbeeld. Dit kan helpen bij het identificeren van eventuele problemen met betrekking tot cultuur- en taalverschillen.
 8. Implementeer mentor- of buddy-systemen waarbij ervaren medewerkers nieuwe medewerkers begeleiden. Dit kan niet alleen helpen bij de oriëntatie, maar ook bij het overbruggen van cultuur- en taalverschillen.
 9. Overweeg flexibele werkpraktijken, zoals flexibele werktijden. Dit kan medewerkers met verschillende achtergronden helpen om werk en persoonlijke verplichtingen in evenwicht te brengen en verhoogt de arbeidsproductiviteit.
 10. Regelmatige evaluatie van de bedrijfscultuur en beleidsmaatregelen is essentieel. Pas strategieën aan op basis van feedback en veranderende behoeften. Sta hier ook voor open en blijf niet te lang in het verleden hangen. Vernieuwing is altijd goed; zeker als het vanuit medewerkers komt.

 

Door actief rekening te houden met taal- en cultuurverschillen en een inclusieve benadering te hanteren, kunnen werkgevers een positieve en ondersteunende werkomgeving creëren voor al hun medewerkers.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden
 • Hidden