Schaapherders Wim en Joke kunnen zich weer op hun kuddes focussen

ervaringsverhaal

Schaapherder: het klinkt als een romantisch beroep. Bij dag en dauw de heide op, met een kudde schapen en herdershond aan je zij. Wim Jans van Landschapsbeheer ’t Nabbegat in Zeeland (gemeente Uden) haalt ons een beetje uit de droom. “Die mooie momenten zijn er zeker”, zegt hij. “Maar het is ook hard werken. Er komt veel bij kijken.“ Hij heeft er dagelijks zijn handen vol aan. Heel handig dus, vindt hij zelf, dat AB Werkt hem met een aantal zaken kan ontzorgen.

Samen met zijn vrouw Joke en collega’s Anneloes en Geert start Wim iedere ochtend om 8 uur zijn werkdag. De werkzaamheden worden besproken en verdeeld, zodat iedereen aan de slag kan. Wat er zoal moet gebeuren, verschilt per dag. Meestal bezoekt iedere medewerker één van de vijf kuddes om daar nieuwe netten op te bouwen en de schapen een stukje te verplaatsen. Daarnaast is er ook nog werk op de stal, waar de overige schapen verzorgd worden. Zeker aan het begin van het jaar, wanneer alle lammetjes geboren worden.

Nieuw begin

Voordat Wim aan de slag ging als schaapherder, runde hij samen met vrienden een veehouderij bestaande uit koeien, varkens en schapen. Doordat dit bedrijf steeds harder bleef groeien, kregen Wim en Joke als ondernemersechtpaar op den duur met allerlei administratieve zaken te maken. Omdat daar hun passie niet ligt, besloten ze om het na 20 jaar over een andere, rustigere boeg te gooien. Ze besloten alleen nog met de schapen te gaan werken, want daar lag toch meer hun interesse.

Schaapsherder

Perfecte samenwerking

Hoewel het hoeden van de schapen hen goed beviel, waren er wel wat extra collega’s nodig om het werk mee te delen. Dat lieten ze aan AB Werkt over, en via die weg kwamen Anneloes en Geert in het team terecht. Anneloes werkt er nu net een jaar, Geert al bijna vijf. Waar Wim zorgt dat ze elke dag aan het werk kunnen, zorgt AB Werkt voor de overige zaken zoals de loonadministratie en begeleiding.

“Die samenwerking past perfect bij ons,” vertelt Wim. “Al die administratieve zaken zijn gewoon niet aan ons besteed; dat was juist de reden om het vorige bedrijf achter ons te laten en het kleiner aan te pakken. AB Werkt zorgt dat alles rondom onze medewerkers goed geregeld is, en biedt ook passende begeleiding wanneer dat nodig is. Zo kunnen we allemaal met volle aandacht ons werk doen.”

Boterham in de zon

De contactpersoon van Wim en zijn team is Anja Derks. Ook daar is hij enthousiast over. “Anja heeft ons de afgelopen jaren super geholpen. Zij handelt, naast de administratieve zaken, bijvoorbeeld ook de functioneringsgesprekken af, en zorgt voor structurele begeleiding van onze collega’s. Verder is het fijn dat Anja vrij mondig en resoluut kan zijn. We hebben het gelukkig nog niet hoeven meemaken, maar mochten we een keer extra begeleiding nodig hebben bij een medewerker, dan weten we dat we op haar kunnen rekenen.”

Wim is blij dat hij zich volop op het verzorgen en hoeden van de schapen kan richten. Hij geniet van elke dag dat hij zijn bijzondere beroep mag uitvoeren. “Het blijft prachtig om met de schapen het veld op te gaan. Leuk zijn ook de reacties van voorbijgangers, die zijn altijd nieuwsgierig naar de schapen en naar ons werk. Het slechte weer moet je soms op de koop toe nemen, dat hoort er nu eenmaal bij. Want eigenlijk is het buiten zijn juist een groot pluspunt. Als ik dan weer een keer ’s middags met mijn boterham in het zonnetje zit, kan ik alleen maar denken: dit is toch echt het mooiste dat er is.”

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden