Paddenstoelen telen, plukken en verpakken bij Oakfield: “Sommige flexwerkers zijn hier al 15 jaar.”

ervaringsverhaal

In 1999, lang voordat Lisa van Veen directeur werd van Oakfield Champignons in Stramproy, besloot de toenmalige bedrijfsleiding met AB Werkt in zee te gaan. “Een flexibele schil is onmisbaar in de paddenstoelen”, legt Lisa uit. “We werken met natuurlijke producten waarvan je nooit precies kunt inschatten wanneer je ze moet plukken. Bovendien was het kantoor van AB Werkt in de buurt en ook de huidige directie onder leiding van Maurice Koppen is heel erg van de lokale kennis en contacten. Oakfield wilde de bedrijfsvoering vanaf de start professioneel aanpakken.”

In 1999 was Oakfield een productielocatie van een groot Engels productiebedrijf. Zouden ze meer productiepersoneel in dienst nemen, moesten ze ook meer mensen en kennis op het gebied van HR en administratie binnenhalen. Dat wilde de locatie niet en dat was een extra reden om bij AB Werkt aan te kloppen. In totaal vult Oakfield via AB Werkt E-Flex gemiddeld zo’n 50.000 tot 55.000 uren per jaar. Via de eenvoudige en gebruiksvriendelijke portal van E-Flex word je als werkgever bij lastige administratie geholpen. Lisa: “Bij AB Werkt zit heel veel kennis over de Nederlandse arbeidsmarkt, over alle rechten en plichten van bedrijven en over het werken met internationale medewerkers. Het is een betrouwbare partner die net als Oakfield gaat voor kwaliteit.”

Oakfield1Oakfield2

Van consultant naar directeur

In 2020 kwam Lisa bij Oakfield als consultant vanuit AB Werkt. “Het bedrijf zat toen door grote groei op een omslagpunt. De organisatiestructuur moest opnieuw worden bekeken. Samen met Maurice heb ik hiervoor een opzet gemaakt, vervolgens heb ik deze ook geïmplementeerd in het bedrijf. Na 1,5 jaar van intensieve samenwerking vroeg Maurice mij om naast hem plaats te nemen op de directiestoel.” In 2021 tekende Lisa haar directeurscontract. “Ik had totaal niet verwacht dat Oakfield mij als directeur zou vragen. Ik zag mezelf helemaal niet als directeur en hield van mijn werk als consultant. Ik vond het heel erg leuk om een kijkje in de keuken van verschillende bedrijven te nemen, ze op weg te helpen en dan weer af te zwaaien. Uiteindelijk zei ik ja en daar heb ik geen spijt van gekregen.”

Goede sfeer en goede huisvesting

De champignonsector heeft geen cao en is een minimumloonbetaler. Dat de mensen desondanks graag bij Oakfield beginnen én blijven terugkomen, heeft volgens Lisa verschillende redenen. Het begint met de goede, ontspannen sfeer. “Maurice en de rest van het team waren enthousiast, jong en gedreven toen ze aan het roer kwamen en dat enthousiasme is altijd gebleven. Vanaf het begin organiseren ze personeelsfeesten, besteden ze aandacht aan de feestdagen en organiseren ze medewerkersbijeenkomsten. Zelf spreek ik regelmatig met de medewerkers in groepjes van vijf. Luisteren wat er speelt. Vragen of er nog suggesties zijn.”

Een andere troef van Oakfield is de huisvesting voor de internationale medewerkers, waar het bedrijf zelf voor zorgt. Lisa: “Onze medewerkers wonen op fietsafstand. Op de woningen hoeven we geen winst te maken, dus de huren zijn laag. We vinden het belangrijk dat het onderdak netjes en goed in orde is.” Tot slot is Oakfield geen bedrijf met seizoenswerk, zoals veel andere bedrijven in de agrarische sector. “Bij Oakfield kun je jaarrond veel uren maken.”

Oakfield bedrijf

Klassiekers en exoten

Bij Oakfield Champignons werken vooral mensen met een Poolse achtergrond in de teelt, de oogst en de verpakking van de paddenstoelen. De ‘Nederlandse klassiekers’ – de witte champignon en de kastanjechampignon – zijn er vanaf het begin. In 2017 werd het assortiment uitgebreid met ‘exotische’ champignons zoals oesterzwammen, koningsoesterzwammen, nameko, shiitake en maitake.

De paddenstoelen worden met de hand geplukt en het voetje wordt op de juiste maat afgesneden. Lisa: “Dat is niet zo gemakkelijk als het misschien lijkt. Wanneer kun je ze plukken? Welke champignons laat je nog even staan? Hoe pluk je ze zonder ze met je nagels te beschadigen? Het duurt wel drie maanden voor je dat onder de knie hebt. Daarom zijn we zo blij dat de meeste van onze medewerkers ieder jaar terugkomen, sommige al 15 jaar.”

Vleesvervangers

Ondanks dat de oogst en teelt van paddenstoelen niet seizoensgebonden is, koppelt de Nederlandse consument champignons vooral aan de herfst en de winter. Sinds jaar en dag is er na Pasen een dip. “Maar gelukkig is dat langzaam aan het veranderen”, lacht Lisa. “Paddenstoelen passen goed binnen de eiwittransitie, bij de vraag naar minder vlees. Steeds meer bedrijven breiden het vegetarische aanbod uit in hun kantines. De trend om paddenstoelen in allerlei vormen als vleesvervanger te gebruiken, is ingezet.”

Daardoor neemt ook de vraag naar exoten toe, die iets meer de structuur van vlees hebben en nog meer proteïne bevatten. Lisa: “Dat we meer exoten telen is van de ene kant een uitdaging, omdat nog niet veel mensen ervaring hebben in het werken met deze paddenstoelen. Van de andere kant zijn de meeste exoten wel makkelijker te plukken dan de ‘gewone’ champignons. We mogen tot op heden niet klagen en komen relatief gemakkelijk aan personeel. Mede dankzij AB Werkt, maar ook omdat onze flexwerkers zelf mensen aandragen.” En laat ook daar de kracht van AB Werkt E-Flex om de hoek komen kijken.

Ontvang de nieuwsbrief

Met vacatures én informatie over werk en solliciteren

  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden
  • Hidden