Yes, je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek! Je wil daarin natuurlijk graag een goede indruk maken. Bereid je daarom goed voor. Hier vind je 9 veelgestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek zodat je ongeveer weet wat je kan verwachten. Zo ben je jouw zenuwen de baas!
-
Vertel eens wat over jezelf?
Vaak begint het sollicitatiegesprek met deze vraag. Het geeft mensen namelijk een idee van wie jij bent. Trap dan ook af door iets te vertellen over je privéleven: wie ben je, waar woon je, hoe is je gezinssituatie en wat zijn je hobby’s. Maak het niet te lang en maak op tijd het bruggetje naar het werk, je opleiding en ervaring. Zo komen ze erachter wie jij bent en wat je kan op de werkvloer. Het belangrijkste: relax! Het gaat over jezelf en daar is niks fout aan.
-
Waarom wil je deze baan?
Het kan zijn dat je deze vraag al hebt beantwoord bij het eerste punt. Probeer hier indruk te maken. Zeg bijvoorbeeld niet ‘ik wil geld verdienen’ of ‘omdat ik werk nodig heb’. Maar bedenk je waarom jij deze baan écht wil hebben. Misschien ben je toe aan een nieuwe uitdaging, is de baan een mooie volgende stap of wil je het roer omgooien. Vertel daarbij ook waarom dat zo is en waarom die baan zo goed bij je past.
-
Wat zijn je sterke en zwakke punten?
Een lastige vraag! Goede eigenschappen opnoemen lukt meestal wel. Zorg dat deze punten passen bij de baan. Bewijs dat dit echt zo is door voorbeelden te benoemen. Een aantal goede eigenschappen:
- Ik ben een harde werker
- Ik ben een teamplayer
- Ik ben heel loyaal
- Ik neem initiatief
- Ik kan goed tegen werkdruk
Bij de verbeterpunten wordt het lastiger. Je wil natuurlijk geen flater slaan of verkeerd overkomen. Maar het is belangrijk om eerlijk te zijn, íedereen heeft zwakke punten. Jij dus ook. Wees niet bang om dat te laten zien en vooral: wat heb je er al aan gedaan? En als dat kan, probeer ook juist punten te benoemen die je weer positief kan draaien:
- Ik neem soms teveel hooi op mijn vork
- Ik kan wat ongeduldig zijn
- Ik ga discussies uit de weg
- Ik ben heel direct
Als je het moeilijk vindt om deze punten te bedenken, vraag dan eens een vriend of familielid om met je mee te denken. Of welke complimenten of aandachtspunten heb je in je vorige baan gehoord? Dan lukt het vast!
-
Wat weet je al over ons bedrijf?
Kijk van tevoren altijd op de website van het bedrijf zodat je weet waar ze voor staan. Ook via de social media-kanalen als Facebook, Instagram of LinkedIn kom je vaak veel te weten over de cultuur binnen een bedrijf. En check of je niet toevallig iemand kent binnen het bedrijf. Als ‘insider’ kan hij of zij er alles over vertellen, dat is nog eens mooi meegenomen.
Tip: ga je via een uitzendbureau zoals AB Werkt op gesprek, dan kan de recruiter jou alles over het bedrijf vertellen. Ook kan hij of zij jou ook al veel voorinformatie geven over de functie en wat het bedrijf in een kandidaat zoekt. Doe daar je voordeel mee!
-
Waarom ben jij dé kandidaat voor deze baan?
Er komen waarschijnlijk meerdere kandidaten op gesprek, maar daarvan jij wil de beste zijn. Je wil dus opvallen! Vertel een enthousiast en geloofwaardig verhaal en benoem ook voorbeelden om je verhaal kracht bij te zetten. Waar ben je goed in en hoe past dat bij de vacature? Laat zien welke toegevoegde waarde je hebt voor het bedrijf!
-
Wat is de reden dat je op zoek bent naar een nieuwe baan?
Er kunnen veel redenen zijn waarom je solliciteert op deze baan. Je hebt geen goed contact met je baas, wil doorgroeien of misschien past je werk gewoon niet (meer) bij je. Voor een bedrijf is het belangrijk om te weten wat jij wel en niet leuk vindt aan je huidige baan. Zo kunnen ze inschatten of de nieuwe functie past bij jou en je wensen. Wat je antwoord ook is: blijf positief en laat je niet negatief uit over je huidige werk.
-
Hoe ziet jouw ideale baan eruit?
Dit is jouw kans om te zeggen wat jíj belangrijk vindt in een nieuwe baan. Bedenk je voor het sollicitatiegesprek al hoe jouw droombaan eruitziet. En kijk daarna hoe dit aansluit op de functie waarop je solliciteert en hoe jij dat ziet. Wees vooral enthousiast! De persoon die tegenover je zit kan dan zien hoe gemotiveerd je bent voor de functie en of het bij je past.
-
Waarom heb je een gat in je cv?
Heb je een gat in je cv, dan krijg je daar meestal wel een vraag over. Het kan natuurlijk gewoon gebeuren dat je een tijdje niet hebt gewerkt, of niet hebt kunnen werken. Wees vooral eerlijk over hoe dat gat in je cv is ontstaan. En: probeer dit positief te omschrijven. Heb je in de tussentijd aan jezelf gewerkt, benoem dat dan en vooral wat jou dat gebracht heeft. Ben je onbedoeld werkloos geworden en heb je wat tegenslag gehad met het vinden van een nieuwe baan: zeg dan waar je tegenaan bent gelopen en wat je daarvan geleerd hebt.
Weten hoe je een goed cv maakt? Kijk dan hier voor de tips van onze recruiter Dunja.
-
Heb je zelf nog vragen?
Veel mensen zien sollicitatiegesprekken als een moment waarin het bedrijf alleen meer te weten moet komen over jou. Niks is minder waar. Het is net zo belangrijk dat jij erachter komt of je wel voor het bedrijf wil werken. Stel daarom altijd zelf ook een aantal vragen. Meestal is daar op het eind van het gesprek ruimte voor. Het laat ook zien dat je geïnteresseerd bent. Een paar voorbeelden:
- Kunnen jullie iets over het bedrijf vertellen?
- Hoe ziet een werkdag eruit?
- Hoe is de werksfeer?
- Waarom zou ik hier moeten komen werken?
- Welke verantwoordelijkheden krijg ik?
- Wat is het leukste aan deze baan? En het minst leuke?
- Zijn er opleidingsmogelijkheden?
Een goede voorbereiding
Je hoeft deze 9 veelgestelde vragen bij een sollicitatiegesprek natuurlijk niet allemaal uit je hoofd te kennen. Het helpt je in ieder geval in de voorbereiding, zodat je ongeveer weet wat je wil zeggen.